"Todėl siūlymas priimti įstatymą dėl atsakomybės už SSRS nuopelnų pergalėje prieš fašizmą neigimą, manau, yra grynai politinė veika - nepagrįstas realybe mėginimas dar kartą konsoliduoti ir mobilizuoti gyventojus", - sakė A.Roginskis, kuris vadovauja didžiausiai Rusijos nevyriausybinei organizacijai, gvildenančiai sovietų represijų aukų reabilitavimo klausimus.

Pasak "Memorial" vadovo, SSRS vaidmens sutriuškinant fašizmą neneigia niekas, bet skiriasi Antrojo pasaulinio karo padarinių vertinimai.

"Kai kas iš gretimų šalių, pavyzdžiui, mano, kad vienas pergalės padarinių buvo jų pajungimas Sovietų Sąjungos diktatui. Šia prasme padariniai jų šaliai buvo neigiami. Tačiau pačios Didžiosios pergalės ir jos reikšmės neneigia niekas", - sakė A.Roginskis.

Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas anksčiau antradienį pareiškė, jog tokio įstatymo priėmimui yra teisinių, politinių ir moralinių prielaidų.

"Būtina suprasti, kad neveiklumas atsakant į mūsų karių palaidojimo vietų išniekinimą, paminklų perkėlimą, SSRS nuopelnų pergalėje prieš fašizmą neigimą - būtų pasyvi skatinimo forma (neigiantiems SSRS nuopelnus)", - kalbėjo jis žurnalistams.

Minimą įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už SSRS vaidmens Antrajame pasauliniame kare neigimą, pasiūlė "Vieningosios Rusijos" tarybos biuro narys Sergejus Šoigu.

"Aš manau, kad mūsų parlamentas turi priimti įstatymą, kuriame būtų numatyta baudžiamoji atsakomybė už SSRS pergalės Didžiajame tėvynės kare neigimą; tuomet kai kurių valstybių prezidentai, neigiantys tai, nebegalėtų nebaudžiami lankytis mūsų šalyje. O miestų merai, prieš perkeldami paminklus, kelis kartus pagalvotų apie tai", - sakė S.Šoigu vasario 24 dieną per susitikimą su kario veteranais muziejuje panoramoje "Stalingrado mūšis".