"Nesutiksime su tuo, kad popiežius daromas pajuokų ir įžeidinėjimų objektu žiniasklaidoje ir kitur", - sakė įtakingas italų vyskupas Angelo Bagnasco.

"Jis visiems yra moralinis autoritetas, kurį žmonės dėl šios kelionės vertina dar labiau", - sakė jis ir pasiskundė "didele kritika mūsų mylimo popiežiaus (atžvilgiu), kuri tęsiasi ilgiau nei derėtų".

Iš Afrikos grįžusį popiežių sutiko demonstrantai, kurie nešėsi prezervatyvus.

Pontifiko lėktuvas nutūpė oro uoste netoli Romos, iš kurio Benediktas XVI sraigtasparniu buvo nuskraidintas į Vatikaną, kur Šv.Petro aikštėje buvo susirinkę maždaug 50 demonstrantų su prezervatyvais, žvakutėmis AIDS aukoms atminti ir plakatais su užrašais, remiančiais kontraceptines priemones.

Prieš išvykdamas iš Afrikos, kur lankėsi Kamerūne ir Angoloje, Benediktas XVI dar kartą paragino tą žemyną kovoti su skurdu.

Vizito metu popiežius ne kartą ragino Afrikos lyderius kovoti su korupcija bei skurdu ir slopinti konfliktus, o Luandos oro uoste, prieš išskrisdamas atgal į Romą, dar kartą apie tai užsiminė.

"Jei man būtų leista padaryti dar vieną, paskutinį kreipimąsi, paprašyčiau, kad teisingas vargingiausių žmonių pagrindinių siekių realizavimas būtų pagrindinis tų, kurie yra valdžioje, rūpestis", - sakė jis prieš išvykdamas. Šalia pontifiko tuo metu stovėjo Angolos prezidentas Jose Eduardo dos Santosas (Žozė Eduardu duš Santušas).

"Jų tikslai, esu tikras, yra įvykdyti misiją, kurią gavo ne sau, bet bendro gėrio labui, - sakė popiežius. - Mūsų širdys negali rasti ramybės, kol dar yra brolių ir seserų, kurie kenčia maisto, darbo, pastogės ar kitų būtiniausių dalykų trūkumą".

Pakeliui į oro uostą tūkstančiai angoliečių, kurie pasinaudojo valstybine švente, paskelbta viso popiežiaus viešėjimo metu, mojavo lėtai pro šalį "papamobiliu" važiuojančiam Benediktui XVI spalvotomis skepetaitėmis.

Vėliau Benediktas XVI sakė, kad jam padarė įspūdį "beveik per kraštus besiliejantis nuoširdus afrikietiškas džiaugsmas".

Popiežiaus vizitą Afrikoje temdė ir dviejų merginų žūtis per šeštadienio spūstį stadione, kur Katalikų Bažnyčios vadovas sakė kalbą jaunimui. Jau lėktuve jis sakė, jog "vėl ir vėl meldžiasi" už tas dvi jaunas angolietes.

"Tikėkimės, jog ateityje viskas bus geriau organizuojama, kad tai niekada nebepasikartotų", - pridūrė Benediktas XVI , kuris priminė, kad Vatikano valstybės sekretorius Tarcisio Bertone (Tarčizijus Bertonė) susitiko su vienos aukos motina - "drąsia moterimi ir penkių vaikų mama".

Popiežiaus vizitas šioje šalyje, kur 55 proc. gyventojų sudaro katalikai, sulaukė milžiniškos paramos. Šimtai tūkstančių žmonių nepabūgo kepinančios atogrąžų saulės ir sekmadienį dalyvavo popiežiaus aukotose mišiose po atviru dangumi.

Angoloje jis du kartus, stovėdamas šalia J.E.dos Santoso, pasmerkė korupciją. J.E.dos Santoso, kuris valdo jau 30 metų, vyriausybę "Transparency International" priskiria prie labiausiai korumpuotų pasaulyje.

Prezidentas padėkojo popiežiui už jo žodžius, bet daugiau beveik nieko nepasiūlė, nors vietos Bažnyčios lyderiai vylėsi, kad pontifiko vizitas paskatins vyriausybę suteikti nacionalinę transliavimo licenziją Luandos radijui "Radio Ecclesia", kuris yra viena iš nedaugelio Angolos nepriklausomų žiniasklaidos priemonių.

2002-aisiais pasibaigus dešimtmečius trukusiam pilietiniam karui, Angolos ekonomika dėl naftos ir deimantų buvo viena sparčiausiai augančių pasaulyje.

Tačiau tas turtas dar nepasiekė daugumos angoliečių - du trečdaliai šalies gyventojų vis dar gyvena už mažiau kaip du JAV dolerius (5 litus) per dieną, o ketvirtadalis vaikų miršta nesulaukę penktojo gimtadienio.

Per pagrindinį vizito renginį - sekmadienį įvykusias mišias po atviru dangumi, kuriose dalyvavo milijonas angoliečių, Benediktas XVI užsiminė, kad krikščionybė gali padėti afrikiečiams išsklaidyti "blogio debesis" virš žemyno, ir smerkė "karo blogį, žudikiškus gentinio susiskaldymo ir etninio priešiškumo vaisius".

"Kaip tik skelbti šios atlaidumo, vilties ir naujo gyvenimo Kristuje žinios atvykau į Afriką", - pridūrė popiežius.