Pavyzdį parodė Dūma

Dmitrijaus Medvedevo raginimas „ištirti istorijos klastojimo“ atvejus beveik sutapo su Lietuvos ir Slovėnijos liepą Vilniuje vykusioje ESBO sesijoje iškeltu pasiūlymu pasmerkti nacizmą ir stalinizmą bei rugpjūčio 23 dieną paskelbti abiejų režimų aukų diena. Pats pasiūlymas būtų buvęs pusė bėdos, tačiau šį kartą jis virto realiu dokumentu, rimtai suerzinusiu politinį Rusijos elitą.

Pirmasis dar Vilniuje savo poziciją šiuo klausimu išreiškė Rusijos delegacijos ESBO vadovas Aleksandras Kozlovskis. Kremliaus pasiuntinys, be to, kad pasijuto įžeistas asmeniškai, teigė, kad lietuviai sugebėjo įžeisti milijonus žuvusiųjų kovoje su nacizmu.

„Negalima lyginti nacizmo ir stalinizmo, nes būtent Stalino vadovaujama Tarybų Sąjunga sugriovė nacizmą“, – teigė A. Kozlovskis.

Nors pirminį rezoliucijos „Padalintos Europos suvienijimas“ variantą pasiūlė slovėnas Roberto Battellio (Roberto Batelio), o Lietuvos Seimo narė Vilija Aleknaitė Abramikienė tebuvo bendraautorė, rusai pagrindinius kaltinimus sviedė būtent Lietuvai. Rusijos Dūmos tarptautinės politikos komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačevas pažymėjo, kad reakcija į bandymus perrašyti istoriją bus „labai ir labai aštri“.

Apkaltino idėjų platinimu

„Tai politinis projektas, kurį puoselėja Baltijos šalys. Paskui jos paskatina Rytų Europos valstybes ir platina savo idėjas po visą Europos Sąjungą“, - tikino K. Kosačiovas pastebėjęs, kad lietuvių paremta iniciatyva „ne vienija, bet skaldo Europą“.

Pats politikas teigė, jog „labai blogai žiūri į stalinizmą“, tačiau mano, jog lygybės ženklo tarp nacizmo ir stalinizmo dėti negalima. Rusijos parlamentaras priminė, kad pačių Baltijos valstybių istorija abejotina ir tiesos apie ją jos nenori iki galo atskleisti.

„Baltijos valstybių dalyvavimo Antrajame pasauliniame kare istorija labai abejotina, neaiški, netgi purvina. Faktas, kad dalis šių respublikų gyventojų kovojo fašistų pusėje. Noras sulyginti stalinizmą ir nacizmą - tai Baltijos valstybių bandymas reabilituoti save viso pasaulio akyse“, – cituoja politiko žodžius interneto dienraštis „Vzgliad“.

Paragino atgailauti

"Jeigu nebūtų Ribbentropo-Molotovo pakto, mūsų čia nebūtų. Šis miestas net nekalbėjo lietuviškai. Žmonės čia kalbėjo lenkiškai, kai kas - žydiškai. Tik Ribbentropo-Molotovo pakto dėka Vilnius grąžintas Lietuvai", – ši Rusijos delegacijos ESBO vadovo pasakyta frazė tapo bene svarbiausiu Rusijos žiniasklaidos argumentu dorojant naujai priimtą rezoliuciją ir menkinant Lietuvą. Rusijoje ji jau praminta „lietuviška“, o kai kurie autoriai nesibodi jos įvardyti kaip „idiotiškos“.

Antrą savaitę iš eilės Rusijos žiniasklaida mirga Lietuvą demaskuojančiais straipsniais, kuriuose atspindima oficiali Kremliaus pozicija. Slovėnija šiame kontekste beveik neminima. Jei prikišama tik tai, kad ši nuo nacių itin smarkiai nukentėjusi valstybė, kurią užėmę vokiečiai net uždraudė vartoti slovėnų kalbą, dabar turi drąsos konfrontuoti su Rusija.

„Kada gi Slovėnija pateiks savo pretenzijas Vokietijai, Italijai ir Vengrijai?“, – rašoma interneto tinklalapyje nakanune.ru. Straipsnio autorius Andrejus Kučinas, apsiribojęs šiuo pastebėjimu Slovėnijos atžvilgiu, imasi itin aršios Lietuvos kritikos.

