Televizija parodė sukniubusių policininkų kūnus, o smarkus susišaudymas dar buvo girdimas prie stovyklos Manavane, esančiame netoli Pakistano kultūros sostinės Lahoro.

Neperšaunamas liemenes ir šalmus dėvintys sukarintų organizacijų kariai paleido šūvius ir išsiskleidė aplink mokymo centrą, kurį apsupo daug policijos automobilių ir šarvuotosios technikos, pranešė vienas AFP žurnalistas.

"Žuvo mažiausiai 20 žmonių", - sakė prie stovyklos esantis policijos pareigūnas Amjadas Ahmadas. Dešimtys sužeistųjų buvo skubiai išvežti į ligonines.

Kiti policijos pareigūnai nurodė, kad aukų gali būti daugiau dėl kryžminės ugnies tarp mokymo centre įsitvirtinusių užpuolikų ir juo atakuojančių sukarintų organizacijų karių.

Pareigūnas nurodė, kad automatais ir rankinėmis granatomis ginkluoti užpuolikai nužudė prie policijos mokyklos galinių vartų budėjusius apsaugininkus.

Aukštas policijos pareigūnas Azharas Nadeemas sakė, kad jie buvo užklupti netikėtai.

"Ataka buvo netikėta, o iniciatyva buvo jų rankose. Policija reaguoja, o aš tikiuosi, kad šis susirėmimas greitai baigsis", - A.Nadeemas sakė televizijai "Express".

Nugriaudėjo stiprūs sprogimai

Mažiausiai trys garsūs sprogimai pirmadienį vienoje Pakistano policijos akademijoje, į kurią įsiveržus ginkluotiems kaukėtiems užpuolikams kilo smarkus susišaudymas, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Šviesos blyksnis buvo pastebėtas ir sprogimas nugriaudėjo praėjus maždaug šešioms valandoms nuo atakos pradžios, kai automatais ir rankinėmis granatomis ginkluoti užpuolikai įsiveržė į policijos mokymo centrą, esantį netoli Pakistano kultūros sostinės Lahoro, o vėliau susirėmė su saugumo pajėgomis.

Vietos valdžia uždraudė gyventojams išeiti į gatves aplink policijos mokyklą esančiuose Lahoro rytinio priemiesčio Manavano rajonuose.

Perėmė kontrolę

Pakistano saugumo pajėgos perėmė policijos akademijos Lahore kontrolę po aštuonias valandas trukusios operacijos prieš kovotojus, kurie įsiveržę į akademijos pastatą nukovė mažiausiai aštuonis kadetus, sužeidė jų kelias dešimtis, ir laikė pastatą užimtą. "Operacija baigta. Keturi teroristai nukauti, trys areštuoti", - pranešė Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Kamalis Shahas, kuris dar pridūrė, jog sužeisti 89 policininkai.

Pandžabo policijos viršininkas Khawaja Khalidas Farooqas sakė, kad žuvo mažiausiai aštuoni rekrūtai, bet esama pranešimų, jog aukų yra daugiau, nes užpuolimo metu akademijoje buvo apie 900 kadetų.

Trys užpuolikai operacijos pabaigoje susisprogdino, specialiųjų pajėgų kariai išvadavo 10 įkaitų.

Po įnirtingų kovų, po operacijos per televiziją rodyti džiūgaujantys policininkai, kurie garbino Alachą, rodė pergalės ženklus, šaudė į orą.

DELFI primena, kad kovo 3 dieną automatais ir granatomis ginkluoti užpuolikai Lahore atakavo į rungtynes atvykusią Šri Lankos kriketo rinktinę. Per šį incidentą žuvo aštuoni pakistaniečiai ir buvo sužeisti septyni sportininkai ir juos lydėję asmenys.

Šie užpuolikai pabėgo nuo policijos nenukentėję, o valdžios institucijos nepranešė apie jokius svarbius su šia ataka siejamus areštus. Dėl šio išpuolio Pakistanas bent jau laikinai neteko galimybių rengti tarptautines sporto varžybas.

Pasak pareigūnų, ataka prieš sportininkus buvo panaši į praeitų metų lapkritį Indijos finansų sostinėje Mumbajuje, kaip įtariama, Pakistane veikiančių islamistų kovotojų surengtą išpuolį, per kurį žuvo 165 žmonės.

Manavane vienas AFP žurnalistas matė, kaip vienas sraigtasparnis nutūpė policijos mokymo centre, antrasis nusileido netoliese, o trečiasis praskrido virš stovyklos.

Lahoro gelbėtojų departamento pareigūnas Kamranas Ali (Kamranas Alis) sakė, kad apie 60 sužeistų policininkų buvo išvežti į įvairias šio miesto ligonines.

"Bijome, kad žuvusiųjų gali pagausėti iki 50-60, nes užpuolikai mėtė granatas į policininkų grupes", - pridūrė K.Ali.

Lahoras yra antras didžiausias miestas Pakistane ir Pandžabo provincijos sostinė, taip pat svarbus šalies politinis centras.

Ekstremistai, kurie priešinasi Pakistano vyriausybės sprendimui prisidėti prie Jungtinių Valstijų "karo su teroru", per pastaruosius dvejus metus rengė sprogdinimus ir kitokias atakas, per kurias žuvo beveik 1 700 žmonių.

Neramiausi - Pakistano šiaurės vakarų rajonai, kur šalies armija kovoja su talibų ir "al Qaeda" ekstremistais.

Penktadienį vienas mirtininkas susisprogdino sausakimšoje mečetėje šiaurės vakariniame Džamrudo mieste, o per šį išpuolį žuvo apie 50 žmonių.

Pasak Vašingtono pareigūnų, Pakistano šiaurės vakaruose saugų prieglobstį randa "al Qaeda" ir talibų kovotojai, kurie 2001 metais pabėgo iš Afganistano prasidėjus JAV vadovaujamų pajėgų invazijai. Tačiau vėliau kovotojai persigrupavo ir vėl pradėjo puldinėti tarptautinių pajėgų karius, veikdami abipus Afganistano ir Pakistano sienos.

Dėl išplitusio ekstremistų smurto JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) naujoje karo Afganistane strategijoje nurodė, kad Pakistanas ypač svarbus siekiant įveikti "al Qaeda".

Pagal naująjį planą ketinama trigubai padidinti JAV finansinę paramą šiai branduolinį ginklą turinčiai šaliai, taip pat skirti šiam karui milijardus dolerių ir sustiprinti Afganistane dislokuotas pajėgas tūkstančiais karių.

B.Obama pavadino "al Qaedą" ir šio tarptautinio teroristų tinklo sąjungininkus "vėžiu, kuris gali pražudyti Pakistaną iš vidaus", taip pat paragino Islamabadą veiksmais pademonstruoti pasiryžimą išnaikinti šalies teritorijoje veikiančius ekstremistus.