Per audienciją, kuri įvyko po šią savaitę Italijoje vykusio Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimo, B.Obama ir Katalikų Bažnyčios vadovas aptarė abortų temą, tapusią gilaus JAV visuomenės susiskaldymo priežastimi. Moterų teisę į abortus palaiko JAV demokratai ir dabartinis prezidentas, tačiau jai nepritaria konservatyvusis Vatikanas.

"Pontifikas man sakė, kad prezidentas Obama patvirtino esantis pasiryžęs mėginti sumažinti abortų skaičių Jungtinėse Valstijose", - Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi sakė žurnalistams.

Per maždaug 40 minučių trukusį pokalbį JAV prezidentas ir Katalikų Bažnyčios vadovas taip pat aptarė B.Obamos pastangas ištiesti ranką musulmonų pasauliui, imigracijos įstatymų reformas bei jautrius bioetikos klausimus.

B.Obama paragino Šventąjį Tėvą nuolat priminti visiems Artimųjų Rytų taikos proceso dalyviams apie jų "įsipareigojimus", nurodė Baltieji rūmai.

Jis pabrėžė esąs pasiryžęs siekti arabų ir Izraelio konflikto užbaigimo, taip pat "pareiškė padėką dėl ilgalaikių Šventojo Sosto ir paties popiežiaus pastangų tai skatinti", žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas Denisas McDonough.

JAV prezidentas sakė pontifikui, kad "visos šalys turi įsipareigojimų šiame procese", taip pat pažadėjo toliau skelbti šią žinią, D.McDonough sakė B.Obamos lėktuve "Air Force One", kai šis skrido į Ganą.

Prezidentas taip pat "išreiškė viltį, kad Šventasis Tėvas taip pat tęs (šias pastangas), taip pat (kalbės) apie įsipareigojimus, kurios mes laikome svarbiais - ne vien izraeliečių, bet ir kaimyninių arabų šalių", pridūrė pareigūnas.

Artimųjų Rytų taikos proceso atnaujinimą B.Obama paskelbė vienu iš prioritetų, taip pat pažadėjo naują pradžią islamiškojo pasaulio ir Jungtinių Valstijų santykiuose svarbiame kreipimesi į pasaulio musulmonus, kurį jis paskelbė birželio pradžioje lankydamasis Kaire.

Vatikanas šias pastangas pavadino "reikšmingu" žingsniu gerinant ryšius.

Sausį pradėjęs kadenciją B.Obama panaikino savo pirmtako George'o W.Busho nustatytus apribojimus, susijusius su embrionų kamieninių ląstelių tyrimais ir šeimos planavimo organizacijoms, kurios atlieka abortus užsienyje arba sudaro galimybes juos atlikti.

Po šio susitikimo per tradicinį apsikeitimą dovanomis popiežius įteikė JAV vadovui bioetikos "instrukcijų" rinkinį, o B.Obama tarė: "apie tai mes kalbėjomės".

"Turėsiu ką skaityti skrydžio metu", - dar pajuokavo jis.

82 metų pontifikas, vadovaujantis 1,1 mlrd. pasaulio katalikų, taip pat padovanojo JAV vadovui Šv.Petro aikštę ir vieną iš jos fontanų vaizduojančią mozaiką.

"Mes jai surasime garbingą vietą", - sakė 47 metų B.Obama.

JAV lyderis įteikė popiežiui drobulę, kuria buvo uždengti XIX amžiaus misionieriaus Johno Neumano, kuris pirmasis iš Amerikos vyskupų buvo paskelbtas šventuoju, palaikai.

Apsikeitimo dovanomis ceremonijoje dalyvavo pirmoji JAV dama Michelle Obama. B.Obama pontifikui taip pat pristatė savo dukras Sashą ir Malią bei uošvę Marian Robinson, pranešė Vatikano spaudos tarnyba.

Prieš jiems išeinant Benediktas XVI ištarė: "Melsiuosi už jus. Melsiuosi už jūsų darbą."

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas anksčiau sakė, kad sprendžiant daugelį probleminių klausimų, "net jeigu mes sutariame ne dėl visko, gali būti žengti kai kurie žingsniai..., kurie parodys pažangą - tokiose srityse kaip nepageidaujami nėštumai arba įvaikinimas".

Vatikano ekspertas Johnas Allenas po šio susitikimo pareiškė, kad "akivaizdu, jog popiežius norėjo perduoti gyvybės šalininkų žinią".

Gegužę B.Obama pasakė prieštaringai vertinamą kalbą JAV katalikų Švč.Dievo Motinos universitete, prie kurio susirinkę šimtai aktyvistų smerkė jo pritarimą teisei į abortus.