18-metis Waleedas Ja'awil (Validas Džavilas) buvo sužeistas, kai civilius drabužius dėvėję partijos "Baath" kovotojai apšaudė sunkvežimį, kuriuo vyko ūkininkas bei trys jo giminaičiai.

Sunkvežimis išvyko iš miesto ir sustojo Basros pakraštyje, netoli britų karinės stovyklos. Į šlaunį sužeistas jaunuolis išlipo dejuodamas iš skausmo, jo drabužiai buvo permirkę krauju.

"Vykome iš technikos parduotuvės. Kai pasukome į kelią, vedantį iš Basros, trys partijos "Baath" kovotojai su automatais AK-47 pradėjo šaukti "grįžkite, privalote kovoti" ir šovė į mus", - pasakojo sužeistojo sūnėnas Saachidas Aberas (Sačidas Aberas).

"Jie šaudė ir į kitus palikti Basrą norinčius automobilius. Jie buvo apsirengę civiliais drabužiais. Basroje jie yra žinomi", - pasakojo jis. Šis incidentas yra pirmasis įrodymas, kad "Baath" kovotojai šaudo į civilius gyventojus, norėdami sustiprinti pasipriešinimą koalicijos pajėgoms, kontroliuojančioms iš Basros vedančius greitkelius.

  • Bagdade JAV kariai ketina triuškinti priešą

    Irake žuvo nemažai kovotojų iš kitų šalių

    Sekmadienį Jungtinių Valstijų armija pranešė per susirėmimus Irake paėmusi į nelaisvę ir nukovusi užsieniečių kovotojų, kurių skaičiaus nenurodo.

    "Kai kurie šių kovotojų atvyko iš Sudano, Egipto, kitų vietų. Daug jų nukovėme ir nemažai paėmėme į nelaisvę", - trumpos spaudos konferencijos metu Katare įsikūrusioje Centrinėje vadavietėje teigė brigados generolas Vincentas Brooksas (Vinsentas Bruksas).

    Pasak V.Brookso, įrodymai, kad Irako teritorijoje vykdomas "karinis rengimas", sustiprina įtarimą, jog Iraką sieja ryšiai su "teroristų organizacijomis".

    Koalicijos pajėgos sulaikė Irako laivą

    JAV vadovaujamos pajėgos Persijos įlankos vandenyse sulaikė Irako laivą bei ieško dar vieno, siekdamos neleisti minuoti laivybos kanalų, sekmadienį pranešė JAV karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai.

    Laivo sulaikymas gali padėti išsklaidyti nuogąstavimus dėl kylančios grėsmės laivybai Persijos įlankoje, kuria gabenama 40 proc. pasaulyje išgaunamos naftos.

    "Pirmasis laivas "al Shorook" prieš dvi dienas buvo aptiktas šiaurinėje Persijos įlankos dalyje ir jį užėmė koalicijos pajėgos", - pareiškė JAV karinių jūrų pajėgų 5-ojo laivyno leitenantas Garrettas Kasperas (Garetas Kasperas).

    "Ši konkreti grėsmė buvo pašalinta", - sakė jis. Karininkas nepranešė, ar laive buvo aptikta minų. Gali būti, kad Irako laivas "al Fateh al Mobeen" tempia baržą, ar kelias baržas, bei leidžia minas į vandenį. Šiuo metu jo ieškoma, teigė G.Kasperas.

    Persijos įlankoje sutelktos didelės JAV ir britų karinės pajėgos, tačiau nuo kovo 20 dieną prasidėjusių karinių veiksmų Irake atakų prieš koalicijos laivus nebuvo surengta.

    Bagdado centras apšaudomas minosvaidžiais

    Centriniuose Bagdado gyvenamuosiuose ir komerciniuose rajonuose sekmadienį sproginėjo dešimtys minosvaidžiais paleistų šovinių, praneša mieste esantys "Reuters" korespondentai. Korespondentai teigimu, minosvaidžiais apšaudomi objektai, esantys vos už kelių kilometrų į šiaurę nuo jų viešbučio Bagdado centre. Iš tos pusės buvo matomi kylantys dūmai.

    Tai pirmas kartas per 18 dienų trunkantį karą, kai Irako sostinės centras atakuojamas minosvaidžiais; daugiau kaip dvi savaites JAV vadovaujamos pajėgos Bagdadą atakavo lėktuvų mėtomomis bombomis bei raketomis.

