"Prezidento lėktuvų grupė šiandien virš Niujorko vykdė fotografavimą iš oro", - sakė JAV karinių oro pajėgų atstovas majoras Richardas Johnsonas.

Federalinė aviacijos administracija šiuos manevrus pavadino "fotografavimo operacija".

"Gynybos departamentas surengė fotografavimo operaciją, kurioje dalyvavo du naikintuvai F-16, lydėdami karinėms reikmėms pritaikytą lėktuvą "Boeing 747", netoli Manhatano ir Laisvės statulos, agentūrai sakė Federalinės aviacijos administracijos atstovas Jimas Petersas.

"Tai nebuvo avarinis skrydis. Jis buvo iš anksto suderintas su Federaline aviacijos administracija ir valstijos bei vietos pareigūnais", - pridūrė atstovas.

Policijos atstovas, nepateikdamas tikslių skaičių, patvirtino, kad kai kurie biurai buvo evakuoti. "Manau, kad žmones apėmė panika", - sakė jis.

Du lėktuvus užgrobę teroristai 2001 metų rugsėjo 11 d. taranavo du Niujorko prekybos centro pastatus Manhatane, tada žuvo apie 3 tūkst. žmonių.

"Aną rugsėjo 11-ąją buvau ten ir mačiau, kaip žuvo tūkstančiai žmonių. Man nepatinka, kad apie šią fotografavimo operaciją nebuvo pranešta", - sakė prekybininkas Jurgensas Baueris.

"Mano kambaryje nėra langų, todėl nemačiau jokio lėktuvo. Pamačiau visus bėgant ir aš puoliau bėgti. Vis dar negaliu atsigauti", - pasakojo vyras.

B. Obama tai pavadino "klaida"

JAV prezidentas Barackas Obama  antradienį pareiškė, jog buvo padaryta klaida, nutarus leisti vienam jo oficialių lėktuvų skristi virš Niujorko, norint padaryti reklaminių nuotraukų, ir pažadėjo, jog tai daugiau nepasikartos.

Šitaip jis atsakė apie daug triukšmo sukėlusį skrydį paklaususiems žurnalistams, kai B.Obama rengėsi susitikti su FTB direktoriumi Robertu Muelleriu šios agentūros štabe.

Pirmadienį vienas lėktuvų "Boeing 747", skirtų B.Obamai, bei dar vienas naikintuvas F-16 suko ratus virš Laisvės statulos prasidedant darbo dienai; dėl ko kai kur Manhatane kilo panika, nes žmonės prisiminė košmarišką 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją, kai teroristai nukreipė du pagrobtus keleivinius lėktuvus į abu Niujorko dangoraižius dvynius - Pasaulio prekybos centrą.

Skrydį surengė Gynybos departamentas. Baltųjų rūmų karinės tarnybos direktorius vėliau atsiprašė dėl šio incidento.