Susitikime Uralo kalnuose įsikūrusiame Jekaterinburge dalyvauja Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, Kinijos lyderis Hu Jintao ir Indijos ministras pirmininkas Manmohanas Singhas.

BRIK idėja iškilo po to, kai JAV investicinio banko "Goldman Sachs" tyrimas parodė, jog šios keturios ekonomikos vystosi tokiu greičiu, kad 2050 metais jau gali būti tarp stipriausių pasaulyje.

Vis dar neaišku, ar šis ketvertas susitars steigti formalesnį susivienijimą, apie kurį nebuvo galvojama, kai "Goldman Sachs" atliko savo tyrimą.

Rusija labiausiai propagavo BRIK - jai tikriausiai patiko mintis, kad ji vis dar yra ekonominė jėga, nors jos pastarųjų metų augimui smarkiai pakenkė dabartinė pasaulinė ekonomikos krizė, kuri yra didžiausia nuo 20-ojo amžiaus 4-ojo dešimtmečio.

Pasak analitikų, BRIK šalys nepaisydamos ekonominės krizės, o galbūt kaip tik dėl jos, rodo vis didesnį norą koordinuoti savo pastangas siekiant atsverti JAV dominavimą pasaulyje savo doleriu.

BRIK valstybės tikriausiai bus didelės pačių pirmųjų Tarptautinio valiutos fondo (TVF) obligacijų pirkėjos. Išsivysčiusios ir besivystančios šalys yra įsipareigojusios suteikti TVF ir kitoms pasaulinėms institucijoms 1,1 trilijono dolerių, kad būtų suteikta pagalba krizę išgyvenančioms neturtingoms šalims.

Kinija yra sakiusi, jog svarsto galimybę supirkti 50 mlrd. dolerių vertės šio naujo finansinio instrumento, o Rusija ir Brazilija galėtų tam skirti po 10 mlrd. dolerių.

Ir Rusija, ir Kinija pastaraisiais mėnesiais reiškė pritarimą pasaulinių finansinių struktūrų pertvarkymui ir sakė, jog be dolerio dar reikia naujos viršnacionalinės valiutos, kad pasaulinė ekonomikos krizė daugiau nepasikartotų.

Maskva ypač kritikavo dolerio, kaip dominuojančios pasaulinės atsarginės valiutos, vaidmenį.

Tačiau analitikai skeptiškai vertina galimybes BRIK greitu laiku sukurti naują atsarginę valiutą ar tapti tvirtu ekonominiu ar finansiniu vienetu, nors ir pripažįsta pirmojo viršūnių susitikimo svarbą.

Maskvoje dirbantis "Goldman Sachs" ekonomistas Rory MacFarquharas sakė, kad šio viršūnių susitikimo reikšmė bus labiau politinė nei ekonominė.

Pasak jo, visos BRIK šalys, ypač - Rusija, norėtų sukurti alternatyvą įsigalėjusioms tarptautinėms organizacijoms ir kad antradienio susitikimas bus dalis Kremliaus kryžiaus žygio prieš "vienpoliškumą", kuriuo vadina JAV dominavimą.

Manoma, kad geriausias galimybes pranokti JAV didžiausios pasaulio rinkos prasme turi Kinija.

Pirmasis neformalus BRIK lyderių susitikimas įvyko pernai Japonijoje, Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimo užkulisiuose.

Į BRIK susivienijimą įeina valstybės, kurios yra pagrindiniai pasauliniai ekonomikos augimo centrai ir kuriose gyvena daugiau kaip pusė pasaulio gyventojų.

Rusijos prezidento padėjėjas Sergejus Prichodka antradienį pranešė, kad susitikime daugiausiai bus svarstoma, kaip BRIK šalys gali bendradarbiauti, kad būtų galima įveikti pasaulinę finansų ir ekonomikos krizę.

BRIK lyderiai per susitikimą taip pat turi apsvarstyti, kaip būtų galima pertvarkyti Jungtines Tautas, konkrečiai - JT Saugumo Tarybą.

"Bet kuri Saugumo Tarybos reforma turi užtikrinti šios institucijos veikimo efektyvumą ir turi būti vykdoma tuo pagrindu, kuris ne išskirtų valstybes-JT nares, o pagal galimybę vienytų jas ir leistų konstatuoti, kad tai kuo artimiausias užduoties sprendimo variantas, daugmaž tenkinantis visas ar jų daugumą", - sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabovas.