Po ilgamečio Ciūricho miesto mero Elmaro Ledergerbero atsistatydinimo, pirmąkart mero rinkimuose kovėsi dvi moterys: 48-erių socialdemokratė C. Mauch ir laisvųjų demokratų partijos narė Kathrina Martelli. Socialdemokratų partijos narys E. Ledergerberas vienuolika metų dirbo miesto taryboje, iš jų septynerius itin sėkmingai mero poste. 65-erių vyras pasitraukė iš pareigų, nusprendęs skirti daugiau dėmesio trims vaikams.

Abi kandidatės - žinomos ir kompetetingos politikės. K. Martelli penkiolika metų dirba miesto taryboje, o C. Mauch, užaugusi JAV, ir besispecializuojanti aplinkosaugos srityje, dirbo parlamento tarnybose.

Sekmadienį vykusiame pakartotiniame balsavime, pačių kandidačių nuostabai, C. Mauch nugalėjo 56-erių K. Martelli daugiau nei 10 tūkst. balsų persvara. Pirmajame ture 1300 balsų skirtumu buvo laimėjusi K. Martelli, tačiau tada jai nepavyko pasiekti visiškos balsų daugumos.

Šveicarijoje moterys balso teisę įgavo vienos paskutinių Europoje – 1971 m. Todėl C. Mauch yra tik antroji moteris Šveicarijos istorijoje, laimėjusi miesto merės rinkimus.

C. Mauch žinoma ne tik savo pomėgiu groti bosine gitara bendraamžių pankroko grupėje, bet ir dėl savo netradicinės lytinės orientacijos. Ji Ciūriche gyvena su savo ilgalaike gyvenimo partnere.

Tai ypač džiugiai sutiko Šveicarijos lesbiečių organizacija LOS, savo pranešime teigianti, kad “C. Mauch, kaip autoritetas kitoms jaunoms lesbietėms, yra labai svarbus merginoms, vis dar susiduriančioms su sunkumais atvirai pripažinti savo seksualinę orientaciją”. LOS tvirtina, kad tai didelis žingsnis pripažįstant lygias lesbiečių teises visuomenėje.

Didžiausio Europos gėjų ir lesbiečių renginio “Europride” organizatoriams rinkimų rezultatai yra taip pat svarbūs, nes šis renginys šių metų birželio 6-ąją vyks Ciūriche.