    Sprogimai ir artilerijos pabūklų salvės mieste aidėjo nuo ankstaus ryto. JAV pajėgos penktadienį užėmė Bagdado oro uostą ir nuo tada stiprina pozicijas aplink 5 mln. gyventojų turintį miestą.

    JAV kariai pateko į Kerbalos miesto centrą

    JAV kariai po intensyvių susirėmimų su Irako sukarintomis pajėgomis sekmadienį judėdami blokas po bloko pasiekė šventojo musulmonų šiitų Kerbalos miesto centrą.

    Kaitinant alinančiam karščiui JAV tankai riedėjo dulkėtomis miesto gatvėmis , o virš namų stogų skrendantys žvalgybiniai sraigtasparniai artilerijos daliniams nurodinėjo snaiperių slėptuves.

    Centrinėmis miesto gatvėmis kariai judėjo slapstydamiesi tarpduriuose, palei sienas, slinkdami pro nukautų irakiečių kūnus, suniokotus koalicijos artilerijos ugnies.

    Per intensyvius susirėmimus šeštadienį ir sekmadienio naktį žuvo dešimtys irakiečių ir vienas JAV karys, o sekmadienį pasipriešinimui susilpnėjus, JAV pajėgos perėmė miesto kontrolę iš prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) lojalių sukarintos organizacijos "Saddam fedayeen" kovotojų. Iki popietės mieste buvo palyginus ramu.

    Žuvo per 2 tūkst. Irako karių

    Sekmadienį Jungtinių Valstijų Centrinė vadavietė pranešė mananti, kad per JAV surengtą Bagdado sausumos puolimą žuvo daugiau kaip 2 tūkst. Irako karių ir dar daugiau jų panoro pasiduoti.

    Katare įsikūrusioje vadavietės bazėje vienas kariškių teigė, kad iš mūšio lauko gaunami pranešimai rodo, jog minimi du tūkstančiai yra "labai mažas" skaičius, ir kad akivaizdu, jog iš tikrųjų aukų bus gerokai daugiau.

    Tvirtinama, kad nukautųjų skaičių sudaro reguliariųjų pajėgų ir elitinės Respublikos gvardijos kariai bei itin prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) atsidavusių specialiųjų pajėgų kovotojai. Pasak kariškio, kitose Irako vietose sąjungininkių pajėgoms panoro pasiduoti daugybė dalinių vadų, bet įvardyti konkrečias vietoves atsisakė.

    Jungtinių Valstijų pajėgos taip pat sumušė didžiąją dalį šešių Respublikos gvardijos divizijų pajėgų, ginančių Irako vadovo Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimą, sekmadienį pranešė JAV armijos žvalgybos karininkas.

    3-osios pėstininkų divizijos (3 PD) 1-osios brigados žvalgybos karininkas majoras Johnas Altmanas (Džonas Altmanas) sakė, kad JAV vadovaujamas puolimas išgirtąją Respublikos gvardiją sumenkino iki trijų brigadų ir vieno bataliono.

    Smarkiau nenukentėjusi liko tik Hamurabio motorizuotoji divizija, kurią sudaro dvi brigados, naujienų agentūrai AFP teigė J.Altmanas.

    Štai kokių nuostolių, pasak jo, patyrė kitos Irako pajėgos:

    * Medinos divizija (šarvuota) - sunaikinta 3 PD;

    * Bagdado divizija - sunaikinta JAV jūrų pėstininkų;

    * Nabuchodonosaro divizija - sunaikinta didžioji dalis;

    * Adnano divizija - didžia dalimi sunaikinta 3 PD karių, liko tik viena brigada;

    * Nidos divizija (šarvuota) - didžia dalimi sunaikinta 3 PD karių, tačiau liko jungtinis batalionas.

    Irako respublikos gvardija buvo giriama kaip elitinis junginys, kurį sudaro geriausiai parengti ir labiausiai atsidavę Saddamo Husseino armijos vyrai, aprūpinti pačiais naujausiais ginklais, pavyzdžiui, tankais T-72.

