Iš Bagdado paryčiu pasitraukė visi jūrų pėstininkai, o juos pakeitė nedidelės sausumos kariuomenės 3-osios pėstininkų divizijos pajėgos, kurios dabar patruliuoja sostinės gatvių sankryžas.

Svarbiausia kariuomenės užduotimi taps būtinųjų tarnybų atkūrimas, pirmiausia elektros ir vandens tiekimo užtikrinimas, ligoninių atstatymas ir teisėtvarkos institucijų atkūrimas.

Į Bagdadą taip pat atvyko 4-osios pėstininkų divizijos kariai, o miesto oro uoste tebėra 101-osios oro desantininkų divizijos pajėgos.

"Mes perėmėme miestą iš jūrų pėstininkų maždaug 3 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku ir šiuo metu bandome daryti tai, ką jau perpratome", - teigė štabo seržantas Nicholas Kingas (Nikolas Kingas).

Prie viešbučių "Palestine" ir "Sheraton", kur buvo apsistoję jūrų pėstininkai, šimtai civilių irakiečių penktadienį protestavo prieš JAV okupaciją. Vienas irakietis karius plūdo skanduodamas: "Lauk iš Irako, palikite irakiečių naftą ramybėje". Tačiau prie viešbučių stovintys kariai į jo šūksnius nekreipė dėmesio.

Praėjus 10 dienų po Sadamo Huseino režimo žlugimo, JAV kol kas sunkiai sekasi įvesti tvarką dviejų pastarojo dešimtmečio karų ir JT sankcijų, kurios buvo paskelbtos po invazijos į Kuveitą, nualintoje šalyje.

Daugelis parduotuvių 5 mln. gyventojų turinčioje šalies sostinėje tebėra uždarytos, mieste daugiau kaip dvi savaites nėra elektros ir tik dabar gatvėse ima rodyti policijos pareigūnai, turintys pažaboti siautėjančius plėšikautojus.

Karinių jūrų pajėgų pareigūnai žadėjo iki penktadienio atkurti elektros tiekimą daugiau kaip pusei miesto gyventojų, tačiau neįvykdę šio pažado, išsiardė palapines ir išvyko nepasakę nė žodžio vietos gyventojams.

Be to, kariuomenės teisės ekspertams teks imtis priemonių, kad būtų atkurti sunaikinti dokumentai - nuo surašytų palikimų iki vedybų liudijimų.

"Tai bus chaosas, - teigė kariuomenės specialistė civilių gyventojų klausimais seržantė Anna Brogan (Ana Brogan). - Girdėjau tai Bosnijoje: "Čia mano namas. Ne, čia mano namas. Ne, aš turiu tikrąjį liudijimą".

Nė kiek neaiškesnė yra ir politinė situacija Irake: Bagdade vienas irakietis savavališkai pasiskelbė gubernatoriumi, kitas - sostinės meru, be to, veikia sukarintos grupuotės, apie kurių vaidmenį ir įtaką taip pat kol kas sunku pasakyti ką nors tikra.