"Koalicijos pajėgos yra miestuose", - sakė ji agentūrai AFP ir patikslino, kad Mosulą ir Kirkuką užėmė specialiųjų operacijų pajėgos.

Netoli šiaurinio Irako miesto Mosulo penktadienį JAV pajėgos ir Irako armijos 5-ojo korpuso vadas pasirašė susitarimą dėl ugnies nutraukimo, pranešė koalicijos pajėgų atstovas spaudai, brigados generolas Vincentas Brooksas (Vinsentas Bruksas).

"Šiaurėje koalicijos specialiųjų operacijų pajėgų vadas pasirašė susitarimą dėl ugnies nutraukimo su irakiečių reguliariųjų pajėgų 5-ojo korpuso vadu", - sakė jis per spaudos konferenciją JAV Centrinės vadovybės štabe Katare.

Pasak V.Brookso, pasirašius susitarimą dėl ugnies nutraukimo, 5-ojo korpuso kariai turi išvykti iš mūšio lauko

Kiek anksčiau penktadienį kurdų pajėgos įžengė į Mosulo centrą, tačiau jos stengiasi nepatraukti į save dėmesio, sakė AFP korespondentas.

Tuo tarpu ketvirtadienį kurdų ir amerikiečių karių užimtame Kirkuke padėtis darėsi nebekontroliuojama. Miesto valdytojas, kurdas Rizgarali Hamgamas (Rizgaralis Hamgamas) sakė, jog vietos kurdų lyderiai jau nebesuvaldo padėties, kai žlugus režimui mieste prasidėjo sąskaitų suvedinėjimai. Pasak jo, per siautėjimus, kurie tęsėsi visą naktį, jau žuvo ar buvo sužeisti keli žmonės.

"Specialiosios pajėgos ir 173-iosios pėstininkų divizijos padaliniai stiprina savo kontrolę Kirkuke", - sakė R.Nielson-Green.

Ji pridūrė, kad koalicijos pajėgos kontroliuoja Kirkuko oro uostą.

Kitas Centrinės vadovybės atstovas spaudai pranešė, kad JAV vadovaujamos pajėgos taip pat tęsia gimtojo Saddamo Husseino miesto ir jo citadelės Tikrito šalies šiaurėje bombardavimą.

Pasak pareigūnų, Tikrite, kuris laikomas 24 metus trukusio Saddamo Husseino valdymo simboliu, yra keli vadovavimo ir kontrolės štabai.

Saddamas Husseinas gimė netoli Tikrito, esančio už 170 km į šiaurę nuo Bagdado, ir šis rajonas laikomas svarbiausia jo galios citadele.