Tokia JAV pozicija išryškėjo per NATO generalinio sekretoriaus George'o Robertsono (Džordžo Robertsono) atskirus susitikimus su G.W.Bushu ir gynybos sekretoriumi Donaldu Rumsfeldu (Donaldu Ramsfeldu), kurie, regis, buvo skirti nuraminti europiečių būgštavimus dėl G.W.Busho planų kuri JAV Nacionalinę priešraketinę gynybą (NPG).

Per bendrą spaudos konferenciją Pentagone D.Rumsfeldas pareiškė, kad gynyba (veiksmų) "teatre" prieš trumpojo nuotolio puolimą daugeliui valstybių yra tiek pat svarbi, kiek Jungtinėms Valstijoms prieštaringai vertinamas G.W.Busho planas dėl gynybos prieš ilgojo nuotolio raketas.

"Ką reiškia "nacionalinis", priklauso nuo to, kur gyvenate, taip pat ir "teatro" reikšmė priklauso nuo to, kur gyvenate", - pridūrė jis, užsimindamas apie europiečių bei kitų šalių susirūpinimą, kad sėkminga ilgojo nuotolio Jungtinių Valstijų gynyba gali sąjungininkus padaryti pažeidžiamus.

Vėliau Baltuosiuose rūmuose G.Robertsonas pusvalandį kalbėjosi su G.W.Bushu. Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos atstovė spaudai Mary Ellen Countryman (Meri Elen Kantrimen) sakė, jog jie aptarė NATO plėtrą, NATO misijas Balkanuose bei "NATO vaidmenį kuriant vieningą, laisvą bei saugią Europą".

Jie taip pat aptarė priešraketinę gynybą, akcentuodami "pastarąsias Rusijos konceptualias nuolaidas, jog priešraketinę gynybą galima panaudoti prieš naujoje saugumo aplinkoje atsirandančias grėsmes", - sakė M.E.Countryman.

Jie kalbėjo ir apie Europos planus kurti gynybos pajėgas. G.W.Bushas, kaip ir prieš dvi savaites susitikime su Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu (Tonius Bleru), pareiškė remiąs pajėgas, jei jos nekels pavojaus NATO tvirtybei.

Vėliau kalbėdamas su žurnalistais, G.Robertsonas sakė, jog G.W.Bushas leido aiškiai suprasti, kad Jungtinės Valstijos toliau rems europiečių žingsnius prisiimant didesnę naštą ir didesnę atsakomybę mažesnio masto konfliktuose.

"Aš ir jis sutikome, kad didesni Europos pajėgumai yra esminis ir svarbus dalykas, o visas šis projektas turi būti susietas, virkštele sujungtas su NATO", - pareiškė G.Robertsonas.

Baltieji rūmai po prezidento ir generalinio sekretoriaus susitikimo pranešė, jog birželį G.W.Bushas apsilankys NATO būstinėje Briuselyje, kai pirmą kartą oficialiai keliaus po Europą.