Pasak jos, būtina išplėsti tarptautines pastangas jūrų laivybos saugumui užtikrinti, įšaldyti piratų finansinius aktyvus, tobulinti savigynos jūrų laivininkystėje taisykles, taip pat gerinti padėtį Somalyje.

Šiame dokumente taip pat raginama sukurti piratų užgrobtų laivų Adeno įlankoje ir įgulų išlaisvinimo strategijas.

JAV diplomatijos vadovė pridūrė pasiųsianti savo atstovą į balandžio 23 dieną Briuselyje vyksiančią Somalio donorų konferenciją, kurioje bus tariamasi, kaip pagerinti padėtį neramumų draskomame Somalyje ir padėti įgyvendinti Vašingtono planą.

"Šie piratai yra nusikaltėliai - ginkluotos jūrų gaujos, - H.Clinton sakė žurnalistams. - Planuojantys atakas privalo būti sustabdyti, o jas surengę - patraukti atsakomybėn".

"Nors tai yra 17 amžiaus nusikaltimas, bet mums reikia kovoti 21 amžiaus metodais", - sakė H.Clinton.

Ji taip pat paneigė pareiškimus, jog šiuo metu skiriamas mažesnis dėmesys tarptautinėms pastangos sumažinti skurdą ir netvarką Somalyje, nors šios problemos yra pagrindinės piratavimo priežastys, o kovojama vien su pasekmėmis.

"(Šios problemos) nebuvo užmirštos ir netgi nebuvo atsietos, - aiškino H.Clinton. - Reikia pirmiau užgesinti gaisrą, kad galėtumėt atstatyti namą. Na, o šiuo metu gaisras liepsnoja".

"(Laivų ir įgulų) pagrobimų kritinė masė dramatiškai išaugo - iš dalies dėl to, kad piratai įsigijo geresnių laivų ir gali toliau nuplaukti į jūrą. Jie taip pat pradėjo naudoti aprūpinimo laivus", - pridūrė ji.

JAV diplomatijos vadovė taip pat pažymėjo, kad piratų metodai tapo "sudėtingesni".

H.Clinton taip pat atmetė pastabas, kad būtų sunku stebėti su piratais susijusius finansinius srautus ir įšaldyti jų aktyvus, nes Somalyje per pastaruosius du dešimtmečius valstybinės institucijos praktiškai subyrėjo.

"Mes susekame, įšaldome ir mėginame likviduoti daugelio neteisėtų grupuočių sąskaitas", tarp jų priklausančias terorą remiantiems islamistams, nurodė politikė.

"Atėjo laikas padaryti galą mokėti išpirkas piratams, - sakė H.Clinton. - Mes taip pat vėl primename, kad JAV laikosi politikos nenusileisti ir nemokėti išpirkų tiems, kurie grobia įkaitus".

"Pastebime, kad piratai perka vis sudėtingesnės įrangos... įsigyja greitesnių ir geresnių laivų", -sakė JAV diplomatijos vadovė.

H.Clinton pridūrė esanti susirūpinusi dėl nesiliaujančių atakų.

Pasak jos , Valstybės departamentas ketina paskirti kelis susitikimus su Somalio pereinamosios federalinės vyriausybės nariais taip pat regionų lyderiais.

H.Clinton pridūrė, kad prie kovos su piratavimu turi savo indėliu prisidėti jūrų laivybos pramonė.

"Aš daviau nurodymą (Valstybės departamentui) paraginti laivininkystės ir draudimo bendroves spręsti problemas imantis jų numatytų jūrų laivybos saugumo priemonių", - sakė JAV valstybės sekretorė.

Antradienio vakarą Somalio piratai apšaudė raketomis vieną JAV komercinį laivą, siekdami jį "sunaikinti". Ši ataka buvo atsakas į operaciją, per kurią praeitą savaitgalį buvo išlaisvintas vienas pagrobtas JAV kapitonas, trečiadienį pareiškė vienas iš piratų vadeivų.

Antradienį užpultas komercinis laivas išvengė atakos, tačiau keletas kitų laivų pateko į Somalio piratų rankas. Tuo metu Prancūzijos karo laivas sustabdė piratų "motininį laivą" ir suėmė vienuolika ginkluotų asmenų, pranešė Prancūzijos gynybos ministerija.

Pentagonas planuoja išnagrinėti galimus kovos su Somalio pakrantėse siautėjančiais piratais metodus, trečiadienį sakė Gynybos departamento atstovas spaudai Bryanas Whitmanas (Brajanas Vitmanas). Pareigūnas pabrėžė, kad karinis sprendimas nėra vienintelė išeitis.

JAV vadovaujamos karo laivų pajėgos šiuo metu jau veikia neramiame regione, siekdamos užkirsti kelią piratų atakoms.

Pasak B.Whitmano, šią problemą reikia spręsti "daugeliu lygių... Rengti karo laivyno operacijas, siekiant atgrasyti nuo šios veikos, taip pat laivų įguloms naudoti išvengiamuosius veiksmu, kad jų laivai nebūtų pagrobti."

CGPCS buvo įsteigta vykdant sausio 14 dieną išleistą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją. Ši kontaktinė grupė siekia koordinuoti įvairių šalių ir organizacijų veiksmus kovojant su piratavimu prie Somalio krantų.

Šiose operacijose dalyvauja Australija, Kinija, Danija, Džibutis, Egiptas, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Indija, Italija, Japonija, Kenija, Pietų Korėja, Nyderlandai, Omanas, Rusija, Saudo Arabija, Somalio laikinoji vyriausybė, Ispanija, Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Didžioji Britanija, JAV ir Jemenas.