    Iš viso gvardijos kovinę galią sudarė 60 tūkst. vyrų, kurie buvo suskirstyti į aštuonias divizijas. Dvi divizijos buvo panaikintos po 1991 metais vykusio Persijos įlankos karo, kurio metu Irako pajėgas iš Kuveito išvijo JAV vadovaujami sąjungininkai.

    Be to, anot JAV pareigūnų, per aštuoniolika dienų besitęsiantį puolimą, kuriuo siekiama nuversti Saddamą Husseiną, jau sunaikintos Irako armijos komunikacijų sistemos, ir Bagdadas liko priklausomas nuo motociklais ar dviračiais atvykstančių kurjerių perduodamų žinių.

    "Jų karinės komunikacijos iš esmės nebeegzistuoja", - Katare įsikūrusioje JAV Centrinėje vadavietėje teigė karininkas.

    Tuo tarpu Irako Vyriausybė paskelbė, kad naktį į sekmadienį Irako daliniai nukovė 50 amerikiečių kareivių. Tai spaudos atstovams Bagdade pareiškė informacijos ministras Muhamedas Sajidas el Sahafas (Mohammed Sajjid el Sahhaf). Jo teigimu, Irako pajėgos vėl išvijo amerikiečius iš oro uosto teritorijos.

    Komentuodamas šeštadienį išplatintą medžiagą, rodančią JAV karius oro uosto viduje, ministras sakė, kad pavieniai kareiviai pasinaudojo ugnies nutraukimu ir grįžo į oro uostą, kad padarytų įrašus.

    M. S. el Sahafas (Mohammed Sjjid el Sahhaf) taip pat informavo, kad irakiečiai numušė du amerikiečių sraigtasparnius "Apache". Per Šiaurės Irako Kirkuko miesto puolimą sąjungininkai esą naudojo kasetines bombas.

    JAV lėktuvui atakavus vilkstinę, žuvo 12 kurdų

    Sekmadienį Jungtinių Valstijų karinėms oro pajėgoms Šiaurės Irake per klaidą apšaudžius JAV specialiųjų pajėgų lydimą kurdų vilkstinę, žuvo dvylika kovotojų, dar 44 buvo sužeisti, naujienų agentūrai AFP teigė kurdų pareigūnas.

    Tarp sunkiai sužeistųjų atsidūrė 33 metų Wajihas Barzani (Vajihas Barzanis), vadovaujantis specialiosioms Kurdistano demokratinės partijos (KDP) pajėgoms, ir partijos lyderio Massoudo Barzani (Masudo Barzanio) brolis, sakė už KDP ryšius su užsieniu atsakingas Hoshyaras Zebari (Hošiaras Zebaris).

    "Esame susirūpinę" dėl Barzani, tvirtino H.Zebari. Incidento metu taip pat žuvo keturi JAV kariai, pranešė šaltiniai ligoninėje.

    JAV pajėgos užėmė greitkelius

    Apsupti Bagdadą siekiančios JAV pajėgos užėmė į vakarus ir šiaurės vakarus iš miesto vedančius greitkelius, sekmadienį pranešė kariniai šaltinis. "Nuo šiol kontroliuojame šiaurės vakarines miesto prieigas", - teigė šaltinis.

    3-osios pėstininkų divizijos 3-oji brigada, kurią sudaro daugiau kaip 50 tankų, 70 kovos mašinų "Bradley" bei kovos inžinerinės pajėgos, užėmė strategiškai svarbias pozicijas maždaug už 4-5 kilometrų į šiaurės vakarus nuo miesto.

    Šaltinio teigimu, brigada kontroliuoja teritoriją aplink greitkelius, vedančius į šiaurę ir į vakarus nuo Bagdado vedančius kelius. 3-osios pėstininkų divizijos vilkstinei vykstant užimti pozicijų į šiaurės vakarus nuo Bagdado, Irako kovotojų surengtos pasalos metu žuvo vienas JAV karys, dar vienas buvo sužeistas.

    Žuvo "Cheminio Ali" asmens sargybiniai

    Patvirtinta, kad per sąjungininkų oro puolimą žuvo prasta šlove garsėjančio Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) pusbrolio ir padėjėjo, žinomo "Cheminio Ali" pravarde, asmens sargybiniai, tačiau apie paties Ali likimą kol kas žinių nėra, sekmadienį sakė JAV Centrinės vadavietės kariškis.