„Rezoliucijos bendraautorė - žinoma antitarybininkė Lietuvos Seimo narė Vilija Aleknaitė Abramikienė garsi savo pasiūlymu uždrausti tarybinę simboliką. Norėčiai šiai poniai užduoti klausimą – kada Lietuva planuoja grąžinti Vilnių su apylinkėmis Lenkijai, nes jis buvo perduotas Lietuvai kaip tik tų „piktų sovietinių totalitarinių okupantų“?“, – tvirtinama jo straipsnyje „Mums nėra ko gailėtis“.

A.Kučinas ragina lietuvius, „mokančius priimti panašias rezoliucijas“, nedelsti ir jei negrąžinti, tai bent jau viešai atsiprašyti lenkų už užgrobtą Vilnių. Drauge siūloma atgailauti už sunaikintus žydus ir „Vietinę rinktinę“, naikinusią Baltarusijos kaimus ir jos gyventojus.

Kontroliuojama žiniasklaida rami

Kremliaus kontroliuojamoje arba iš dalies kontroliuojamoje žiniasklaidoje aktyvių išpuolių prieš Lietuvos ir Slovėnijos pasiūlytą poziciją ne tiek daug. Tokie dienraščiai kaip „Kommersant“ viso labo apsiribojo interviu su politikais, pasmerkusiais Lietuvos norą „perrašyti istoriją“.

Rusijos komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas interviu Rusijos naujienų agentūra RIA Novosti pabrėžė, kad ESBO rezoliucija - tai „gėdingas reiškinys visai Europai“, ir paragino Rusiją reaguoti „kuo griežčiau“.

Tuo tarpu Rusijos komunistų partijos kontroliuojamas laikraštis „Pravda“ parengė visą ciklą publikacijų, kurios yra skirtos atskleisti lietuvių bendradarbiavimą su naciais ir parodyti šiandieninės Lietuvos „skurdų egzistavimą“.

Straipsnyje „Lietuva pati save nubaudė“ autorius Jaroslavas Listovas pateikė savo Lietuvos ir Vilniaus istorijos interpretaciją. Tekste pripažįstama, kad Lenkija buvo neteisėtai užgrobusi Vilnių ir valdė jį daugiau nei du dešimtmečius. Čia pat komunistų kontroliuojamas dienraštis užduoda klausimą „kaip tuo metu jauna respublika užvaldė Vilnių?“.

„Nereiktų pamiršti, kad tuo metu, kai Vilnių lenkams pripažino Tautų lyga ir visos demokratinės valstybės, Tarybų Sąjunga buvo vienintelė nesuabejojusi šio miesto priklausomybe Lietuvai“, – teigė J. Listovas.

Straipsnyje cituojama ir tuometinio Tarybų Sąjungos užsienio reikalų ministro Viačeslavo Molotovo kalba, kurią šis pasakė Vilniaus krašto grąžinimo Lietuvai proga. Tekste pateikiamos kalbos ištraukos, su kuriuomis susipažinusiam skaitytojui susidaro įspūdis, kad Lietuva niekada jokių teisių į Vilnių, išskyrus gerą Rusijos valią, neturėjo.

„Tarybų Sąjunga perdavė miestą Vilno Lietuvai ne todėl, kad čia gyvena lietuviai. Ne, tai miestas, kuriame gyvena absoliuti dauguma ne lietuvių kilmės žmonių“, – cituojami V. Moltovo žodžiai.

Drauge su tuo pateikiama ištrauka iš slapto Molotovo-Ribbentropo pakto protokolo, kuriame pažymima, kad „Lietuvos interesus Vilniaus krašto atžvilgiu pripažįsta abi pusės“.

Priėmė savo rezoliuciją

Kaip senais gerais laikais šią savaitę „Pravdoje“ buvo publikuotas pasaulinis komunistų ir darbininkų partijų pareiškimas, smerkiantis ESBO rezoliuciją. Nors Lietuvos vardas joje minimas tik nurodant rezoliucijos priėmimo vietą, vėl kartojami žodžiai, kad „kai kuriose valstybėse aktyviai vyksta „raganų medžioklė“, pasireiškianti komunistų partijų ir komunistinių simbolių draudimu, be to, yra reabilituojami nacių talkininkai“.

„Mes matome, kad kai kuriose valstybėse, taip pat toje, kurioje vyko ESBO sesija, faktiškai yra reabilituojami naciai. Mes negalime leisti, kad kas nors niekintų antifašistų, kurie paaukojo savo gyvybes kovoje su nacizmu, atminimą“, – teigiama pasaulio komunistų nutartyje. Po šiuo pareiškimu pasirašė 42 komunistų partijų atstovai iš viso pasaulio, tarp jų - ir veikianti Lietuvoje „Lietuvos socialistinė partija“.