Amerikiečių pajėgos įsivėlė į mūšius su Sadamo Huseino elitine Respublikonų gvardija, ginančia Irako sostinės Bagdado prieigas. Tai buvo pirmieji amerikiečių susidūrimai su Irako diktatoriaus geriausiais daliniais ruošiantis pagrindinei Bagdado atakai.

Šeši civiliai irakiečiai žuvo ir dar dešimtys buvo sužeisti per JAV vadovaujamų koalicinių pajėgų antskrydį Bagdado gyvenamajame rajone, pranešė vietos ligoninės direktorius.

Pirmadienį Bagdado pietiniame priemiestyje buvo girdėti intensyvi artilerijos ugnis, JAV vadovaujamų invazijos pajėgų lėktuvams toliau atakuojant Irako sostinę. Reuters korespondentė sakė girdėjusi šešis didelius sprogimus mieste, lėktuvai praskriejo palyginti žemai.

Vienas sprogimų nugriaudėjo vakariniame Tigro upės krante stovinčiame prezidentinių rūmų komplekse, kuriuo naudojosi Sadamo Huseino sūnus Kusajus. Po antskrydžio virš komplekso tvyrojo baltų dūmų debesis.

Irako priešlėktuvinės gynybos baterijos pamėgino nuvyti koalicijos lėktuvus. Liudytojai taip pat sakė, kad sprogimai girdėti ir miesto vakarinėje dalyje, kur yra Sadamo tarptautinis oro uostas.

Bagdade esantys korespondentai sakė, jog sunku suprasti, kas vyksta priemiesčiuose, tačiau jiems buvo akivaizdu, jog pasikeitė tame rajone girdėti garsai. Bagdado Pietuose yra įsitvirtinusi Irako Respublikos gvardija ir kiti Irako gynėjai.

  • JAV pajėgos rado cheminės įrangos slėptuvę

    JAV pajėgos netoli Nasirijos miesto Irake rado didelę ginklų slėptuvę, kurioje buvo ir nuo cheminio ginklo saugančių kostiumų, ir neutralizavimo įrangos. Tarp įrangos buvo ir cheminių medžiagų neutralizavimo automobilis.

    Spaudos konferencijoje generaliniame štabe brigados generolas Vincentas Bruksas (Vincent Brooks) sakė, jog pirmasis jūrų pėstininkų ekspedicinis dalinys surado didelę ginklų slėptuvę, kurioje buvo amunicijos, cheminio ginklo neutralizavimo įrangos, kostiumų ir artilerijos amunicijos.

    Paklaustas, ar radinys reiškia, jog Irakas turi cheminį ginklą, V. Bruksas (Vincent Brooks) sakė, jog tai yra dar viena mozaikos dalis. "Mes dar negalime spręsti, ką padarys režimas", - sakė brigados generolas.

    Pirmas rimtas susidūrimas su elitine gvardija

    JAV pajėgos prie Kerbelos miesto, į pietus nuo Bagdado, pradėjo pirmą rimtą susirėmimą su Irako elitine Respublikos gvardija, kurio metu buvo sužeista, nukauta ar paimta į nelaisvę 200 irakiečių, pirmadienį paskelbė JAV kariškiai.

    JAV 3-sios pėstininkų divizijos daliniai naktį susirėmė su Respublikos gvardijos daliniais į pietryčius nuo Kerbelos, pranešė pulkininkas Willas Grimsley (Vilas Grimslis), vadovaujantis divizijos Pirmajai brigadai.

    Kiti karininkai pranešė, jog per susirėmimą 200 irakiečių buvo nukauta, sužeista ar paimtą į nelaisvę. W.Grimsley teigimu, nors anksčiau šiame rajone būta pavienių susirėmimų su Respublikos gvardijos daliniais, "tai buvo pirmas rimtas susidūrimas".

    Kariuomenės vadai teigė, jog pranešimai apie mūšį prie Kerbelos, šventojo musulmonų šiitų miesto, esančio už 80 kilometrų į pietus nuo Bagdado, gauti tuo metu, kai JAV šarvuoti daliniai baigė rengti planus, pagal kuriuos šią savaitę pradės lemiamą puolimą prieš Irako sostinę.

