"Jiems iki Bagdado dar toli, - per spaudos konferenciją pareiškė ministras, pridurdamas, jog atitinkantys pranešimai yra "paiki". - "Jie tik siekia nuslėpti savo nesėkmes. Jiems nepavyko į savo kontrolę paimti nė vieno Irako miesto. Mes kariaujame su šia gyvate išsekinimo karą ir nugalėsime".

"Tų nevykėlių melams nėra galo", - pareiškė M. A. al-Sahafas, žurnalistams paklausus apie amerikiečių karius, tariamai pasirodžiusius prie Bagdado oro uosto.

Ministras taip pat apkaltino JAV vadovaujamos koalicijos pajėgas ketvirtadienį ant Bagdado numetus vadinamąsias kasetines bombas, nuo kurių kankinių mirtimi mirė 14 žmonių ir 66 buvo sužeisti.

Iš viso Bagdade per praėjusią parą, M. A. al-Sahafo teigimu, per bombardavimus žuvo 19 žmonių ir apie 200 buvo sužeisti.

JAV ir Didžiosios Britanijos karo vadai teigia, kad jokiu būdu nenaudotų kovai su priešo kariais atvirose vietose skirtų kasetinių bombų ten, kur yra civilių.

JAV 3-iosios sausumos divizijos šarvuočių daliniai jau yra vos už 10 kilometrų nuo pietinio Irako sostinės Bagdado pakraščio, ketvirtadienį informavo JAV kariniai šaltiniai. JAV pareigūnai kiek anksčiau pranešė, kad amerikiečių pajėgos priartėjo prie Sadamo Hsseino tarptautinio oro uosto, esančio 20 km į pietvakarius nuo Bagdado centro, ir yra pasirengusios mūšiams.

JAV kareiviai pasakojo, kad jiems judant nuo Kerbelos į šiaurę Bagdado link, irakiečiai priešinosi silpniau, nei tikėtasi.

  • Bagdadas vėl atakuojamas

    Specialiosios pajėgos naktį įžengė į S.Huseino rūmus

    Aukšto rango JAV pajėgų Persijos įlankoje vadas ketvirtadienį pranešė, kad amerikiečių specialiosios pajėgos įsiveržė į maždaug už 90 km nuo Bagdado esančius Tartaro rūmus ir konfiskavo ten rastus dokumentus.

    Pasak brigados generolo Vincento Brookso (Vinsento Brukso), reidą į Tartaro rūmus, vieną iš prezidento Sadamo Huseino rezidencijų, surengę kariai konfiskavo ten rastus dokumentus, tačiau Irako pareigūnų į nelaisvę nepaėmė.

    Per spaudos konferenciją JAV pajėgų vadavietėje Katare V.Brooksas taip pat sakė, kad specialiosios pajėgos neigia informaciją apie Irako režimo kariuomenės judėjimą į šiaurę nuo Bagdado vedančiu keliu Saddamo Husseino gimtojo miesto Tikrito link.

    "Praėjusią naktį specialiosios paskirties padalinys įsiveržė į Tartaro rūmus, - sakė V.Brooksas. - Jie yra maždaug už 90 kilometrų nuo Bagdado... Tai gerai žinoma (Irako vadovo) rezidencija, kuria naudojasi Saddamas Husseinas ir jo sūnūs".

    "Per reidą nebuvo suimta jokių Irako režimo pareigūnų, tačiau buvo konfiskuoti dokumentai", - sakė V.Brooksas.

    Daugiau informacijos apie konfiskuotus dokumentus pareigūnas nepateikė.

    Generolas taip pat patvirtino, kad Amerikos kariuomenė yra prie "Bagdado durų", ir teigė, jog akivaizdu, kad Irako režimas nepajėgus visiškai valdyti savo ginkluotąsias pajėgas ir kontroliuoti žmones. Tačiau V.Brooksas atsisakė kalbėti apie galimą Bagdado šturmo datą.

    Kurdų kovotojai veržiasi prie Mosulo

    Mažų JAV kareivių grupelių remiami kurdų kovotojai ketvirtadienį veržėsi prie Šiaurės Irako Mosulo miesto, tačiau susidūrė su smarkia kulkosvaidžių ir šautuvų ugnimi, pranešė "Reuters" korespondentas. "Esame pakeliui iš Kalacho į Mosulą ir įsiskverbėme maždaug septynis kilometrus į teritoriją, kurią iki praėjusio vakaro kontroliavo Irako vyriausybė", - pranešė Sebastianas Alisonas.

