Kalbėdamas spaudos konferencijoje po dvi dienas trukusio vizito šiame ginčijamame regione, Indijos premjeras Atalas Behari Vajpayee (Atalas Biharis Vadžpajus) pakartojo savo penktadienį Pakistanui pateiktą siūlymą imtis pastangų taikiai sureguliuoti konfliktą, ir teigė dabar laukiąs Islamabado atsakymo.

"Nauja pradžia įmanoma, tačiau tai priklauso nuo Pakistano", - teigė A.B.Vajpayee.

"Pamatysime, kokių konkrečių žingsnių imsis Pakistanas. Ištiesiau draugystės ranką ir dabar laukiu, ką į tai atsakys Pakistanas", - sakė jis.

"Sienų nepaisančiam terorizmui turi būti padarytas galas. Gali prasidėti derybos visais klausimais, taip pat ir dėl Džamu ir Kašmyro. Tikiuosi, kad gausime aiškų atsakymą ir galėsime tęsti veiksmus, - teigė Indijos premjeras. - Tačiau vargu ar gali vykti vaisingos derybos, k ol tęsiasi sienų nepaisantis terorizmas ir ekstremistai yra pasirengę kirsti sienas".

Indija kaltina Pakistaną Kašmyro ekstremistų finansavimu ir kurstymu.

Atvykęs į šią smurto krečiamą šalies valstiją, kurios dauguma gyventojų yra musulmonai, A.B.Vajpayee Šrinagare vykusiame mitinge kreipėsi į Islamabadą su netikėtai palankiu raginimu pradėti taikos derybas.

Atsakydamas į šią kalbą, Pakistano premjeras Zafarullah Jamali (Zafarula Džamalis) pasveikino A.B.Vajpayee siūlymą, tačiau teigė, jog Islamabadas nesileis į kompromisus dėl savo pozicijos ginčijamos Kašmyro teritorijos atžvilgiu.

Jau daugiau kaip 14 metų vykstantis sukilimas nusinešė maždaug 38 tūkst. žmonių gyvybių. Kašmyro separatistų teigimu, žuvusiųjų skaičius yra dvigubai didesnis.