    20 tūkst. karių turinti 3-oji pėstininkų divizija - JAV vadovaujamos invazijos avangarde žengiančios sunkiasvorės šarvuotos pajėgos, telkiasi prie Eufrato upės slėnyje įsikūrusio Nedežefo miesto, maždaug už 150 kilometrų į pietus nuo Bagdado.

    Kerbelos apylinkėse, kur kaip teigiama išsidėsčiusi Respublikos gvardijos šarvuota Medinos divizija, jau kurį laiką "dirvą purena" JAV sraigtasparniai "Apache" iš 101-sios desantininkų divizijos, taip pat britų ir JAV karo lėktuvai.

    Teigiama, jog JAV kariai yra už 80 km nuo Bagdado

    Amerikiečių daliniai sunkiai skinasi kelią į Bagdadą. Žinių stoties CNN reporteris pirmadienį pasakojo, kad JAV kariai vis dar yra už 80 kilometrų nuo Irako sostinės. Jie kaunasi su besipriešinančiais Irako kareiviais. Šie atsitraukė į vietoves ir miestus, o tai apsunkina puolimą.

    Kartu pranešama, kad irakiečiai susiduria su sunkumais aprūpinant savo pajėgas, nes sąjungininkai subombardavo tiekimo kelius.

    Pasak BBC, JAV daliniai prie Nasirijos pietiniame Eufrato upės slėnyje sulaukė 5 tūkst. vyrų pastiprinimo. Jie mėgins pralaužti besitęsiantį irakiečių pasipriešinimą.

    Pirmadienio rytą vėl buvo bombarduotas Bagdado centras. Bombos vėl krito į Informacijos ministerijos kvartalą. Pasak CNN, bombos numestos ir ant vieno prekybos centro netoli ministerijos.

    Britų daliniai yra per 2 kilometrus nuo Basros

    Britų daliniai, žinių stoties BBC duomenimis, vis labiau artėja prie milijoninio Irako miesto Basros. Naktį į pirmadienį pietiniame Abu el Chasibo priemiestyje prasidėjo iki šiol didžiausia Didžiosios Britanijos pajėgų operacija Irako kare. Sąjungininkų daliniai nuo Basros nutolę tik per du kilometrus, informavo BBC.

    Karinis atstovas kalbėjo apie "sėkmingą akciją", per kurią, be kita ko, sunaikinta daugybė Irako tankų T-55. Į nelaisvę paimta daug irakiečių karių, tarp jų - penki aukšto rango kariškiai. Puolimas tęsiamas, sakė atstovas. Britų daliniai, pateiktais duomenimis, netoli strategiškai svarbaus tilto pradėjo statyti karinę bazę.

    Karinis atstovas kalbėjo ir apie pasikeitusią Irako gyventojų poziciją. "Jie ateina pas mus, kalba su mumis ir atgauna pasitikėjimą", - sakė jis.

    Vėl iš oro atakuojamos Irako pozicijos

    Koalicijos oro pajėgos trečią naktį iš eilės atakavo Irako pozicijas fronto linijoje tarp kurdų sukilėlių ir vyriausybės pajėgų, pirmadienio rytą pranešė AFP korespondentas.

    Sukilėlių kontroliuojamame Kalacho mieste, už maždaug 40 kilometrų į rytus nuo Mosulo miesto, po vidurnakčio (23 val. 15 min. sekmadienį Lietuvos laiku) buvo girdėti netoliese nugriaudėję keturi sprogimai. Dar penki sprogimai toje pačioje pusėje pasigirdo 8 val. (7 val. Lietuvos laiku).

    Po praėjusios savaitės pabaigoje surengtų bombardavimų vyriausybės pajėgos atsitraukė į vakarus arčiau naftininkų miesto Kirkuko, palikdami fronto pozicijas prie sukilėlių kontroliuojamų Čamčamalio ir Kuš Tapos miestų.

    Britų pajėgos suėmė 5 aukštus Irako karininkus

    Sekmadienį netoli Pietryčių Irako Basros miesto Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų kariai paėmė į nelaisvę penkis aukštus Irako karininkus, tačiau nė vienas jų nebuvo generolas, kaip iš pradžių buvo pranešta, pirmadienį pareiškė britų kariuomenės atstovė spaudai.