    Jo manymu, jis su kareiviais yra maždaug už 40 kilometrų į rytus nuo Mosulo. Vienas kurdų kovotojas pranešė, kad jų pajėgos priartėjo prie Mosulo mažiau kaip per penkis kilometrus. Nepriklausomi šaltiniai negalėjo to patvirtinti.

    Praėjusią naktį Irako kareiviai pasitraukė nuo virš Kalacho iškilusio kalvagūbrio. Kalachas yra abiejuose upės krantuose įsikūręs miestelis, kurį dar neseniai gynė stiprios pajėgos.

    S.Alisonas sakė, kad šiuo metu užvirė smarkokas mūšis, ir kurdų kovotojų veržimasis į priekį laikinai buvo sustabdytas.

    Irako Respublikos gvardijos daliniai traukia į pietus

    Keturių Irako Respublikos gvardijos divizijų būriai ketvirtadienį traukia į pietus, ketindami kovoti su artėjančia prie Bagdado Jungtinių Valstijų kariuomene, pranešė "Reuters" JAV kariuomenės atstovas spaudai.

    "Respublikos gvardijos Bagdado ir Medinos divizijos jau nebėra veiksmingos kovinės pajėgos", - pareiškė kapitonas Frankas Thorpas (Frenkas Torpas) Katare įsikūrusiame JAV Centrinės vadovybės kariniame štabe.

    "Mes gavome pranešimų, kad kitų keturių divizijų kariai juda į pietus. Mes ketiname įtraukti juos į mūšį, tačiau iki šiol mums neteko tiesiogiai susiremti su išvien kovojančiomis Respublikos gvardijos divizijomis", - sakė F.Thorpas.

    Respublikos gvardiją sudaro šešios divizijos.

    Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Irakas permeta dalį Respublikos gvardijos į Pietus nuo miesto, tikėdamasis sustabdyti JAV puolimą ir apsaugoti sostinės oro uostą. JAV žvalgybiniai lėktuvai pastebėjo, kaip Irako pajėgos permeta pastiprinimą į pozicijas palei Eufrato upę ir prie Sadamo (Saddam) tarptautinio oro uosto.

    JAV pajėgos artinasi prie Nedžefo centro

    JAV pajėgos ketvirtadienį artinasi prie šiitų šventojo Nedžefo miesto centro. Amerikiečių karininkai agentūrai "Reuters" sakė, kad JAV pajėgos ieško Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) lojalių kovotojų.

    Laikraštis "The New York Times" pranešė, kad JAV karininkai palaiko ryšį su labai aukšto rango šiitų dvasininko padėjėjais ir tariasi, kaip turėtų būti valdomas Nedžefas, kai jame nebebus Saddamui Husseinui lojalių pajėgų.

    Priešaušriu mieste girdėjosi minosvaidžių šūviai, skriejančios raketos ir pakriki susišaudymai. Vėliau JAV kareiviai išsiskirstė skurdžių miesto rajonų tikrinimo ir užėmimo užduotims.

    Kareiviai sakė trečiadienį apžiūrimuose namuose radę nemažai granatsvaidžio granatų, automatų ir net raketų paleidimo sistemų. Taip pat į nelaisvę paimta dešimtys numanomų Saddamui Husseinui ištikimų kovotojų fidajų ir valdančiosios partijos "Baath" aktyvistų, bet mūšiai buvo ne tokie intensyvūs, kokių tikėjosi daugelis JAV karininkų.

    Amerikiečių kariai, lėtai judėdami miesto centro link, pirmiausia ieško pikapų ir sunkvežimių, kuriuose gali būti kulkosvaidžių ir priešlėktuvinių pabūklų.

    Pastebėjus tokius sunkvežimius iškviečiami naikintuvai "A-10 Warthog", iš kurių jie apšaudomi tankų šarvus pramušančiais nuskurdintojo urano sviediniais.

    "The New York Times" citavo pulkininką leitenantą Chrisą Hughesą (Krisą Hiūsą), kuris sakė su Nedžefo ajatolos Ali al-Sistani (Alio Sistanio) atstovu kalbėjęsis apie tai, kaip valdyti miestą. Ch.Hughesas pridūrė, kad tikisi ketvirtadienį sulaukti ajatolos atsakymo.

