Pareigūnas žurnalistams sakė, kad priekaboje buvo sudėtinga gamybos įranga, tačiau biologiniams ginklams naudojamų mikroorganizmų nerasta.

Tai pirmas kartas, kai JAV pareigūnai sako radę tvirtų įrodymų apie Irako masinio naikinimo ginklų programą, dėl kurios ir buvo pradėta invazija į Iraką.

Priekaba buvo rasta balandžio 19 dieną Irako šiaurėje. Netrukus Bagdade ji bus išardyta į dalis ir kruopščiai ištirta, per trumpą spaudos konferenciją Pentagone sakė S.Cambone'as.

"Nors kai kurie priekaboje esantys įrengimai galėjo būti naudojami kitiems tikslams, JAV ir britų taktikos specialistai padarė išvadą, kad (priekaba) tikriausiai neatliko jokios kitos funkcijos, tik gamino biologinio (ginklo) aktyviąją medžiagą", - sakė jis.

Pasak jo, ši kamufliažine spalva nudažyta mobili laboratorija yra panaši į tas 18 laboratorijų, kurias, JAV nuomone, turėjo Sadamo Huseino režimas.

Priekabą su įrengta laboratorija amerikiečiai perėmė kurdų patikrinimo poste netoli Tal Kaifo miesto. Ji rasta transporteryje, tokiame, kokiais paprastai vežami tankai.

JAV karinės žvalgybos vadovas Lowellas Jacoby (Lovelas Džakobis) žurnalistams sakė, kad šaltiniai Irake tvirtina, jog tokiose mobiliose laboratorijose buvo kuriami trijų tipų biologiniai ginklai: botulizmo bei juodligės sukėlėjai ir stafilokokai.

Tačiau S. Cambone'as sakė, kad rastoji priekaba "buvo išplauta labai stipriai veikiančia medžiaga", galbūt - amoniaku, ir kad per pradinį patikrinimą jokių biologinio ginklo mikrobų ar komponentų nebuvo rasta.

Priekaboje buvo įranga, kurią galima panaudoti kuriant biologinį ginklą - auginant gyvus mikrobus ar išskiriant biologinės kilmės toksinus.