JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) tiesioginiu D.Cheney įsakymu šią informaciją nuo Kongreso slėpė aštuonerius metus.

CŽV vadovas Leonas Panetta, kuris birželio 23-iąją pirmą kartą sužinojęs apie šią programą ją nutraukė, apie D.Cheney vaidmenį kitą dieną už uždarų durų informavo Senato ir Atstovų Rūmų žvalgybos komitetus, laikraščiui sakė du informuoti šaltiniai.

"Kadangi ši programa niekada nebuvo pradėta visapusiškai vykdyti ir apie ją nebuvo informuota taip, kaip, Panettos manymu, reikėjo, jo sprendimas ją užgniaužti nebuvo nei sunkus, nei prieštaringai vertinamas", - laikraščiui sakė vienas žvalgybos šaltinis.

Įtarimai dėl šios programos, kuri nedetalizuojama, pasirodė įstatymų leidėjams iš prezidento Baracko Obamos Demokratų partijos ir iš opozicinės Respublikonų partijos smarkiai susiginčijus dėl to, ar CŽV adekvačiai ir išsamiai informuodavo Kongresą apie delikačias programas.

Kaip skelbia minėtas laikraštis, kalbama apie itin slaptą ir anksčiau nežinotą CŽV programą kovoti tik su tarptautiniu terorizmu. Ši programa, kaip sako šaltiniai, buvo parengta netrukus po teroro atakų Jungtinėse Valstijose 2001 metų rugsėjo 11 dieną.

Skandalas dėl CŽV darbo metodų kilo po to, kai Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi gegužės mėnesį apkaltino CŽV Kongreso dezinformavimu ir sakė, kad 2002-aisiais ji nuslėpė žinias apie taikomus kankinimus terorizmu įtariamų asmenų atžvilgiu.

Atsakydamas į N.Pelosi kaltinimą CŽV vadovas L.Panetta iš pradžių pareiškė, kad jo žinyba neapgaudinėja įstatymų leidėjų, bet vėliau vis dėlto prisipažino, kad Kongreso nariai buvo dezinformuojami nuo 2001 metų.

Pranešimas apie D.Cheney dalyvavimą pasirodė kitą dieną po to, kai JAV vyriausybės tyrimas atskleidė jo svarbų vaidmenį ribojant pareigūnų, žinančių apie slaptą pasiklausymo programą, pradėtą po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios, skaičių.

Ataskaitoje, kurią parengė penkių vyriausybinių agentūrų, tarp jų - CŽV, Gynybos departamento ir Teisingumo departamento, generaliniai inspektoriai, daroma išvada, kad didelis slaptumas dėl Nacionalinės saugumo agentūros pasiklausymo pakenkė minėtos programos efektyvumui stebint teroro sąmokslus ir teroristų veiklą.

D.Cheney kol kas nereagavo į kaltinimus, kad jis asmeniškai vadovavo Kongreso dezinformacijai. CŽV savo ruožtu pareiškė, kad nėra įgaliota komentuoti slaptos informacijos.

Anksčiau kai kurie Kongreso nariai, vadovaujami N.Pelosi, buvo nepatenkinti tik griežtais CŽV tardymo metodais ir jų taikymo faktų nuslėpimu, o apie slaptą CŽV programą, nesusijusią su tais kankinimais, nieko nebuvo pranešama.