Kada JAV pajėgos pradės kontroliuoti visą šalį ir miestą, tebėra klausimas. Stebėtojai sakė, kad buvo planuojama žengti Bagdado link, neužimant gyvenamųjų vietų ir tikintis, kad irakiečiai su gėlėmis pasitiks amerikiečių ir britų karius. Tačiau gyventojai nepamiršo Vašingtono išdavystės per 1991 metų Persijos įlankos karą. Irako pajėgos ir kovotojai naudojasi neužimtais miestais ir dykumomis bei rengia žaibiškus išpuolius prieš JAV pajėgas.

"Irakiečiai prisimena, kas atsitiko praėjusį kartą: jie sukilo Basroje, amerikiečiai jiems nepadėjo ir vėliau Saddamas (Sadamas) ėmėsi masinių represijų", - sakė Prancūzijos tarptautinių ir strateginių santykių instituto analitikas Barthelemy'is Courmontas (Bartelemis Kurmonas).

Kampaniją taip pat apsunkino Turkijos atsisakymas įsileisti amerikiečių karius ir atverti jiems savo sieną invazijai į Iraką. Pasak stebėtojų, dėl to kyla daug klausimų, kada bus apgultas Bagdadas. Reikia apsupti miestą, o tam prireiks mažiausiai keturių ar penkių dienų.

Dalis problemos yra ta, kad JAV ir Didžiosios Britanijos strategija rėmėsi viltimis, jog invazija išprovokuos masinį sukilimą prieš Saddamą Husseiną (Sadamą Husseiną), tačiau taip neatsitiko. "Manau, kad kariniai planuotojai Pentagone tikėjosi mažesnio pasipriešinimo", - sakė Frankas Umbachas (Frankas Umbachas), saugumo ir gynybos analitikas iš Vokietijos užsienio santykių tarybos.

Saddamas Husseinas neabejotinai pakeitė savo 1991-ųjų taktiką, kai jo pajėgos buvo nugalėtos per keturias dienas po 38 dienas trukusių aviacijos antskrydžių.

"Irakiečiai supranta, jog kaunamasi dėl režimo pasikeitimo, todėl šį kartą jie lauks, kol mūšiai persikels į miestus", - sakė Jacques Beltranas (Žakas Beltranas) iš Prancūzijos tarptautinių santykių instituto. "Akivaizdu, kad Saddamas ir jo artimiausioji aplinka kausis iki mirties, todėl tai turės įtakos karo trukmei", - sakė analitikas.

Nepriklausomas Rusijos karo analitikas Pavelas Felgenhaueris pareiškė, kad Irako pareiškimai apie užpuolikams padarytą žalą yra neteisingi. "Sąjungininkai nepatyrė jokių nuostolių strategine prasme, ir nemačiau nieko, kas galėtų pakeisti mūšio eigą. Irako pajėgos bus sutriuškintos", - sakė stebėtojas. Pasak jo, Rusijos karinė žvalgyba mano, kad visa operacija užtruks apie mėnesį ir daugiausia laiko tą mėnesį užims "valymo" operacijos.

Stebėtojai taip pat pažymi, kad JAV ir Didžioji Britanija nori įtikti pasaulio opinijai ir minimizuoti aukų skaičių, todėl kampanija nėra toki arši, kokia galėtų būti. "Tai karas, kai kaunamasi politiniais sumetimais iki minimumo sumažinus karinius veiksmus", - sakė Jacques Beltranas.

Tačiau tie patys stebėtojai mano, kad JAV ir Didžioji Britanija galiausiai supras, jog karas be mirčių yra neįmanomas, todėl, nepaisydamos viešosios nuomonės, griebsis smarkaus bombardavimo taktikos.