    Pasak kariškio, asmens sargybinių kūnai buvo rasti tarp šeštadienį subombarduoto Ali Hassano al-Majido (Ali Hasano Madžido) namo griuvėsių. "Cheminio Ali" pravardė šiam žmogui prilipo po 1988 metų, kai jo įsakymu kurdų gyvenvietėse buvo panaudotos nuodingosios dujos, nusinešusios tūkstančius gyvybių.

    Pietų Irako Basros mieste stovėjusio namo griuvėsiai kruopščiai naršomi, bet Ali kol kas nesurastas, sakė kariškis. Du sąjungininkų lėktuvai šeštadienį pastatą atakavo "lazeriu valdomais ginklais".

    1988 metais, siekdamas numalšinti tuo metu su Iraku kariavusio Irano remtą kurdų sukilimą A.H.Majidas įsakė prieš Halabdžos miesto gyventojus panaudoti iprito dujas. Manoma, kad buvo išnuodyta 5 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

    Kai kovo 20-ąją JAV vadovaujamos sąjungininkės pradėjo S.Husseino režimą siekiantį nuversti karą, dešiniąja Irako prezidento ranka laikomas A.H.Majidas buvo paskirtas atsakingu už Pietų Irako gynybą.

    Niujorke įsikūrusi organizacija "Human Rights Watch" šių metų pradžioje išplatintoje pranešime paragino suimti ir nubausti kurdų sukilimą malšinusį A.H.Majidą, tvirtindama, kad jis atsakingas už maždaug 100 tūkst. taikių kurdų žūtį ar "dingimą".

    JAV iš Bagdado oro uosto veršis visomis kryptimis

    Jungtinių Valstijų pajėgos visiškai kontroliuoja Bagdado oro uostą ir iš čia veršis visomis kryptimis, sekmadienį sakė JAV Centrinės vadovybės vado generolo Tommy Frankso (Tomio Frenkso) atstovas spaudai Jimis Wilkinsonas (Džimis Vilkinsonas).

    "Jie veršis į šiaurę, rytus ir vakarus, kad užtikrintų, jog šioje zonoje nebėra kitų (Irako) pajėgų", - iš Kataro britų visuomeninės televizijos BBC ryto laidai "Breakfast with Frost" teigė J.Wilkinsonas.

    Duodamas interviu laidai, JAV gynybos sekretorius Geoffas Hoonas (Džefas Hūnas) sakė, kad miestą puolančioms pajėgoms gali kilti sunkumų dėl Bagdade esančių Irako kovotojų. Su panašia problema pietiniame Irako Basros mieste susidūrė ir britų kariai.

    Kiek anksčiau koalicijos pajėgos pranešė Bagdado oro uoste dislokavusios 7 tūkst. karių ir skubančios čia įkurti nedidelį karinį kaimelį.

    JAV kariškai taip pat pranešė, kad į penktadienį amerikiečių pajėgų užimtą oro uostą išvyks kovinis inžinerinis dalinys, kuris išvalys čia esančias nuolaužas, suremontuos ir parengs oro uosto pakilimo taką.

    JAV planuoja užimti Bagdadą sektoriais

    JAV karinė vadovybė planuoja apjuosti Bagdadą "laisvu kordonu" ir pradėti aktyvią propagandinę kampaniją per radiją ir televiziją, platindama lapelius, kad įtikintų miesto gyventojus, jog Saddamo Husseino režimas greitai žlugs, pranešė Pentagono atstovai.

    Pasak jų, kariškiai tikisi, pasinaudoję miestą į dvi dalis dalijančia Tigro upe ir kai kuriomis plačiomis automobilių magistralėmis, suskirstyti Bagdadą į sektorius, kuriuos paeiliui užėmę, vėliau "apsivalys" nuo Irako kareivių ir savanorių gynėjų.

    Šis kordonas, kaip paaiškino JAV karo žinybos atstovai, nereikš apgulties, ir gyventojai, panorėję išvykti iš miesto, galės tai padaryti. Specialių priemonių žmonėms iškeldinti nebus imamasi, nes dėl didelio pabėgėlių srauto Bagdado priemiesčiuose gali iškilti rimtų humanitarinių problemų, pareiškė Pentagono atstovai.

    Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos ir jūrų pėstininkai iš priešingų pusių juda Bagdado link ir iki sekmadienio vakaro ketina visiškai apsupti Irako sostinę, pranešė JAV kariškis.

    Pasak majoro Rodo Legowski (Rodo Legovskio), iš vakarų pusės šiaurės kryptimi miestą supa JAV armijos 3-osios pėstininkų divizijos 3-oji brigada, o iš pietryčių Tigro upės link veržiasi jūrų pėstininkai. "Mes manome, kad per šiandieną (sekmadienį) (Bagdadas) bus visiškai apsuptas", - sakė R.Legowski.

    Bagdade griaudėja sprogimai, gatvės ištuštėjo

    Sekmadienį per Irako sostinę nusirito trijų galingų sprogimų banga, atsiritusi iš pietvakarinių Bagdado apylinkių, teigė kare dirbanti naujienų agentūros "Reuters" korespondentė. Pasak "Reuters" korespondentės Samia Nakhoul (Samijos Nachul), miesto gatvės beveik ištuštėjo, uždarytos parduotuvės.

    S.Nakhoul pranešė, kad Jungtinėms Valstijoms sostinės apylinkėse dislokavus karius ir tankus, Bagdade ėmė augti įtampa. Vis daugiau žmonių bėga iš miesto ir traukia į atokias provincijas, kur ieško saugaus prieglobsčio, sakė ji.

    Sekmadienį pietvakarinėse Bagdado apylinkėse buvo girdėti trys galingi sprogimai, tvirtino tuo metu kaip tik miesto centre buvusi "Reuters" korespondentė.

    Prieš kurį laiką Samia Nakhoul pranešė, kad netrukus po garsaus artilerijos aido, atskriejusio iš vakarinių miesto pakraščių, toje pat Bagdado pusėje pasipylė raketų liūtis.

    S.Nakhoul taip pat pranešė, jog galingas artilerijos griausmas sekmadienį sklido ir iš pietrytinio Bagdado Dauros rajono, kuriame veikia naftos perdirbimo gamykla.

    Lėktuvai riaumojo virš Irako sostinės, o artilerijos ugnies dundesys buvo girdėti iš Dauros, kur stovi elektros energijos jėgainė ir naftos perdirbimo gamykla, sakė S.Nakhoul.

    Gamykla jau kurį laiką veikia mažesniu pajėgumu nei turėtų ir perdirba po 100 tūkst. barelių naftos per dieną (bpd). Trys Irako naftos perdirbimo kompleksai, esantys Dauroje, Baidžyje šiauriau Bagdado ir Basroje šalies pietuose, kartu iš viso gali perdirbti apie 500 tūkst. bpd.

    Karas, kuriuo siekiama nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), tęsiasi jau aštuoniolika dienų ir netrukus pasieks kulminaciją, kuriai besirengianti JAV armija teigia sutelkusi tankų bei karių pajėgas pietvakariniame Irako sostinės pakraštyje.

    Amerikos ir Britanijos aviacija ėmė kiaurą parą patruliuoti oro erdvę virš Bagdado, kad paremtų sausumos kariuomenę, judančią Irako sostinės link. Apie tai televizijos kompanijai "Fox-News" pranešė Amerikos karinių oro pajėgų, dalyvaujančių operacijoje prieš Iraką, vadas generolas Michaelas Moseley (Maiklas Moslis).

    Jo nuomone, Irako Respublikos gvardijos daliniai, ginantys Bagdadą, jau nebevaidins lemiamo vaidmens mūšiuose. "Jie arba pasiduos, arba bus sunaikinti", - pareiškė generolas.

    Pasak Amerikos kariškio, iš oro sausumos kariuomenę remia tiek karinių oro pajėgų lėktuvai, tiek ir jūrų pėstininkų bei karinio jūrų laivyno aviacija.

    Generolas taip pat pažymėjo, kad Irako karinės oro pajėgos nedalyvavo oro mūšiuose prasidėjus karo veiksmams prieš Iraką, nes dauguma svarbiausių Irako aerodromų buvo išvesta iš rikiuotės dar operacijos pradžioje.

    Per pasalą netoli Bagdado žuvo JAV karys

    Irako pajėgoms netoli Bagdado sekmadienį surengus pasalą JAV karinei vilkstinei, vienas JAV karys žuvo bei dar vienas buvo sužeistas, pranešė kariniai šaltiniai.

