JAV gynybos departamentas antradienį išreiškė apgailestavimą dėl agentūros "Reuters" operatoriaus ukrainiečio ir jo kolegos ispano žūties per Bagdado viešbučio "Palestine" apšaudymą.

"Mes giliai apgailestaujame dėl nekaltų taikių žmonių mirties", - sakė Pentagono atstovas spaudai Bryanas Whitmanas (Brajenas Vitmanas).

Kaip jau skelbta, antradienį JAV tankas paleido sviedinį į Bagdado viešbutį "Palestine", kuriame gyvena Irako sostinėje dirbantys užsienio žurnalistai.

Per šį sprogimą žuvo "Reuters" televizijos operatorius Tarasas Prociukas, dar trys šios agentūros darbuotojai buvo sužeisti. Vėliau ligoninėje mirė ir per sprogimą sunkiai sužeistas Ispanijos televizijos kanalo "Telecinco" operatorius.

Antradienį taip pat mirė "al Jazeera" korespondentas Tareqas Ayubas (Tarikas Ajubas), kuris buvo sužeistas amerikiečiams raketomis apšaudant šios Katare įsikūrusios palydovinės televizijos biurą Bagdade.

"Taikūs gyventojai nėra mūsų taikinys, ir mes visada sakėme, kad Bagdadas - pavojinga vieta žurnalistams dėl įvairių priežasčių, ir didžia dalimi todėl, kad Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas dažnai sąmoningai pakišdavo civilius asmenis po ugnimi", - sakė B.Whitmanas.

Jis pranešė, kad JAV gynybos departamentas žinojo, jog viešbutyje "Palestine" gyvena žurnalistai, tačiau tankas iššovė, atsakydamas į automatinių ginklų ir granatsvaidžių šūvius, paleistus iš viešbučio. Tuo tarpu viešbutyje buvę žurnalistai tvirtina negirdėję jokių šūvių iš "Palestine".

Tuo tarpu Ispanijos valdžia ketina reikalauti, kad JAV vadovybė pasiaiškintų dėl ispano televizijos operatoriaus Jose Couso (Chosės Kouso) žūties.

Prancūzijos televizijos kanalo "France 3" operatoriams pavyko nufilmuoti, kaip Amerikos tankas, paleidęs sviedinį į viešbutį "Palestine", kuriame buvo užsienio žurnalistai, šaudė, nors priešininkas ugnies nebuvo atidengęs.

Pasak mačiusiųjų šį įrašą, kadruose aiškiai matyti, kaip tankas iš pradžių nukreipė pabūklą į viešbučio pastatą, ir tik po dviejų minučių iššovė. Amerikos karinė vadovybė pripažino apšaudymo faktą motyvuodama tuo, jog tankas atsakė į šūvius iš viešbučio.

Antradienį Bagdade žuvęs J.Couso paliko žmoną ir du vaikus. Jis - antrasis Ispanijos žurnalistas, žuvęs Irake per pastarąsias dvi paras.

Pirmadienį raketomis apšaudant Bagdadą žuvo laikraščio "El Mundo" specialusis korespondentas Julio Anguita (Chulijus Angyta). Kartu su juo žuvo ir vokiečių žurnalo "Focus" darbuotojas Christianas Liebigas (Kristianas Lybigas).