    "Mes suėmėme penkis aukštus Irako karininkus, tačiau nė vienas jų nėra generolas", - pareiškė majorė Catherine Convery (Ketrin Konveri) Katare esančiame JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgų kariniame štabe, kuris vadovauja karui prieš Iraką.

    Sekmadienį Britanijos kariuomenė buvo pranešusi, kad vienas mūšyje suimtų žmonių buvo reguliariosios Irako armijos generolas. Atstovai sakė, kad prie Pietų Irako Basros uostamiesčio įvyko susirėmimas, kurio metu britų komandosai susirėmė su grupe irakiečių sukarintųjų pajėgų kovotojų.

    JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos apsupo Basros miestą, kuriame buvo atakuojama Irako valdančiosios partijos "Baath" būstinė. Pranešama, kad per praėjusį penktadienį įvykusią oro ataką žuvo 200 šios partijos narių.

    Prie Hindijos tilto - mūšis

    Irake prie Hindijos tilto per Eufrato upę, esančio 80 km į pietus nuo Bagdado, įvyko įnirtingas JAV ir Irako pajėgų mūšis, žurnalistams sakė amerikiečių karininkai.

    Tarp irakiečių, paimtų į nelaisvę, yra karininkas, kuris sakė esąs iš elitinės Respublikos gvardijos Nabuchodonosaro divizijos. Tai nustebino JAV pajėgų vadus, maniusius, jog ši divizija yra daug toliau į šiaurę.

    JAV 3-iosios pėstininkų divizijos pulkininkas Johnas Peabody (Džonas Pibodis) "Reuters" korespondentui Luke'ui Bakeriui (Lukui Beikeriui), esančiam netoli Kerbelos, 10 km nuo Hindijos, sakė, kad buvo lengvai sužeistas vienas amerikiečių kareivis ir kad žuvo arba buvo sužeista dešimtys irakiečių.

    Šių pranešimų apie mūšį, kuris vyko arti Irako sostinės, nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino. Karininkai sakė, jog 3-iosios pėstininkų divizijos daliniai iš vakarų priartėjo prie tilto, bet nemėgino juo persikelti, nes baiminosi, kad irakiečiai jį susprogdins.

    Eufratas trukdo amerikiečiams pasiekti Bagdadą, nors kiti JAV pajėgų daliniai jau kovoja rytiniame jo krante. Irakiečiai amerikiečius apšaudo iš granatsvaidžių ir automatų, sakė JAV karininkai.

    Š.Irako Mosulo mieste girdėti sprogimai

    Anksti pirmadienį rytą Šiaurės Irako Mosulo mieste nugriaudėjo keli sprogimai, pranešė televizijos "al Jazeera" korespondentas. Pasak jo, nuo maždaug 7 val. ryto vietos (6 val. Lietuvos) laiku mieste ir jo apylinkėse nuolat vyko aviacijos antskrydžiai.

    Katare įsikūręs televizijos kanalas "al Jazeera" parodė virš įvairių Mosulo rajonų rūkstančius dūmus. JAV vadovaujamos pajėgos reguliariai bombardavo Mosulą per visą 12 dienų vykstantį karą, kuriuo siekiama nušalinti prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

    JAV mėgina nuslopinti pasipriešinimą Nasirijoje

    Šimtai JAV jūrų pėstininkų Nasirijos miesto pakraščiuose tikrino rajoną po rajono, siekdami nuslopinti pasipriešinimo židinius. Pasak karinių šaltinių, taip nuspręsta kiek pakeisti veiksmų taktiką.

    Kaip pranešė "Reuters" korespondentas Adrianas Kroftas (Eidrianas Kroftas), jūrų pėstininkams į pastiprinimą atsiųsti nauji daliniai iš stovyklos auštant pėsčiomis patraukė į pirmąją patruliavimo užduotį pietiniuose priemiesčiuose. Strategiškai svarbi Nasirija yra už 375 kilometrų į pietryčius nuo Bagdado.

