JAV prezidentas pareiškė esąs už neatidėliotiną esamų ginklų arsenalų mažinimą. Kartu jis pripažino, kad JAV negalės atsisakyti savo branduolinio ginklo, kol pasaulyje egzistuoja branduolinė grėsmė.

JAV lyderis paskelbė, kad Vašingtonas ratifikuos branduolinio ginklo bandymų draudimo susitarimą. Šio susitarimo priėmimą jau kelerius metus blokuoja JAV Senatas. Jo dar nepasirašiusios yra Čilė, Indija, Pakistanas, Izraelis, Iranas, Šiaurės Korėja.

B. Obama pareiškė sieksiąs derybų su Rusija dėl strateginių ginklų arsenalo mažinimo. Pirmuoju svarbiu žingsniu naujų nusiginklavimo pastangų link jis pavadino su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu pasiektą susitarimą, kuris pakeis šiais metais baigsiančią galioti START sutartį dėl branduolinių vidutinio nuotolio raketų. B. Obama jau Londone paskelbė apie „naują rekordą mažinant strateginius puolamuosius ginklus“.

Sveikino 30 tūkstančių žmonių

JAV prezidentą B. Obamą, sekmadienį su žmona Michelle atvykusį į Prahos Hradą sakyti viešos kalbos apie pasaulį be branduolinių ginklų, entuziastingai sveikino 30 tūkst. žmonių minia.

"Šiandien didžiuojuosi stovėdamas su jumis čia, šiuo nuostabaus miesto viduryje, Europos centre", - pradėdamas savo kalbą pasakė B.Obama. Tai pirmas viešas B.Obamos kreipimasis per šią pirmąją jo, kaip JAV prezidento, kelionę Europoje.

44-asis JAV prezidentas kalbą pradėjo gretindamas Prahos istorinę patirtį pasaulio imperijų kryžkelėse bei savą kelią į JAV prezidento postą. Priminęs Prahos pavasarį bei Aksominę Revoliuciją, atvėrusią kelią jam bei iš viso jau keturiems jo pirmtakams lankytis ir kreiptis pasaulį iš, jo žodžiais, „laisvo Europos miesto širdies“, B. Obama perėjo prie šiandieninės politikos klausimų: ūkio krizės, klimato permainų, energetikos bei branduolinio nusiginklavimo, branduolinių bandymų draudimo ir ginkluotės platinimo, kurie, beje, yra jo kreipimosi šerdis, nušviečianti būsimą Vašingtono politiką šioje srityje.

Visais šiais klausimais, anot jo, Amerika vėl pasirengusi stovėti pasaulinių pastangų priešakyje. Kartu tai užuomina į jo laukiančio posėdžio su ES vadovais temas. B. Obama pasmerkė Šiaurės Korėjos raketos bandymą ir pabrėžė, kad, Iranui tęsiant branduolinę programą, Vašingtonas sieks įgyvendinti priešraketinio gynybos skydo planą ir atvirkščiai. Užuominų apie tai laukė Čekijos vadovybė.

Dar numatyti B. Obamos dvišaliai pokalbiai su Lenkijos ir Ispanijos vadovais, bei – jo pageidavimu – asmeninis susitikimas su buvusiu Čekijos prezidentu Vaclavu Havelu.