Gabono premjeras patvirtino anksčiau paskelbtas žinias apie 73 metų prezidento mirtį vienoje privačioje klinikoje Ispanijos mieste Barselonoje, šios Afrikos vakarinės šalies pareigūnai paskelbė 30 dienų nacionalinį gedulą ir nurodė vėliavas nuleisti iki pusės stiebo.

O.B.Ondimbos kūnas penktadienį bus parskraidintas į Librevilį, todėl gedulinga ceremonija gali būti surengta Ispanijoje, vienas Gabono pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP Barselonoje. Jis pridūrė, kad oficialios laidotuvės bus surengtos Gabone kažkurią dieną nuo penktadienio iki birželio 15 dienos.

Pagrindiniu kandidatu į O.B.Ondimbos įpėdinius laikomas jo 50 metų sūnus Ali Benas Bongo, einantis Gabono gynybos ministro pareigas.

A.B.Bongo dar kartą paragino šalies gyventojus išlikti ramiems, o šis pareiškimas pabrėžė svarbų prezidento sūnaus vaidmenį valdžios perėmimo procese, kuris tikriausiai vyks šalyje ateinančias dienas ir savaites.

„Raginu išlaikyti ramybę, širdies romumą, ir pagarbą, kad būtų išsaugota vienybė ir taika, tokia brangi mūsų velioniui tėvui", - prezidento sūnus sakė kreipdamasis į tautą per televiziją, kai jo vadovaujama ministerija paskelbė uždariusi Gabono oro, sausumos ir jūrų sienas.

Premjeras Jeanas Eyeghe Ndongas anksčiau paskelbtame pranešime nurodė, kad „14 val. 30 min. gydytojų grupė informavo mane, taip pat kitus ten buvusius pareigūnus ir šeimos narius, jog respublikos prezidentas, valstybės vadovas Omaras Bongo Ondimba ką tik mirė nuo infarkto."

Manoma, kad O.B.Ondimba, kuris Gabonui vadovavo nuo 1967 metų, Ispanijoje buvo gydomas nuo žarnyno vėžio. J.E.Ndongas paragino Gabono žmones „išlikti vieningus ir laikytis išmintingai bei oriai".

Užuojautą dėl prezidento mirties pareiškė Afrikos Sąjungos (AS) šalių vadovai, taip pat Centrinė Afrikos Respublika, Kongas-Brazavilis, Dramblio Kaulo Krantas, Maroko karalius Mohamedas VI, Senegalas ir Čade veikiantys Pasipriešinimo pajėgų sąjungos (UFR) sukilėliai.

AS taikos ir saugumo komisaras Ramtane Lamamra sakė AFP Adis Abeboje įsikūrusioje šios organizacijos būstinėje, jog mirė "labai svarbus Afrikos sūnus".

R.Lamamra išreiškė viltį, kad O.B.Ondimbos mirtis „nesukels kokių nors sunkumų Gabonui įgyvendinant konstitucinį valdžios perdavimą."

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad O.B.Ondimba „atliko esminį vaidmenį vystant ir formuojant glaudžius dvišalius santykius, kurie šiuo metu sieja Gaboną ir Jungtines Valstijas".

"Jo darbas išsaugant savo šalį ir jo pasiryžimas spręsti konfliktus visame žemyne yra svarbi jo palikimo dalis, kuri bus menama su pagarba", - pridūrė B.Obama.

1967 metais O.B.Ondimba iškilo į valdžią padedant Prancūzijai ir vadovavo šaliai, kuri praturtėjo aptikus didelius naftos telkinius. Tačiau dauguma iš 1,5 mln. Gabono gyventojų iki šiol kenčia skurdą.

Atsilaisvinus prezidento postui kilo nuogąstavimų dėl galinčių kilti neramumų, o sekmadienio vakarą pasklidus pirmiesiems pranešimams apie O.B.Ondimbos mirtį Librevilio gyventojai skubėjo apsirūpinti degalų atsargomis.

Pirmadienį policijos ir kariuomenės pajėgos budėjo strategiškai svarbiose sostinės vietose, o gyventojai skundėsi, kad kai kuriose šalies dalyse buvo nebebuvo įmanoma prisijungti prie tarptautinių naujienų tinklalapių. Nuo sekmadienio Gabone taip pat smarkiai sutriko telefono ryšys.

Pasak telekomunikacijų bendrovės „Gabon Telecom", šie sutrikimai buvo atsitiktiniai.

"Dėl šio incidento išsijungė daugiau nei pusė tarptautinių telefono linijų, duomenų perdavimas ir internetas", - sakoma įmonės pranešime.

Librevilyje buvo uždarytos parduotuvės, o barų ir naktinių barų darbas sustabdytas iki atskiro pranešimo. Taip pat buvo uždrausti bet kokie vieši žmonių susibūrimai.

"Kai Afrikoje miršta lyderis, apima sielvartas. Tik pagalvokit: 41 metai valdžioje; žmonės gedi", - sakė saugos tarnybos darbuotojas Ismaelis Josephas Essono.

Kelis paskutiniuosius O.B.Ondimbos gyvenimo mėnesius temdė skandalas, kuris kilo pradėjus tirti, kaip prezidentas įsigijo kelias prabangias vilas Prancūzijoje. Kai kurie kovos su korupcija aktyvistai tvirtina, jog šis turtas buvo įsigytas iš neteisėtai pasisavintų valstybės lėšų.

Prancūzijos teismo vasarį priimtas sprendimas įšaldyti O.B.Ondimbos banko sąskaitas sukėlė dar didesnį Gabono pasipiktinimą, o jo vyriausybė apkaltino Prancūziją pradėjus "kampaniją, kuria siekiama destabilizuoti" padėtį šalyje.

Ieškovų advokatas Williamas Bourdonas pirmadienį sakė, kad O.B.Ondimbos mirtis šiame teisiniame procese "nieko nekeičia", taip pat pabrėžė, kad jo klientai turi pretenzijų "keliems jo šeimos nariams".

Gabonas tapo pirmąja šalimi Afrikoje, į kurią praeito amžiaus 7-ame dešimtmetyje atėjo Prancūzijos naftos milžinė "Elf". Ši kompanija Gabone veikė tarsi valstybė valstybėje ir palaikė Prancūzijos karines bei žvalgybos operacijas.

2003 metais Paryžiuje vykusiame teismo procese buvęs "Elf" tarybos pirmininkas Loikas le Flochas-Prigentas atskleidė šios šešėlinės veiklos mastą.

"Gabonas be Prancūzijos - tarsi automobilis be vairuotojo. Prancūzija be Gabono - tarsi automobilis be degalų", - taip O.B.Ondimba nusakė Paryžiaus santykius su buvusia kolonija, kurioje gyvena apie 12 tūkst. išeivių iš Prancūzijos.