    Daugelyje namų buvo rasta Irako ginklų, įskaitant artilerijos sviedinius, reaktyvinius artilerijos sviedinius ir jų paleidėjus, minosvaidžių sviedinius ir Kalašnikovo automatus AK-47.

    Prie Eufrato išsidėsčiusi Nasirija yra svarbi dėl dviejų šalia jos einančių greitkelių, kurie yra gyvybiškai svarbūs tiekiant aprūpinimą toliau į šiaurę besiveržiančioms pajėgoms ir siekiant nugabenti humanitarinę pagalbą taikiems Irako gyventojams.

    Jūrų pėstininkai praėjusį antradienį skynėsi kelią per miesto tiltus, tačiau nesugebėjo perimti miesto, kuriame gyvena apie 560 tūkst. žmonių, kontrolės iš daugiausia sukarintų Irako formuočių.

    Vidurio Irake nukautas vienas JAV kareivis

    Per amerikiečių susirėmimą su Irako pajėgomis, kuris pirmadienį įvyko vietovėje 110 km į pietus nuo Bagdado, buvo nukautas mažiausiai vienas JAV kareivis. Amerikiečių karininkas sakė, kad per mūšį netoli Imam Ajubo, esančio į pietus nuo Hilos miesto, žuvo mažiausiai vienas kareivis.

    Amerikiečiai apšaudė Imam Ajubą iš artilerijos pabūklų, o irakiečiai atsakė minosvaidžių ir granatsvaidžių ugnimi, sakė su sąjungininkų pajėgomis esantis "Reuters" korespondentas Andrew Gray (Endrius Grėjus).

    JAV neskuba pulti Bagdado

    JAV ir jų sąjungininkai sako, jog nesirengia veržliai pulti Irako sostinės, ir teigia, kad karas vyksta pagal planą. Jungtinio štabų viršininkų komiteto vadovas generolas Richardas Myersas (Richardas Majersas) sekmadienį pranešė, kad šiuo metu koalicijos pajėgos kontroliuoja jau 40 proc. Irako teritorijos.

    Drauge jis pabrėžė, jog svarbiausias koalicijos uždavinys yra izoliuoti prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vadovaujamą Irako vadovybę, o ne greitai šturmuoti Bagdadą. "Mes nieko nedarysime, kol nebūsime pasirengę", - sakė R.Myersas televizijos kanalo NBC laidoje "Meet the Press".

    "Mes tikrai nedarysime nieko, kas sukeltų pavojų mūsų žmonių gyvybei... Ir mes neketiname kelti pavojaus taikiems Irako gyventojams. Mes būsime kantrūs", - pridūrė jis.

    Savo ruožtu JAV gynybos ministras Ronaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) sakė sekmadienį, jog Amerikos karinė vadovybė neketina daryti kokių nors karo veiksmų pertraukų.

    Karas Irake vyksta jau 11 dienų, ir viltys, kad operacija greitai baigsis, kol kas nepasitvirtino. Tačiau JAV karinė vadovybė primygtinai teigia, kad kampanija vyksta pagal planą ir kad niekas nežadėjo greitos pergalės.

    "Tai bus sunkus karas, ... kiek aš žinau, niekas kol kas neteigė priešingai", - sakė R.Myersas sekmadienį.

    JAV jūrų pėstininkai Irake puolė Šatros miestą

    JAV jūrų pėstininkai Irake pirmadienį auštant puolė į šiaurę nuo Nasirijos esantį Šatros miestą, kuriame stengsis nukauti aukšto rango Irako pareigūnus, kaip manoma, vadovaujančius partizaniniams išpuoliams, pranešė "Reuters" korespondentas Seanas Maguire'as (Šonas Magvairas).

    Objektai Šatroje, kuri yra maždaug 35 km į šiaurę nuo Nasirijos, atakuojami iš bombonešių, sraigtasparnių ir tankų. Jūrų pėstininkai sakė iš Saddamui Husseinui priešiškų irakiečių gavę žvalgybinės informacijos, kad A.H. al-Majeedas yra Šatroje kartu su kitais aukštais partijos "Baath" pareigūnais, vadovaujančiais sukarintoms pajėgoms, kurios rengė pasalas amerikiečių pajėgų aprūpinimo vilkstinėms ir trukdė amerikiečiams judėti Bagdado link.

