Švedijos užsienio reikalų ministrė Anna Lindh (Ana Lind), kurios šalis šiuo metu pirmininkauja ES, per spaudos konferenciją pareiškė, jog, jos asmenine nuomone, JAV turėtų atsisakyti planų kurti priešraketinį skydą, kuris pažeistų Priešraketinės gynybos (PG) sutartį.

"Stovėdama čia ir kalbėdama, kaip pirmininkaujančios šalies atstovė, turiu pasakyti, jog, ES nuomone, PG sutartis turi didelę strateginę reikšmę ir nenorėtume, kad jai kiltų grėsmė", - pridūrė ji.

Jungtinės Valstijos skelbia ketinančios toliau kurti priešraketinės gynybos sistemą, kuri apsaugotų visą šalį, ir galbūt kitas šalis, nuo per klaidą paleistų raketų ar nuo valstybių, kurias G.W.Bushas vadina "piktavalėmis".

Rusija, Kinija ir daugelis JAV sąjungininkių europiečių šiuo planus kritikuoja, teigdami, jog jie gali sukelti naujas ginklavimosi varžybas, jei skydas neutralizuos kitą šalių branduolinė galią.

PG sutartis buvo kone vienintelis klausimas, dėl kurios bendroje spaudos konferencijoje akivaizdžiai nesutarė A. Lindh ir JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas). Pasak jo, pokalbis su ES delegacija buvo "pozityvus ir konstruktyvus".