Per pusę šimtmečio, kurį sutuoktiniai nugyveno kartu, Japonija pakilo po Antrojo pasaulinio karo ir JAV okupacijos bei tapo galingiausia Azijos ekonomika, o Chrizantemų sostas keitėsi koja kojon su laikmečiu.

Akihito tėvas imperatorius Hirohito kadaise buvo laikomas gyva dievybe, tačiau dabartinis imperatorius ir jo žmona stengėsi kurti "eilinės poros" įvaizdį ir griauti rūmus nuo žmonių skiriančias sienas.

Katalikiškame universitete išsilavinimą įgijusi Michiko tapo pirmąja mūsų laikų nekilminga moterimi, per santuoką patekusi į Japonijos imperatoriškąją šeimą. Ji taip pat buvo pirmoji imperatorienė, pati auginusi savo vaikus ir ruošdavusi priešpiečių dėžutes "bento", kurias jie nešdavosi į mokyklą.

Michiko, kuriai sukako 74 metai, prisiminė, kaip jaunystėje pradėjo uždarą gyvenimą už rūmų sienų, o jos "širdis prisipildė nerimo ir nesaugumo".

Tačiau imperatorienė sako, jog dabar "atrodo tarsi sapnas švęsti auksinių vestuvių dieną šalia Jo Didenybės".

Laikraščiai gyrė imperatoriškosios poros surengtas keliones, kurių metu Akihito ir Michiko meldėsi už taiką kadaise karo nuniokotose vietose. Tarp jų buvo Hirošima ir Nagasakis - miestai, ant JAV numetė atomines bombas, privertusias Japoniją užbaigti Antrąjį pasaulinį karą.

Spauda taip pat priminė apie imperatoriškosios poros vizitą į Kobės miestą po katastrofiško 1995 metų žemės drebėjimo. Tąsyk sutuoktiniai atsiklaupė prieš likusius gyvus žmones, o šis vaizdas sukrėtė šalį, kurioje monarchas niekada nebuvo viešai prabilęs iki 1945 metų.

Penktadienį Tokijo imperatoriškuosiuose rūmuose vyks Akihito ir Michiko auksinių vestuvių metinių ceremonijos, tarp jų popiečio arbatos ceremonija, į kurią pakviesta 101 auksines vestuves švenčianti pora iš visos Japonijos.

75 metų imperatorius Akihito šią savaitę vykusioje spaudos konferencijoje sakė "priimantis šiuos sveikinimus su skaudama širdimi, nes tebesitęsia sunki ekonominė padėtis, kuri smarkiai veikia žmonių gyvenimą".

Jis taip pat sakė, kad kartu su žmona seniai pakeitė rūmų taisykles, kad "galėtume kalbėti su visais pakviestais svečiais" - pavyzdžiui, teikiant specialius apdovanojimus.

"Nors tos akimirkos trumpos, tokia permaina mums suteikė galimybę tiesiogiai pasikalbėti su visais apdovanotaisiais..., todėl šie renginiai džiugina imperatorienę ir mane", - sakė jis.

Akihito yra 125-asis imperatorius, priklausantis mitais apipintai dinastijai, prasidėjusiai VII amžiuje prieš mūsų erą nuo legendinio saulės deivės Amaterasu palikuonio Jimmu.

Imperatoriaus tėvas Hirohito buvo Japonijos valdovas Antrojo pasaulinio karo metais, o savo dieviškojo statuso atsisakė tik po šalies kapituliacijos 1945 metais. Jis mirė 1989 metais.

Akihito susipažino su miltų magnato dukterimi Michiko Shoda vieno prabangaus kurorto teniso aikštelėje. Po 1959 metais įvykusių vestuvių jie važiavo per Tokiją arklių traukiama karieta, o imperatoriškąją porą gatvėse sveikino pusė milijono žmonių.

Imperatorius ir imperatorienė tiksliai neprisiminė žodžių, kuriais prieš 50 metų Akihitas pasiūlė savo ranką ir širdį Michiko.

"Kalbant apie tikslius žodžius, kuriais pasiūliau susituokti - prisimenu, kad mes daug kartų kalbėjomės telefonu, kol imperatorienė galiausiai sutiko, - imperatorius sakė spaudos konferencijoje. - Nepasakyčiau, jog tai tebuvo paprastas vieno sakinio pasiūlymas".