    S.Maguire'as sakė, kad jūrų pėstininkai, su kuriais jis keliauja, grįžo tuo pačiu 7-uoju keliu į pietus į Šatrą, kad susiremtų su priešiškomis pajėgomis, kurios buvo apeitos sparčiai judant į šiaurę. "JAV lėktuvai ant keturių taikinių Šatroje numetė tikslaus nutaikymo bombas", - tebevykstant mūšiui pranešė S.Maguire'as.

    "Tada prie miesto pakraščio priartėjo tankai ir šarvuočiai, o griuvėsiais virtę taikiniai buvo intensyviai apšaudyti iš sraigtasparnių "Huey" , - nurodė jis.

    JAV pajėgos nukovė 100 Irako kovotojų

    JAV pajėgos į pietus nuo Bagdado nukovė maždaug 100 Irako karinių grupuočių narių bei paėmė 50 belaisvių, pirmadienį pranešė JAV kariškiai.

    "Tęsdami operaciją, 3-sios pėstininkų divizijos ir sausumos pajėgų 82-sios desantininkų divizijos kariai per susirėmimus prie Nedžefo ir Samavos ankstyvą sekmadienį nukovė maždaug 100 režimo teroro dalinių narių, - teigiama Katare įsikūrusios Centrinės jungtinių pajėgų vadovybės išplatintame pareiškime. - Abu daliniai taip pat paėmė į nelaisvę maždaug 50 priešo karių".

    3-sios pėstininkų divizijos kariai telkiasi prieš Nedžefo lemiamam puolimui prieš Bagdadą. Šventas šiitų miestas Nedžefas yra maždaug už 160 kilometrų į pietus nuo Irako sostinės.

    Kariuomenės vadai sekmadienį pareiškė, jog 20 tūkst. 3-sios pėstininkų divizijos karių rengiasi pajudėti į šiaurę artimiausiomis dienomis.

    Britų pajėgos pradėjo puolimą prieš Basrą

    Šimtams britų karališkųjų jūrų pėstininkų pradėjus didelio masto puolimą dėl pietrytinių Basros priemiesčių, prasidėjo tikras mūšis dėl šio pietinio Irako miesto, pranešė pareigūnai.

    Abu al Chasibą sekmadienį puolė maždaug 600 karių pajėgos, tęsiančios veiksmus ir pirmadienį. Tai yra pirmas savarankiškas vien tik britų komandosų vykdomas puolimas po 1982 metų Folklendo karo.

    Šiais veiksmais siekiama paraginti Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) oponentus sukilti prieš režimą bei parodyti, jog koalicijos pajėgos yra rimtai nusiteikusios paimti miestą, besipriešinantį nuo pat karo pradžios, bei nuversti Irako prezidento vyriausybę.

    Puolimo metu buvo paimta mažiausiai 300 karo belaisvių, sunaikinta nemažai Irako tankų, šarvuotų transporterių bei bunkerių. Tarp britų karių yra nežinomas skaičius sužeistųjų, kai kurie iš jų sužeisti sunkiai.

    Tačiau vėliau sekmadienį Irako pajėgos Basros apylinkėse surengė atsakomąjį puolimą, kai trys patruliniai laivai Basros kanale, už 30 kilometrų į pietus, puolė Karališkųjų pėstininkų persikėlimo platformą.

    Į Britų laivą pataikė reaktyvinis artilerijos sviedinys. Laive kilo gaisras, taip pat buvo lengvai sužeisti keturi jo įgulos nariai. Atsakydamos, britų pajėgos į vieną iš laivų paleido dvi antitankines raketas "Milan" ir jį nuskandino.

    Kelias pastarąsias dienas britų pajėgos šarvuočiuose "Warrior" rengė nuolatinius reidus į Basrą, tačiau pėstininkų puolimas Abu al Chasibe nuo jų skyrėsi - tai buvo tiesioginis bandymas užimti svarbų priemiestį, kuriame gyvena 30 tūkst. žmonių.

