Tačiau visuomenės apklausos rodo, kad ji populiarumu gerokai atsilieka nuo buvusio premjero Viktoro Janukovyčiaus, su kuriuo ji ilgai derėjosi dėl koalicijos, kuri būtų galėjusi perbraižyti Ukrainos politinį žemėlapį.

Tų derybų tikslas, kaip pranešta, buvo užtikrinti, kad V.Janukovyčius taptų kitu Ukrainos prezidentu, o J.Tymošenko liktų premjero poste su didesniais įgaliojimais.

Būtent prieš V.Janukovyčių J.Tymošenko buvo susivienijusi su dabartiniu prezidentu Viktoru Juščenka per 2004 metų "oranžinę revoliuciją".

Jų partnerystė tada užtikrino, kad rinkimų rezultatų klastojimu įtartas prorusiškos Regionų partijos lyderis V.Janukovyčius netaptų prezidentu, bet paskui jiedu susipyko, o V.Juščenkos populiarumas smuko.

Anksčiau sekmadienį V.Janukovyčius atmetė koalicijos sutartį, kurioje taip pat buvo pasiūlymai priimti tokias konstitucijos pataisas, kad šalies prezidentą rinktų Ukrainos parlamentas.

"Širdis man sako: kad visa liaudis išrinktų prezidentą, yra vienintelis teisingas pasirinkimas, kuriam reikia ryžtis", - sakė V.Janukovyčius, kuris netrukus ir pats turėtų iškelti savo kandidatūrą į prezidentus 2010 metų sausio 17 dienos rinkimuose.

"Jis (V.Janukovyčius) negalėjo sutikti su tuo, kad taptų Ukrainos parlamento prezidentu, o ne Ukrainos liaudies prezidentu", - sakė Regionų partijos parlamentarė Ana German.

Apklausos rodo, kad V.Janukovyčiaus populiarumas yra maždaug 25 proc. - kur kas didesnis už J.Tymošenko 15 procentų. V.Juščenkos populiarumas šiuo metu nusakomas vienaženkliais skaičiais.

Panašiu populiarumu kaip ir J.Tymošenko gali pasigirti jaunatviškas, provakarietiškų pažiūrų buvęs parlamento pirmininkas Arsenijus Jaceniukas, kuris dar gali iškilti kaip netikėtas kandidatas į prezidentus. Ji remia V.Juščenka.

J.Tymošenko vyriausybės populiarumą smarkiai sumažino Ukrainos ekonomikos, kuri vis dar labai priklauso nuo eksporto, nuosmukis, kuris šiemet, kaip prognozuojama, virs didele recesija.

Ukrainai pakenkė ir besikartojančios problemos su Rusija dėl atsiskaitymo už gamtines dujas, kurių didelė dalis yra skirta klientams Europos Sąjungoje (ES).

Praėjusią savaitę pasirodžius pranešimams, kad netrukus bus sudarytas susitarimas dėl koalicijos, buvo sukrėsta visa Ukrainos politikos arena, nes V.Janukovyčius ir J.Tymošenko per "oranžinę revoliuciją" buvo nesutaikomi priešininkai.

V.Janukovyčius sakė, kad derybos su Julijos Tymošenko bloku (JTB) sudarė galimybių ateičiai, ir pažadėjo, kad bendradarbiavimas ekonominės krizės metu tebėra prioritetinis dalykas.

Regionų partija remiama daugiausia Rytų Ukrainoje, kur žmonės kalba dažniausia rusiškai ir kur yra sukoncentruota šalies pramonė, tačiau ši partija vykdo aktyvią kampaniją ir Vakarų Ukrainoje, kur gyvena ukrainietiškai kalbantys gyventojai.

Buvusi verslininkė J.Tymošenko, kuri vienu metu buvo vadinama "dujų princese", buvo laikoma provakarietiško kurso Ukrainai propaguotoja, tačiau ne kartą pademonstravo, kad yra pasirengusi susitaikyti su senais priešininkais.