JAV pajėgų lydimi Irako policijos automobiliai pirmadienį išvažiavo patruliuoti į Bagdado gatves, pranešė AFP korespondentas. Tai pirma Irako policijos darbo diena nuo to laiko, kai Bagdado kontrolę perėmė JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos.

JAV jūrų pėstininkų visureigių "Humvee" lydimi penki Irako policijos automobiliai išvažiavo iš Bagdado rytinėje dalyje esančios Irako policijos akademijos į skirtingus sostinės rajonus. Kiekviename policijos automobilyje buvo po keturis Irako pareigūnus.

Pirmadienį kiek daugiau nei 2 000 policininkų atvyko į Policijos specialiąją mokyklą, didelį pastatą rytinėje Bagdado dalyje, ir pranešė apie savo norą grįžti į darbą. Iki karo Bagdado policijos pajėgas sudarė maždaug 40 000 pareigūnų.

Policijos departamento prie vidaus reikalų ministerijos vadovas, generolas majoras Zuhairas Nuamis paragino policijos pareigūnus nedelsiant grįžti prie darbo, atnaujinti patruliavimą miesto gatvėse, budėjimą kontrolės postuose ir eismo reguliavimą.

Keli šimtai irakiečių pirmadienį susirinko į naują demonstraciją prie pačiame Bagdado centre esančio viešbučio "Palestine", kuriame gyvena dauguma Irako sostinėje esančių užsienio žiniasklaidos atstovų. Susirinkusieji reiškė nepasitenkinimą dėl nesaugumo mieste.

Maždaug 50 demonstrantų skandavo: "Islamo valstybė! Islamo valstybė! Ne Amerikos, ne Amerikos!"

"Tai turtingiausia pasaulio valstybė. Mes turime visus išteklius, ne tik naftą. Tai kolonizacija, - sakė vienas iš akcijos dalyvių, 50 metų Sabahas Mahmudas. - Kur yra laisvė? Nėra vandens, nėra elektros".

Basroje, antrajame pagal dydį Irako mieste, vietos policijos pareigūnai jau kelias dienas dirba drauge su britų kariais, mėgindami atkurti tvarką ir padėti užpildyti valdžios vakuumą, kuris susidarė po Sadamo Huseino režimo žlugimo.

JAV pajėgos užėmė Bagdadą praėjusią savaitę, po daugiau nei dvi savaites trukusio įnirtingo bombardavimo, tačiau joms nesiseka pažaboti plėšikautojus ir įvesti tvarką, o tai savo ruožtu kelia vietos gyventojų nepasitenkinimą.