    Nedžefe, esančiame maždaug 160 km į pietus nuo Bagdado, yra viena didžiausių šiitų šventviečių - auksiniu kupolu švytintis imamo Ali bin Abi Talibo (Alio bin Abio Talibo), Pranašo Muhammado (Muhamado) žento ir pusbrolio, mauzoliejus.

    A.al-Sistani, Nedžefo teologinės mokyklos "al-Hawza al-Ilmiyya" dvasinis vadovas, yra vienas įtakingiausių Irako šiitų dvasininkų, todėl jo pagalba galėtų būti vertinga JAV kariams, kurie stengiasi užsitikrinti paprastų irakiečių paramą.

    A.al-Sistani nuo pat to laiko, kai buvo nuslopintas šiitų sukilimas Irako pietuose, kilęs po 1991-ųjų Persijos įlankos karo, gyveno namų arešto sąlygomis. Minėtas laikraštis rašo, kad dabar jis laisvas, nes jo sargybiniai pasitraukė JAV pajėgoms įžengus į Nedžefą.

    Rugsėjo mėnesį A.al-Sistani paskelbė religinę nutartį, kuria ragino irakiečius nepadėti Jungtinėms Valstijoms, norinčioms nuversti Saddamą Husseiną. Ajatola sakė, kad tų, kurie padės amerikiečiams, laukia "negarbė šiame gyvenime ir griežta bausmė po mirties".

    Britų daliniai Basroje panaudojo kasetines bombas

    Britų daliniai, anot žinių stoties BBC, netoli Basros prieš Irako kareivius pirmą kartą panaudojo kasetines bombas. Karinis atstovas patvirtino, kad L20 tipo bombos numestos atvirose teritorijose, kur sutelkta daug irakiečių pajėgų.

    Kasetinės bombos paleidžiamos iš granatsvaidžių. Jos yra labai prieštaringai vertinamos. Nesprogę šios rūšies sprogmenys vėliau gali nužudyti civilius gyventojus, pavyzdžiui, žaidžiančius vaikus. Kasetinių bombų naudojimas netoli gyvenamųjų teritorijų yra ne kartą kritikuotas. Kariškių duomenimis, nesprogsta apie penki procentai kasetinių bombų.

    Milijoninis Basros miestas šalies pietuose yra apsuptas iš trijų pusių. Arabų televizijos stotis "El Arabija" pranešė, kad po to, kai buvo apšaudytas vienas miesto gyvenamasis kvartalas, savo namus paliko šimtai civilių. Tarptautinis Raudonasis Kryžius (IKRK) penktadienį ketina nugabenti į Basrą pirmuosius pagalbos krovinius.

    JAV dar labiau sustiprino pozicijas Nasirijoje

    JAV jūrų pėstininkai anksti ketvirtadienį rytą dar labiau sustiprino savo pozicijas Pietų Irako Nasirijos mieste, palaužusios irakiečių fidajų formuočių pasipriešinimą. Pastarąją savaitę šios formuotės rengė pasalas ir apšaudydavo JAV pajėgas.

    Su kariuomene keliaujantis "Reuters" korespondentas pranešė, kad dabar jūrų pėstininkai, kiek žinoma, visiškai kontroliuoja Nasirijoje esančius tiltus. Nasirija yra už 375 kilometrų į pietus nuo Bagdado.

    Tačiau manoma, viename į šiaurę nuo upės esančiame gyvenamajame rajone dar gali būti priešo kovotojų. Kiek žinoma, jūrų pėstininkai į jį dar neįžengė.

    Praėjusią naktį didelės jūrų pėstininkų pajėgos pasistūmėjo giliai į miestą ir išdėstė patrulius vadinamojoje "pasalų alėjoje" - eilėje gatvių, einančių nuo tilto per Eufrato upę iki šiauriau esančio tilto per Sadamo (Saddamo) kanalą. Ant šių tiltų buvo išdėstyti sargybiniai, pranešė korespondentas Adrianas Croftas (Adrianas Kroftas).

    JAV jūrų pėstininkų karininkai mano, kad dauguma Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) lojalių fidajų formuočių kovotojų jau pasitraukė iš miesto, kurio paupio krantinės apsodintos palmėmis.

