Nelabai padėjo ir tai, kad prieš pat vizitą abiejų šalių vadovai tiesiog užvertė vienas kitą mandagumo pareiškimais, nes abi valstybės stengėsi užglaistyti įspūdį, kurį paliko liežuvio nesuvaldantis N.Sarkozy.

Abiejų šalių spauda vis primindavo, jog Prancūzijos prezidentas pietaudamas su savais parlamentarais apibūdino Ispanijos ministrą pirmininką Jose Luisą Zapatero kaip "nelabai protingą", nors šiam du kartus iš eilės pavyko pasiekti, kad jo partija laimėtų parlamento rinkimus. Todėl artėjant vizitui prasidėjo, dienraščio "Le Figaro" žodžiais tariant, tikras "komplimentų festivalis".

Duodamas Ispanijos laikraščiui "El Pais" interviu N.Sarkozy savo žodžius, kuriais charakterizavo Ispanijos vyriausybės vadovą, pavadino "absurdiškomis paskalomis". Jis įtikinėjo, kad "labai gerbia Jose Luisą" ir kad juos abu sieja "tikra draugystė". Prancūzijos prezidentas aiškino, jog Ispanijos premjeras yra "nepaprasto talento žmogus, turintis savo įsitikinimus ir labai gerbiamas visoje Europoje".

Porą dienų anksčiau Prancūzijos dienraščiui "Le Monde" interviu davė ir J.L.Zapatero. Jame Ispanijos vyriausybės vadovas aiškino: "Mano ir N.Sarkozy santykiai labai geri. Žinau, kad visi apie mane pasakyti komentarai buvo teigiami." J.L.Zapatero patvirtino gavęs buvusios kandidatės į Prancūzijos prezidento postą socialistės Segolene Royal laišką, kuriame ji kaip prancūzė atsiprašė už N.Sarkozy žodžius, tačiau komentuoti tą laišką Ispanijos premjeras atsisakė.

Vis dėlto pirmajai Prancūzijos porai atvykus į Ispaniją visų akys buvo nukreiptos ne į prezidentą, o į jo žmoną. Žiniasklaida mėgavosi kiekviena C.Bruni susitikimo su Ispanijos karališkąja šeima detale ir negailėjo pagyrų jos apdarams. Savo vedamajame dienraštis "El Mundo" Carlos ir sosto įpėdinio žmonos princesės Letizios susitikimą apibūdino kaip "elegantiškumo bei spindesio dvikovą" ir pridūrė, kad "susidomėjimas N.Sarkozy vizitu daugybę kartų padidėjo, nes jis atsivežė žmoną". Prancūzijos prezidentas, matydamas, kokį susižavėjimą kelia jo sutuoktinė, burbtelėjo savo šalies ambasadoriui Ispanijoje: "Nežinojau, kad prancūze virtusi italė šiandien Madride gali taip gerai atstovauti Prancūzijai."

Dėl ko į Ispaniją atvyko Prancūzijos vadovas, ispanų spauda pranešė tik tada, kai pasidžiaugė Carla. Taigi vizito tikslas - aptarti abiejų valstybių bendradarbiavimo problemas, tarptautinio saugumo klausimus, Prancūzijos pagalbą kovojant su ginkluota baskų separatistų grupe ETA ir bendras pastangas, nukreiptas prieš narkotikų kontrabandą. N.Sarkozy nepraleido progos pabrėžti, kad dar niekada abiejų valstybių santykiai nebuvo tokie geri, ir pažadėjo savo paramą Ispanijai, kai ši kitų metų pirmąjį pusmetį pirmininkaus Europos Sąjungai.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją