"Daug kas Rusijoje, taip pat ir politikos elitas, mano, jog svarbiausias JAV tikslas - susilpninti Rusiją, o Rusijos ir Amerikos santykiuose Amerikos pozicija suprantama kaip žaidimai su nuliniu rezultatu, bet tačiau yra visiškai ne taip, kaip mes (Amerikoje) suprantame situaciją", - sakė pagrindinis JAV prezidento patarėjas Rusijos klausimais.

Dėl galimo Gruzijos ir Ukrainos stojimo į NATO M.McFallas pranešė: "NATO durys atviros visiems, kas atitinka narystės šioje sąjungoje
reikalavimus ir kieno tautos suinteresuotos įstoti į Aljansą, sutikus visiems NATO sąjungininkams, o ne tik JAV. Tai pasakytina ir apie Gruziją ir Ukrainą".

Drauge JAV prezidento patarėjas pažymėjo, kad dėl santykių su Rusija "perkrovimo" JAV neatsisakys remti Gruzijos ir Ukrainos siekio įstoti į NATO".

"Mūsų bendrus interesus atitinka kovoti su terorizmu ir turėti reikalą su Iranu drauge su Rusija, bet drauge įgyvendinti savo (Amerikos) interesus", - pabrėžė M.McFallas.

Jis pranešė, kad svarbiausia tema per derybas su Maskva bus naujos sutarties, kuri pakeis dabartinę sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės, baigiančios galioti 2009 metų gruodį, klausimas.

"Derybos šia tema buvo pradėtos visiškai neseniai, todėl sunku kalbėti apie kokius nors konkrečius skaičius ir kovinių galvučių kiekį, kuri bus sumažintas", - sakė M.McFallas.

"Tai labai sudėtinga sutartis, kuri numato patikros procedūras, dėl kurių mes kol kas nesusitarėme. Ir prieš pereidami prie ginkluotės skaičių mes turime susitarti dėl patikros procedūrų", - pažymėjo jis.
Pasak jo, JAV gabenimo sistemos skiriasi nuo rusiškų, todėl skiriasi ir skaičiavimo sistema. Todėl konkrečius skaičius pavyks gauti tik baigiamajame derybų etape.

Kalbėdamas apie NATO plėtros ateitį ir dėl priešraketinės gynybos sistemos (PRG) dalių dislokavimą Europoje M.McFallas pažymėjo, kad JAV neketina derėtis su Rusija šiais klausimais.

"Mes vadovausimės savo nacionaliniais interesais", - pažymėjo jis.
Savo strateginiame planavime mes nenaudojame formuluotės PRG trečiasis pozicinis rajonas, o sakome, kad priešraketinė gynyba nukreipta prieš Iraną, pridūrė M.McFallas.