    Pasak jūrų pėstininkų, musulmonų šiitų genčių vadai, kurių žmonės sudaro daugumą visame Irake ir ypač pietinėje jo dalyje, prieš tris dienas suteikė Saddamui Husseinui lojalių sukarintųjų grupuočių kovotojams 48 valandas išvykti iš miesto. Kiek žinoma, kovotojai paklausė šio įspėjimo.

    Irake žuvo JAV jūrų pėstininkas

    Nasirijoje žuvo JAV jūrų pėstininkas, kurio automatas įstrigo elektros laiduose. Iš viso JAV Irako kare jau neteko 51 kario.

    Trečiadienį ir ketvirtadienį Pietų Irake buvo numušti du JAV lėktuvai: "Black Hawk" sraigtasparnis ir "F/A-18C Hornet" naikintuvas, todėl JAV aukų skaičius gali būti ir didesnis. Pentagonas dingusiais laiko 15 amerikiečių kareivių, septyni turi karo belaisvio statusą.

    JAV centrinė vadovybė sakė, kad pirmadienį žuvusio jūrų pėstininko pavardė bus paskelbta, kai bus informuota žuvusiojo šeima. Tiksli nelaimės priežastis ir aplinkybės tiriamos. Iš 51 žuvusio amerikiečio kario 40 žuvo mūšyje, dar 11 - per nekarinius incidentus.

    Irake sprogus minai žuvo BBC operatorius

    Irake trečiadienį užlipęs ant žemės minos žuvo "British Broadcasting Corporation" dirbęs operatorius, pranešė BBC. Laisvai samdomas operatorius, 52 metų iranietis Kavehas Golestanas, kuris dirbo keturių žmonių komandoje, filmavusioje Kifryje, ant minos atsistojo lipdamas iš automobilio.

    Per sprogimą į koją buvo sužeistas 31 metų prodiuseris Stuartas Hughesas (Stiuartas Hiūzas), o korespondentas Jimas Muiras (Džimas Miuiras) bei vietos vertėjas nenukentėjo.

    BBC naujienų skyriaus direktorius Richardas Sambrookas (Ričardas Sambrukas) sakė: "Kavehas Golestanas buvo puikus operatorius, kuris BBC dirbo daug metų". K.Golestanas yra jau ketvirtasis žurnalistas, žuvęs per karą Irake.

    JAV lėktuvai bombarduoja Bagdadą

    JAV karo lėktuvai ketvirtadienio rytą intensyviai bombardavo taikinius Bagdado centre ir pakraščiuose, o amerikiečių sausumo pajėgos iš pietų priartėjo prie miesto jau per 30 kilometrų. JAV pajėgų vadavietė Katare paskelbė, jog karo lėktuvai per naktį vien tik ant karinių sandėlių Irako sostinės Karcho rajone numetė beveik 40 "protingų" bombų.

    "Reuters" korespondentas miesto centre girdėjo didžiulį sprogimą, sudrebinusi pastatus, maždaug 2 val. (1 val. Lietuvos laiku). Po jo pasigirdo keletas garsių sprogimų miesto pakraščiuose, ypač pietiniuose rajonuose, kur Irako pajėgos rengiasi galimam JAV karių puolimui.

    "Tai buvo viena iki šiol baisiausių bombardavimo naktų Bagdade ir jo priemiesčiuose. Lėktuvų gausmas virš galvos netilo visą naktį", - teigė "Reuters" korespondentas Nadimas Ladki (Nadimas Ladkis).

    "Bombardavimas tęsėsi visą naktį, bombos krito kas 10-20 minučių", - teigė jis. Kovo 20 dieną prasidėjusi karinė operacija ketvirtadienį įžengė į trečiąją savaitę. Po maždaug dviejų valandų pertraukos auštant sprogimai vėl pasigirdo Irako sostinės pietuose ir vakaruose.

    Virš 5 mln. gyventojų turinčio miesto nuolat skraidė lėktuvai. Kol kas neaišku, kur konkrečiai griaudėjo sprogimai. Miesto centre nuo karo pradžios dažnai atakuojami prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) priklausantys rūmai ir vyriausybiniai pastatai.

    Pentagonas pranešė, kad JAV pajėgos šiuo metu yra maždaug už 50 kilometrų nuo Bagdado. Tačiau karinis šaltinis, keliaujantis su 3-ąją pėstininkų divizija, sakė, jog priešakiniai daliniai jau yra arčiau nei per 30 kilometrų.