    Vykdydami operaciją, kodiniu pavadinimu "James", trys šaulių kuopos, kurias sudaro po daugiau 120 karių, prašvitus puolė Irako pajėgas, mėgindamos užspeisti jas prie Šat al Arabo upės.

    Per valandą nuo operacijos pradžios karališkieji jūrų pėstininkai pranešė, jog į nelaisvę paimti du aukštesnio rango Irako karininkai, sunaikinti keturi priešo tankai T-55 bei susprogdintas mažiausiai vienas priešo bunkeris.

    Siekiant blokuoti Irako pajėgų pasitraukimo kelią sraigtasparniai buvo atskraidinta papildoma komandosų kuopa. Iki saulės laidos jūrų pėstininkai, pirmadienį ketinantys toliau judėti upės link, įsteigė, pasak kariškių, "konsolidacines pozicijas".

    Sudužus JAV sraigtasparniui žuvo 3 kariai

    Irako pietuose sudužus JAV jūrų pėstininkų sraigtasparniui žuvo trys amerikiečių kariai ir buvo sužeistas dar vienas, sekmadienį sakė JAV centrinės vadovybės atstovas spaudai.

    Pasak jo, jūrų pėstininkų sraigtasparnis "UH-1 Huey" nebuvo numuštas priešo ugnies, o vienas Pentagono pareigūnas Vašingtone spėjo, kad avarijos priežastis galėjo būti blogos oro sąlygos.

    "Pradiniai požymiai rodo, kad kildamas sraigtasparnis sudužo", - sakė Pentagono pareigūnas. Nei Centrinė vadovybė, nei Pentagonas daugiau informacijos kol kas neturi, taip pat neaišku, kur ir kada sraigtasparnis sudužo.

    Nuo kovo 20 dienos, kai prasidėjo karas Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) nušalinti, Persijos įlankos regione įvyko dar mažiausiai dvi sraigtasparnių avarijos, per kurias žuvo sąjungininkų kariai.

    Per vieną avariją žuvo aštuoni britų kareiviai ir keturi JAV jūrų pėstininkai, o per kitą, susidūrus dviem britų karališkojo jūrų laivyno sraigtasparniams, - šeši britai ir amerikietis.

    Po sprogimų Bagdade netransliavo Irako televizija

    Bagdado centrą pirmadienį apyaušriu sudrebino du galingi sprogimai, pranešė "Reuters" korespondentė. Pasak jos, buvo atakuoti prezidentiniai rūmai, kuriais naudojosi Irako lyderio Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) sūnus.

    "Mes pašokome iš savo vietų, - sakė korespondentė Samia Nakhoul (Samija Nachul). - Galime matyti, kaip iš rūmų virsta liepsnos".

    Paskutinį kartą vakariniame Tigrio krante stovintis prezidentinių rūmų kompleksas, kuriuo naudojosi Qusay Husseinas (Kusajus Huseinas) buvo bombarduotas sekmadienį, be to, į jį buvo paleistos kelios raketos pirmosiomis kovo 20 dieną prasidėjusios karinės kampanijos nuversti Saddamą Husseiną dienomis.

    "Girdėjome lėktuvus, skrendančius virš mūsų, o po to nugriaudėjo du sprogimai ir pasigirdo priešlėktuvinės gynybos ugnis", - sakė S.Nakhoul apie maždaug 5 val. vietos laiku įvykusią oro ataką.

    Kiek anksčiau galingas sprogimas sudrebino rajoną, esantį šalia Irako informacijos ministerijos. Pasak JAV centrinės vadovybės Katare, į šį objektą buvo paleista JAV sparnuotoji raketa.

    Irako valstybinė televizija pirmadienį atnaujino laidų transliavimą po pertrūkio, kurį galėjo sukelti Bagdade esančio Informacijos ministerijos pastato bombardavimas, pranešė vienas atstovas šioje ministerijoje. Laidos buvo pradėtos transliuoti maždaug 12 val. 30 min., keturiomis valandomis vėliau negu įprasta.

    Buvo rodomi kareivių uniformomis vilkintys dainininkai, kurie mojo koviniais šautuvais ir dainavo prezidentą Sadamą Huseiną liaupsinančias dainas.