    Jų teigimu, Irako kovotojai vilkstinę atakavo granatsvaidžiais bei minosvaidžiais, tačiau daugiau detalių apie incidentą nepateikė. Vilkstinė kiek anksčiau sekmadienį atvyko iš savo JAV užimtų pozicijų į pietus nuo Bagdado.

    JAV Bagdado oro uoste dislokavo 7 tūkst. karių

    Jungtinės Valstijos Bagdado oro uoste dislokavo 7 tūkst. karių ir skuba čia įkurti nedidelį karinį kaimelį, naujienų agentūrai "Reuters" teigė kariškis.

    Pasak 3-osios pėstininkų divizijos inžinerinei brigadai vadovaujančio pulkininko Johno Peabody (Džono Pibodžio), JAV pajėgos sutelktos oro uoste, esančiame už 20 km į pietvakarius nuo Irako sostinės centro.

    Kiek anksčiau JAV kariškai pranešė, kad į penktadienį amerikiečių pajėgų užimtą oro uostą išvyks kovinis inžinerinis dalinys, kuris išvalys čia esančias nuolaužas, suremontuos ir parengs oro uosto pakilimo taką.

    Centrinėmis Basros gatvėmis rieda britų tankai

    Britanijos tankai sekmadienį įsiveržė į antrąjį pagal dydį Irako Basros miestą, kurį britų ir amerikiečių pajėgos buvo apsupusios maždaug dvi savaites, pranešė britų pareigūnas.

    "Taip, tai įvyko", - "Reuters" korespondentui teigė pavardės prašęs neskelbti britų karininkas, paprašytas pakomentuoti iš miesto pasitraukiančių Irako civilių gyventojų pranešimus, kad centrine Basros Bagdado gatve rieda tankai.

    Irako kurdų kovotojai teigia užėmę Ain Sifnį

    Irako kurdų kovotojai tvirtina po mūšių su irakiečių pajėgomis sekmadienį užėmę Šiaurės Irako Ain Sifni miestą. Pasak "Peshmerga" kovotojų grupės vado Babekiro Zebari (Babekiro Zebario), per kovas dėl Ain Sifni, kuris yra už 45 km į šiaurės rytus nuo Mosulo, Dohuko mieste buvo nukautas vienas kurdų kovotojas ir dar vienas sužeistas.

    "Mes įžengėme į miestą septintą valandą (5 val. Lietuvos laiku). Devintą valandą (7 val. Lietuvos laiku) vietovę jau kontroliavome", - teigė jis naujienų agentūrai "Reuters".

    Prie Kuto žuvo per 600 arabų savanorių

    Daugiau kaip 600 arabų savanorių žuvo ir šimtai sužeista per JAV ir britų aviacijos antskrydžius prieš karo stovyklą prie Kuto miesto į pietus nuo Irako sostinės, praneša sekmadienį Kataro televizijos kanalas "Al Jazeera". Oro antskrydžiai ir artilerijos atakos prieš stovyklą šeštadienį truko beveik 15 valandų, informuoja kanalas.

    Tuo tarpu Irako informacijos ministras Mohammedas Saeedas al-Sahafas (Mohamedas Saidas Sahafas) pareiškė, kad į Iraką atvyko daugiau kaip 8 tūkstančiai savanorių iš įvairių arabų valstybių.

    Kataro naujienų agentūra KNA praneša, kad amerikiečiai tikrina absoliučiai visus, atvykstančius automobilių transportu iš Jordanijos į Siriją, o jaunesnius nei 52 metų vyrus sulaiko, kad iškvostų. Saudo Arabijos vidaus reikalų ministras šeštadienį pareiškė, kad karalystės VRM neturi žinių apie jokius Saudo Arabijos savanorius Irake.

    Koalicijos pajėgos keliasi per Eufratą

    Sekmadienį paryčiais Bagdadą drebino sprogimai, o Jungtinių Valstijų pajėgos manevravo miesto pakraščiuose, laukdamos įsakymo pajudėti Irako vadovybės tvirtovės link, kuri, pasak JAV prezidento George W.Busho (Džordžo V.Bušo), gyvena "paskutiniąsias dienas".