    Irako gvardija mėgina sustabdyti amerikiečius

    Irako elitinės Respublikos gvardijos daliniai ketvirtadienį iš Bagdado pajudėjo į pietus ir mėgins sustabdyti Bagdado link judančius amerikiečius bei apsaugoti sostinės oro uostą, sakė šaltiniai JAV armijoje.

    JAV žvalgybos lėktuvai naktį pastebėjo judančius irakiečių dalinius, kurie tikriausiai turi sustiprinti pozicijas prie Eufrato upės ir aplink Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) tarptautinį oro uostą. Jokontrolė irakiečiams yra labai svarbi, be to, jie stengsis neleisti per Eufratą persikelti kitiems JAV daliniams , sakė šaltiniai.

    Kol kas neaišku, kokio dydžio bus irakiečių pastiprinimas. Anksti ketvirtadienį, prasidėjus trečiajai karo savaitei, JAV lėktuvai vėl bombardavo Bagdadą.

    Priešaušriu iš amerikiečių pozicijų, esančių į pietus nuo sostinės, šiaurės kryptimi buvo paleista 12 JAV raketų. Amerikiečių avangardas jau priartėjo maždaug per 30 km nuo miesto pietinio pakraščio .JAV karininkai sakė, kad 12 raketų gali nukauti visus žmones 1 kv. km plote.

    Iš Bagdado pajudėjusios Respublikos gvardijos pajėgos, kaip manoma, yra iš Hammurabi ( Hamurabio) motorizuotosios divizijos, sakė šaltiniai. Kai kurie JAV daliniai, perėję strategiškai svarbų tiltą į pietus nuo miesto, užėmė pozicijas rytiniame Eufrato krante.

    Respublikos gvardiją, kuri, kaip teigiama, yra absoliučiai lojali prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseibui), sudaro šešios divizijos, kurių kiekvienoje yra maždaug 10 tūkst. vyrų.

    Vašingtonas pranešė, kad JAV pajėgos trečiadienį sutriuškino dvi Respublikos gvardijos divizijas, mėginusias neleisti amerikiečiams judėti į Bagdadą. JAV pajėgos taip pat užėmė Eufrato užtvanką, esančią į šiaurės vakarus nuo Bagdado.

    JAV generolas majoras Stanley McChrystalas (Stenlis Makristalas) sakė, kad Respublikos gvardijos Medinos ir Bagdado divizijos, kurios saugojo sostinės prieigas, praktiškai nebeegzistuoja kaip patikima karinė galia.

    Irakas paneigė JAV pranešimus apie svarbias amerikiečių vadovaujamų pajėgų pergales ir didelius Respublikos gvardijos nuostolius.

    Irake numuštas JAV sraigtasparnis

    Irako pietuose nedidelio kalibro ginklų ugnimi numuštas JAV armijos sraigtasparnis "Black Hawk"; žuvo septyni ir buvo sužeisti keturi juo skridę žmonės, pranešė Pentagono pareigūnas.

    Šis pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neminėti, nurodė, kad sraigtasparnis numuštas netoli Kerbelos 80 km į pietus nuo Bagdado, anksti ketvirtadienį Irako laiku.

    Tačiau JAV centrinė vadovybė, įsikūrusi Tampoje, Floridoje, paskelbė kitokį pranešimą, kuriame sakoma, kad "Black Hawk" buvo numuštas trečiadienį maždaug 19 val. 30 min. vietos laiku ir kad pradinė informacija rodo, jog sraigtasparniu skrido šeši žmonės.

    Centrinės vadovybės pranešime nurodoma, kad žmonių žūties faktas nepatvirtintas. Minėtas Pentagono pareigūnas sakė, kad incidento vietoje dirba paieškos bei gelbėjimo komanda ir pridūrė: "Jie traukė žmones lauk". Pasak jo, sraigtasparniu skrido 11 žmonių.

    Tai jau antras per mūšį prarastas JAV sraigtasparnis nuo to laiko, kai amerikiečiai ir britai prieš dvi savaites pradėjo invaziją į Iraką. Praėjusią savaitę buvo numuštas kovos sraigtasparnis "Apache", kurio du įgulos narius irakiečiai paėmė į nelaisvę.

