"Praėjus beveik 20 metų nuo Berlyno sienos griuvimo, naujas "Freedom House" tyrimas leidžia pažymėti, kad plačiai atsitraukiama nuo demokratijos šalyse nuo Centrinės Europos iki Eurazijos, tarp kurių Rusija pirmą kartą užėmė konsoliduoto autoritarinio režimo vietą", - teigia teisių gynėjai, nurodydami, kad demokratinių reformų regresas 2008 metais buvo 18 iš 29 buvusio komunistinio bloko šalių.

2008-ieji tapo juodais metais demokratijai regione, konkrečiai - buvusiose sovietinėse valstybėse", - pareiškė "Freedom House" Europos padalinio direktorius Vladimiras Školnikovas.

"Blogėjant ekonomikos padėčiai regione tikriausiai bus pereinama prie autoritarinių metodų su tendencija į represinių priemonių panaudojimą negu būtinų reformų vykdymą", - sakė jis, pristatęs organizacijos tyrimą naujoje "Laisvosios Europos "/"Laisvės radijo" būstinėje Prahoje.

Teisių gynėjų vertinimu, 2008 metais Rusijoje buvo keli įvykiai, rodantys demokratijos silpnėjimą, tarp kurių jie nurodė prezidentų rinkimus be varžovų, kurie atrodė, kaip Vladimiro Putino valdžios perdavimas pasirinktam įgaliojimų perėmėjui Dmitrijui Medvedevui.


Be to, apžvalgoje pažymima, jog teisių gynėjai nuogąstauja, kad Rusija nesugebės įveikti korupcijos, nes šalyje nėra nepriklausomos teismų sistemos, laisvos spaudos ir aktyvios pilietinės visuomenės.

Demokratijos raida smuko 2008 metais ne tik Rusijoje. Atsitraukimas nuo demokratijos pažymėtas septyniose iš dešimties šalių, kurios yra naujos ES narės, taip pat šalyse, kur įvyko vadinamosios spalvotosios revoliucijos", - Kirgizijoje, Ukrainoje ir Gruzijoje.

Kaip ir Rusiją, Kirgiziją "Freedom House" teisių gynėjai pavadino šalimi, kurioje susidarė "konsoliduotas autoritarinis režimas".
"Šios tendencijos rodo, kad demokratijos kūrimas - ilgalaikis procesas, reikalaujantis suderintų reformų", - pažymėjo V.Školnikovas. Anot jo, rinkimų sistemos reforma, "net stojimas į ES neturi būti klaidingai laikomi galutiniu demokratijos plėtotės tikslu".

Tuo tarpu "Freedom House" itin pažymėjo demokratijos laimėjimus "Kosove- naujoje nepriklausomoje valstybėje regione".

"Ši valstybė parodė, kad plėtoja demokratinį valdymą ir vietos, ir tarptautiniu lygiu po to, kai JT misija Kosove pradėjo perduoti savo funkcijas vietos valdžios institutams", - sakoma pranešime, paskelbtame organizacijos tinklalapyje.