Luisas Enrique Ferreras (Luisas Enrikė Fereras) buvo nuteistas kalėti 28 metus, pranešė kiti Kubos disidentai. Tai griežčiausia bausmė, kokią teismas galėjo skirti.

L.Ferreras buvo Varelos projektu vadinamos demokratinių reformų kampanijos koordinatorius Tūno mieste.

Nuo kovo 18 dienos Kuboje buvo suimti 78 disidentai. Dauguma jų uždarų teismų metu buvo nuteisti nuo 12 iki 28 metų laisvės atėmimo. Tai didžiausios per kelis dešimtmečius represijos prieš Kubos prezidento Fidelio Castro (Fidelio Kastro) oponentus.

Informacija apie šiuos teismus viešai neskelbiama, todėl Kubos žmogaus teisių komisijai buvo nelengva surinkti duomenis apie bausmes, kuriuos disidentams skyrė 13-oje šalies miestų esantys teismai.

Šiuose teismuose jau nuteistas mažiausiai 71 disidentas. Žymiausias disidentas, dar laukiantis teismo nuosprendžio, yra pilietinio nepaklusnumo akcijų aktyvistas ir gydytojas Oscaras Eliasas Biscetas (Oskaras Eliasas Bisetas). Jis gruodžio mėnesį buvo suimtas, praėjus vos keliems mėnesiams, kai atliko ankstesnę trejų metų kalėjimo bausmę.

O.Bisceto teismas įvyko pirmadienį, o nuosprendis bus paskelbtas ketvirtadienį, pranešė jo žmona Elsa Morejon (Elsa Morechon).

Dauguma disidentų buvo pripažinti kaltais dėl valstybės išdavimo bendradarbiaujant su sena Kubos ideologine priešininke Jungtinėmis Valstijomis. Dabartinio JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija ėmė teikti didesnę paramą mažam, tačiau augančiam Kubos opozicijos judėjimui.

Žmogaus teisių organizacijos teigė, kad improvizuotų teismų skiriami drakoniški nuosprendžiai rodo Kubą sugrįžtant prie stalinizmo. Šiuose teismuose liudytojais buvo slapti saugumo agentai, įsismelkę į disidentų grupes.

Antradienį Švedijos vyriausybė pasmerkė nuosprendžius disidentams ir pareiškė, jog dėl jų sumažėja Kubos galimybės įstoti į Kotonu (Cotonou) lengvatinės prekybos ir pagalbos sutartį tarp Europos Sąjungos (ES) ir 78 buvusių Europos šalių kolonijų.

"Pastaruoju metu įvykdyti masiniai disidentų areštai yra dar vienas Kuboje vykdomų žmogaus teisių pažeidimų pavyzdys", - pareiškė Švedijos užsienio reikalų ministrė Anna Lindh (Ana Lind).

"Tai, kad Kuboje negerbiamos žmogaus teisės, ir toliau kenks šios šalis santykiams su Švedija bei galimybėms plėsti bendradarbiavimą tarp ES ir Kubos", - pridūrė ji pareiškime.

JAV Atstovų Rūmai antradienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria pasmerkė susidorojimą su disidentais ir ragino tarptautines organizacijos pasekti jų pavyzdžiu.

"Amnesty International" išreiškė "pasibaisėjimą" Kubos susidorojimu su disidentais, kurį vertino kaip "milžinišką Kubos žingsnį atgal žmogaus teisių srityje".

Žymiausias disidentinis Kubos poetas, rašytojas ir žurnalistas, 57 metų Raulis Riveras, taip pat ekonomistai Oscaras Espinosa Chepe (Oskaras Espinosa Čepė) bei vienintelė teistoji moteris Martha Beatriz Roque (Marta Beatris Rok) buvo nuteisti 20 metų kalėti.

Griežčiausios bausmės paskirtos nepriklausomiems žurnalistams ir Varelos projekto organizatoriams, kurie pernai rinko parašus, ketindami įteikti vyriausybei peticiją reformuoti vienpartinę socialistinę valstybę. Šią peticiją pasirašė daugiau kaip 11 000 žmonių.

Šios iniciatyvos lyderis Oswaldo Paya (Osvaldas Paja), kuris gruodžio mėnesį gavo aukščiausią ES apdovanojimą žmogaus teisių gynėjams - Sacharovo premiją - nebuvo suimtas. Tačiau jo sukurta organizacija, kuri buvo pirmasis šalies masto opozicijos tinklas, per šį susidorojimą buvo sutriuškinta.

Per šiuos teismus buvo nuteisti 28 žurnalistai. Vienam jų, fotokorespondentui Omarui Rodriguezui Saludesui (Omarui Rodrigesui Saludesui), buvo skirta 27 metai laisvės atėmimo.