Praėjus parai po kelių skaudžių sąjungininkų pajėgų nesėkmių, JAV generolas Tommy Franksas (Tomis Frenksas) paskelbė džiugaus tono pareiškimą. Jis sakė, kad verždamosi Bagdado link, jo vadovaujamos pajėgos tikslingai apėjo kai kurias priešo formuotes.

"Didelės sausumos kovinės formuotės toliau žengia, kaip jau matėte jas žengiant pastarąsias tris ar keturias dienas", - sakė jis per trumpą spaudos konferenciją, kuri buvo surengta prie Kataro sostinės Dohos esančiame Centrinės vadovybės štabe.

"(Kariuomenės) žygis mūsų tikslų link buvo spartus, o kai kuriais atvejais itin veržlus. Kaip žinote, mūsų pajėgos sparčiai žengė į priekį.

Mes tikslingai apėjome priešo formuotes, įskaitant sukarintąsias ir "Fadayeeen" (savižudžių karių) pajėgas, todėl ateityje galima tikėtis nemažai dienų užtruksiančių valymo operacijų", - sakė T.Franksas.

Jis taip pat pranešė, jog Bagdado apylinkėse buvo atakuotos elitinės Respublikos gvardijos pajėgos. Generolo teigimu, jos bus ir toliau puolamos. T.Franksas sakė, jog kai kurių Irako dalinių pasipriešinimas nuostabos nesukėlė ir JAV vadovaujamoms pajėgoms teko sudalyvauti keliuose "intensyviuose mūšiuose".

"Aš nematau čia nieko nuostabaus ir manau žmonių vietoje tas visiškai nenustebino. Irako armijoje yra žmonių, tiek Specialioje Respublikos gvardijoje ar "Fadayeen" pajėgose, kurie yra labai ištikimi režimui", - sakė jis per spaudos konferenciją.

"Jie (Respublikos Gvardijos daliniai) buvo ir bus atakuoti ... ten ir tada, kai mums tai atrodys protinga. Rezultatai mums yra labai naudingi", - teigė generolas. T.Franksas patvirtino, jog du virš pietų Bagdado numušto sraigtasparnio "Apache Longbow" įgulos nariai dingo be žinios per karinius veiksmus.

Bagdadas anksčiau paskelbė, jog Irako ūkininkai į pietus nuo sostinės numušė du JAV sraigtasparnius bei pažadėjo parodyti jų pilotus per televiziją, kai ir kitus į nelaisvę paimtus JAV karius.

"Įgulos narių likimas šiuo metu neaiškus. Mes įgulą, du karius, laikome dingusiais be žinios veiksmų metu", - sakė T.Franksas. Jo teigimu, numuštas sraigtasparnis dalyvavo 30-40 sraigtasparnių operacijoje šiame rajone.

Jis paneigė, kad orlaivį numušė ūkininkai, tačiau nepaaiškino, kodėl jis nukrito į Irako kontroliuojamą teritoriją. Jungtinių pajėgų vadovybė taip pat pranešė, kad ketvirtąją karo dieną į nelaisvę pajėgos buvo paėmusios jau maždaug 3 tūkst. Irako karo belaisvių.

Generolas T.Franksas sakė, kad artėjant JAV ir britų pajėgoms daugelis kitų Irako karių paprasčiausiai sudėjo savo ginklus ir grįžo namo. "Manau, kad mūsų priešo karo belaisvių skaičius yra artimas trims tūkstančiams", - sakė jis.

T.Franksas atsisakė patvirtinti ar paneigti, jog jungtinės pajėgos Irake aptiko cheminio ginklo. Jo teigimu, dar per anksti tikėtis panašių radinių. "Mums dar kiek per anksti tikėtis juos surasti ... Dar teks palaukti nemažai dienų, - tvirtino T.Franksas.

JAV ir Britanijos pareigūnai sumenkino pranešimus apie cheminio ginklo gamyklą netoli Irako miesto Nadžafo, teigdami, jog pranešimus dar turi patvirtinti nepriklausomi atstovai.