    Sprogimus lydėjo virš miesto centro girdimas karinių lėktuvų riaumojimas, sklindantis iš pietvakarių, kur JAV pajėgos sustiprino tarptautinio oro uosto kontrolę. Penktadienį užimtas oro uostas - didžiausias JAV armijos laimėjimas aštuoniolika dienų besitęsiančiame kare.

    Šaltiniai JAV armijoje netoli Bagdado naujienų agentūros "Reuters" korespondentui Luke'ui Bakeriui (Lukui Beikeriui) sakė, kad miesto pakraščiuose esantys daliniai mėgina veržtis į priekį, bet pranešimų apie atakas kol kas negauta.

    Šeštadienį per trumpą prasiveržimą į miestą JAV pajėgos pasiuntė ginkluotės koloną. Šiuo jėgos demonstravimu buvo siekiama įbauginti prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vyriausybę.

    Pasak JAV kariškių, laikas, kada bus imtasi veiksmų Bagdade, iš dalies priklauso nuo to, kaip situacija klostysis kituose miestuose, tarp jų ir Kerbaloje, esančioje už 110 km į pietus nuo Bagdado, kur šeštadienį JAV pajėgoms su irakiečių kovotojais teko susiremti gatvės mūšiuose.

    Kaip teigė kariškiai, minėtame mieste amerikiečių kariai nukovė apytiksliai 75 sukarintos "Saddam fedayeen" organizacijos kovotojus, šeši ar septyni JAV kariai buvo sužeisti.

    Šiaurės Irake JAV armija ir kurdų kovotojai pasistūmėjo arčiau Mosulo ir Kirkuko naftos verslovių. JAV lėktuvai smogė abu miestus gynusiems Irako kariams. Kurdų kovotojai taip pat tvirtino po susišaudymo su besiginančiais Irako kariais užėmę Domizo miestą, kur ties keliu į Mosulą įsikūrusi Irako karinė bazė.

    JAV pajėgoms stiprinant savo pozicijas prie Bagdado, sekmadienį ryte per Eufrato upę kėlėsi JAV tankai ir šarvuočiai. "Perkeliame didžiąją dalį 3-osios pėstininkų divizijos per Eufratą, link Bagdado", - teigė divizijos inžinerinei brigadai vadovaujantis pulkininkas Johnas Peabody (Džonas Pibodis).

    Netoli Bagdado esančio "Reuters" korespondento teigimu, keli 3-osios pėstininkų divizijos daliniai užima pozicijas pietiniame Bagdado pakraštyje, o kiti kartu su 101-osios oro desanto divizijos kariais padeda kontroliuoti penktadienį užimtą pagrindinį miesto oro uostą.

    Kiti 3-osios pėstininkų divizijos kariai, padėję įsitvirtinti netoli Bagdado esančio Kerbalos miesto prieigose, leidžiant pajėgoms toliau judėti link šalies sostinės šiuo metu užtikrina užnugario saugumą.

    "Reuters" korespondentas citavo karinius šaltinius teigiančius, kad jūrų pėstininkų daliniai yra į rytus nuo Bagdado, o vienas šių karių dalinys dislokuotas maždaug už 2 kilometrų nuo šiaurės rytinių miesto priemiesčių.

    Kiti 3-osios pėstininkų divizijos daliniai dislokuoti kiek toliau į vakarus ir į pietus nuo oro uosto, esančio maždaug už 20 kilometrų į pietvakarius nuo Bagdado centro.

    JAV nieko nežino apie savižudžio ataką

    JAV Centrinės vadovybės štabo Katare atstovas šeštadienį pranešė, jog nieko nežino apie savižudžio ataką prieš JAV kariškius Bagdado tarptautiniame oro uoste. "Girdėjau pranešimų apie galimą savižudžio susisprogdinimą oro uoste... mėginau juos patikrinti. Bet mūsų suvestinėse to nebuvo", - pranešė generolas majoras Viktoras Renuaras.

    "Reuters" korespondentas šeštadienį pranešė, kad savižudis atakavo Amerikos kariškius Bagdado oro uoste, tačiau informacijos apie nukentėjusiuosius kol kas negauta.

    Kaip tik išvakarėse Irako informacijos ministras Mohammedas Saeedas al-Sahafas (Mohamedas Saidas Sahafas) pareiškė, kad Irakas prieš oro uosto užpuolikus imsis "nestandartinių" priemonių, bet masinio naikinimo ginklų nenaudos.

