Pasak jo, verslininkai turi tapti varomąja Rusijos ir JAV santykių "perkrovimo" jėga, o politikai turi pasirūpinti, kad verslininkų kelyje būtų mažiau barjerų. B.Obama pasiūlė Rusijai grįžti prie abiem pusėms naudingos prekybos, kurios pavyzdžiu paminėjo JAV pirkinį - Aliaską, kurią Rusija pardavė amerikiečiams už 7,2 mln. dolerių.

"Mūsų šalys mainėsi prekėmis dar iki tol, kai mes apsikeitėme pasiuntiniais. Be kita ko, sandoris dėl Aliaskos buvo mums itin sėkmingas. Dėkoju jums", - sakė B.Obama rusų ir amerikiečių verslininkams Maskvoje.

Rusijos caras Aleksandras II 1867 metais pardavė Aliaską už 7,2 mln. dolerių auksu - apie 1,9 cento už akrą. Anot rusų, tai buvo didžiausia negarbė tautai. Ypač, kai paaiškėjo, jog Aliaskoje gausu naftos. Tačiau anuomet Maskvai reikėjo pinigų.

Tuo tarpu dabartine JAV ir Rusijos prekybos būkle B.Obama nebuvo patenkintas. Prekių apyvarta siekia 36 mlrd. dolerių, ir tai tėra tik 1 proc. JAV užsienio prekybos ir prilygsta JAV prekybai su Vietnamu, pažymėjo JAV prezidentas ir pridūrė: "Mes galime daugiau".

"Aš pakviečiau imtis Rusijos ir Jungtinų Valstijų santykių "perkrovimo", bet tai negali būti vien dviejų prezidentų reikalas. Procesas turi būti gilesnis, jis turi paliesti žmones", - kalbėjo B.Obama.

"Esama didelių bendradarbiavimo galimybių, bet norint pasiekti tą geresnę ateitį, reikia padirbėti... Turime stiprinti atvirumą, atsakingumą ir teisingumą, nuo kurių priklauso investicijos ir ekonomikos augimas", - sakė jis verslininkams po to, kai jo kolega Dmitrijus Medvedevas paragino verslininkus plėtoti ryšius nelaukiant politikų.

"Kuo stabilesnis verslas, tuo lengviau kalbėtis ir kitais klausimais, įskaitant ir tarptautinę dienotvarkę", - pažymėjo D.Medvedevas ir pažadėjo, kad Rusija kada nors bet įstos į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO).

B.Obama savo ruožtu, žadėjo mažinti administracines kliūtis abipusei prekybai ir investicijoms.