    Raketa numušė virš Irako skridusį JAV naikintuvą

    Raketa "žemė-oras" numušė virš pietų Irako skridusį JAV naikintuvą bombonešį "F/A-18C Hornet", trečiadienį pranešė JAV televizijos kanalai.

    Vienvietis "F/A-18C Hornet" buvo numuštas trečiadienį prieš pat vidurnaktį Irako laiku, sakė JAV gynybos pareigūnai, kurie nurodė, kad JAV kariai intensyviai ieško piloto. "Jie vis dar vykdo paieškos ir gelbėjimo operacijas", - sakė vienas pareigūnas.

    Pasak televizijų "Fox News" ir "ABC News", piloto, kuris į misiją išskrido iš Persijos įlankoje esančio lėktuvnešio "USS Kitty Hawk", likimas nežinomas.

    JAV centrinė vadovybė paskelbė pranešimą, kuriame patvirtinama, kad 23 val. 45 min. Irako (ir Lietuvos) laiku numuštas karinio jūrų laivyno naikintuvas, bet nieko nekalbama apie incidento vietą ir tai, kas galėjo nutikti pilotui.

    Centrinės vadovybės Kataro štabo pranešime sakoma, kad tyrimas tęsiasi ir kad piloto pavardė kol kas nebus skelbiama. "Boeing Co." pagaminti naikintuvai "Hornet" bet kokiomis oro sąlygomis gali bombarduoti taikinius ir naikinti priešo lėktuvus.

    Bagdadas vėl atakuojamas

    Bagdade trečiadienio pavakarę griaudėjo galingi sprogimai, o iš kelių Irako sostinės rajonų kilo tirštų dūmų kamuoliai, pranešė agentūros AFP korespondentai. JAV pajėgos atnaujino bombardavimą 17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

    Tiršti dūmų kamuoliai virto iš prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) Respublikos rūmų komplekso miesto centre, ant kurių kiek anksčiau buvo numesta bomba. Kol kas nežinoma, ar rūmai buvo atakuoti ir per paskutinįjį JAV oro pajėgų reidą.

    Pasak AFP korespondentų, Irako sostinėje nesigirdėjo nei priešlėktuvinės artilerijos ugnies nei oro pavojaus sirenų. Tuo tarpu sąjungininkai toliau teigia besiartinantys prie Bagdado.

    JAV 3-osios pėstininkų divizijos daliniai trečiadienį persikėlė per Eufrato upę į šiaurę nuo Kerbelos ir užsitikrino rytinėje šios upės pakrantėje esančios teritorijos kontrolę, pranešė liudininkai.

    Dalis Bagdado link judančių 3-osios pėstininkų divizijos padalinių šią upę perėjo piečiau, tačiau dabar, prie jų prisijungus ir kitiems pėstininkams, JAV pajėgos galės vykdyti galingesnį puolimą sostinės link.

    Aukšto rango JAV pajėgų vadas trečiadienį sakė, kad dalis amerikiečių karių jau peržengė Bagdadą juosiančią vadinamą “raudonąją liniją”, kurioje, pareigūnų teigimu, Irako vadovybė nurodė elitinei Irako respublikos gvardijai panaudoti cheminį ginklą.

    Kaip pranešė drauge su į pietus nuo Bagdado esančiomis JAV pajėgomis vykstantis "Reuters" korespondentas, kariai dėvi apsaugos nuo cheminio ginklo kombinezonus.

    "Mes pasirengę galimai cheminei atakai, - sakė brigados generolas Vincentas Brooksas (Vinsentas Bruksas). - Mes esame priversti imtis priemonių prie šios vietovės artėjančioms pajėgoms apsaugoti, tačiau tai neprivers mūsų sustoti".

    JAV pajėgos trečiadienį taip pat užgrobė į šiaurės vakarus nuo Bagdado esančią Haditos užtvanką, kurią atidarius, jų teigimu, būtų buvę galima užtvindyti Eufrato upę, kuri būtų užliejusi Kerbelos regioną.

    Amerikiečių kariniai šaltiniai teigia, kad Bagdadą iš pietvakarių pusės puolančių pajėgų avangardą nuo sostinės teskiria 30 kilometrų atstumas. Iš pietryčių tarp JAV avangardo ir Bagdado priemiesčio yra apie 40 kilometrų.