    JAV teigia "įsitvirtinusios" Bagdado oro uoste

    JAV Centrinė vadavietė šeštadienį pranešė, kad koalicijos pajėgos įsitvirtino Bagdado oro uoste, nors kiek anksčiau Irakas tvirtino išvaręs JAV pajėgas iš šio, miesto pakraštyje esančio, objekto Koalicijos pajėgos "užėmė ir įsitvirtino" oro uoste, pareiškė karinių pajėgų atstovas spaudai generolas majoras Victoras Renuartas (Viktoras Renuartas).

    Kiek anksčiau Irako informacijos ministras Mohammedas Saeedas al-Sahafas (Mohamedas Saidas Sahafas) pareiškė, kad Respublikonų gvardija išvarė koalicijos pajėgas iš Bagdado oro uosto, kurį jos buvo užėmusios penktadienį.

    "Respublikos gvardija visiškai kontroliuoja Saddamo tarptautinį oro uostą, - teigė M.S.al-Sahafas. - Mes nugalėjome juos, iš tiesų, mes juos sutriuškinome. Išstūmėme juos iš visos oro uosto teritorijos", - sakė ministras.

    Tačiau JAV pėstininkų divizijos, dalyvavusios koalicijos pajėgų reide į Bagdado centrą, atstovas spaudai, būdamas oro uosto komplekse, pajuokė tokį M.S.al-Sahafo pareiškimą.

    "Vieninteliai mano matyti Respublikos gvardijos kariai yra arba žuvę, arba paimti nelaisvėn", - pareiškė 3-osios JAV pėstininkų divizijos 1-osios brigados atstovas spaudai kapitonas Andrew Vallesas (Endriu Velesas).

    Bagdade JAV kariai ketina triuškinti priešą

    JAV jūrų pėstininkų Limos kuopos vadas, kapitonas Mattas Wattas (Metas Votas) šeštadienį sakė, kad, jeigu bus gautas įsakymas šturmuoti Bagdadą, į mūšį bus mestos didžiulės amerikiečių pajėgos, tačiau pripažino, kad ši kova gali pareikalauti daug civilių gyventojų aukų.

    "Mums sunku suprasti kas čia yra kareiviai, o kas tikri civiliai gyventojai. Jeigu mes turėsime priešą įveikti, deja, tai gali tekti padaryti civilių gyventojų sąskaita".

    Jis tvirtino, kad į šūvius iš kiekvieno pastato amerikiečiai atsakys artilerijos ugnimi ir smūgiais iš oro, net jeigu pastato viduje būtų civilių gyventojų. Jūrų pėstininkų atstovas tikino, kad esant dideliam pasipriešinimui "pastatai gali būti sulyginti su žeme iš oro", kad į teritoriją galėtų įžengti sausumos pajėgos.

    Nors amerikiečių pajėgų atstovai sako, kad dabartiniai ženklai rodo, jog irakiečiai smarkiai nesipriešins, jie teigia esą pasirengę kruvinam mūšiui dėl kiekvieno namo, kad perimtų miesto kontrolę.

    Per pastarąsias dienas JAV pajėgos didžiausią dėmesį sukoncentravo į Irako sostinę. Amerikiečiai intensyviai bombarduoja Irako karines vadavietės ir svarbius ryšių objektus.

    Anot Matto Watto, karo strategai analizavo miesto struktūrą ir pasižymėjo musulmonų šiitų apgyvendintus rajonus, nes tikimasi, kad būtent ši bendruomenė galėtų paremti amerikiečių pastangas nuversti Sadamo Huseino režimą. Tačiau karininkas pripažino, kad kol kas neaišku, ar amerikiečiai nuspręs šturmuoti miestą, ar pasirinks apsupties scenarijų.

    Jūrų pėstininkai taip pat tikisi išvengti gatvių mūšių, nes tokioje padėtyje yra nepatogu dislokuoti "Super Cobra" sraigtasparnius, aprūpintus atvirame lauke kovoti pritaikytomis raketomis "Hellfire". Be to, Irako pajėgos geriau žino Bagdadą, ir šios žinios jiems gali praversti siekiant sunaikinti priešininkus po vieną.