Organizacijos „lyderis“ Dmitrijus Demuškinas įsitikinęs, kad geležinė disciplina ir visiška konspiracija jau greitu laiku leis mėgautis geidžiamu vaisiumi - valdžia.

Vadas mėgsta alų

Aludė „Kružka“ Maskvos pakraštyje - pamėgta Rusijos neonacių susirinkimo vieta. Kaip kadaise Adolfas Hitleris savo kopimą karjeros laiptais pradėjo nuo „alaus pučo“ 1923 metais, taip ir šiandieninės Rusijos nacionalistų vadas D. Demuškinas su bendražygiais prie alaus bokalo diskutuoja apie savo šalies ateitį.

„Lyderis“ Dmitrijus (be to save jis leidžia vadinti „vadu“ ar tiesiog Dmitrijumi Nikolajevičiumi) niekuo nesiskiria nuo eilinio aludės lankytojo – daugmaž 35 metų, su pilvuku, nevisai sportinės formos, paprastu mėlynu megztiniu ir tokios pat spalvos džinsais apsirengęs vyriškis. Iš „arijui“ būdingų bruožų - tik šviesūs plaukai ir žydros akys.

„Kuo žmogus svarbesnis organizacijai, tuo mažiau reklamos jis nori sau. Organizacijoje apie 5000 žmonių, nors paraiškų per 50 tūkstančių, bet patekti ir dirbti su mumis gali tik tie, kas įrodė savo gebėjimą dirbti. Yra nacionalisto kodeksas – skaitai, jeigu idėjos patinka, vadinasi esi savas. Naudoti nacių simboliką visiškai nebūtina“, - pamatęs nuostabą mano akyse, dėsto artimas Dmitrijaus bendražygis, politinės tarybos narys, advokatas Pavlas, daugiareikšmiu slapyvardžiu „Inkvizitorius“.

Tuo pat metu užtraukęs dūmą (kavinėse Rusijoje vis dar galima rūkyti) Dmitrijus kartoja savo mėgiamą frazę, - „Hitleris mirė, bet mes nugalėsime“. Be šių žodžių per visą pokalbį „vadas“ taip ir nesugeba paaiškinti, kuo gi Hitleris susijęs su Rusijos tautine idėja, išskyrus tai, kad „kiekvienas turi teisę perskaityti „Mein Kampf“ ir kad Rusijoje turi atgimti „trečiasis Reichas.“

Draugauja su Kuklusklanu

Rasizmas - Dmitrijaus arkliukas, tačiau kalbėdamas žodžius jis renka atsargiai. Nuo 1995 metų pats dalyvavęs bent dešimtyje susidorojimo su kitataučiais akcijų, o prieš septynis metus tapęs „vadu“ į klausimus atsako ramiai ir negaili gerų žodžių vidurio Azijos gyventojams, kurių persekiojimui ir šiandieną netiesiogiai vadovauja. Tiesa, savitvardos užtenka neilgam ir iš jo lūpų vėl skamba tradiciniai kaltinimai: užsieniečiai kalti kad rusai neturi darbo, negimdo vaikų, blogai gyvena.

- Jūs savo pareiškimuose skatinate tautinę nesantaiką. Pernai Rusijoje buvo nužudyta per šimtą užsieniečių. Ar jūsų organizacija prisiima sau bent dalį kaltės? Ką jūs žinote apie žmones, kurie vykdo tuos nusikaltimus?

- Nė viena Rusijos mastu veikianti nacionalistų organizacija nežudo kitataučių. Tam, kad nužudytum žmogų nereikia struktūros ir organizacijos, užtenka trijų–keturių peiliais ginkluotų žmonių. Taip, prijaučiantys mums žudo užsieniečius, bet jie nėra mūsų sąjungos nariai. Neatmetu galimybės, kad tam įtakos daro mūsų propaganda, bet gal azijatų mirtys privers susimąstyti Kremlių. Kaip ten bebūtų, agitacijos mes nenutrauksime ir antro Kosovo čia nebus.

Tegul Maskvoje būna 25 tūkstančiai azerbaidžaniečių, o ne du milijonai. Dabar sparčiai auga kriminalinių nusikaltimų skaičius, net vaikų vienų į gatvę negalima išleisti. Ne todėl, kad azijatai kažkokie nusikaltėliai, tiesiog dirbti į užsienį dažniausiai važiuoja ne geriausieji tautos atstovai. O dėl atvažiavusių studijuoti? Puiku. Atsimokei, išmokai kalbą ir važiuok namo. Bet pasilikti – ne. Jie atima mūsų darbo vietas ir pažiūrėkit – kokios didelės jų šeimos. Negalim su jais lygintis, nors viena iš mūsų propagandos krypčių – gimstamumo rusų šeimose skatinimas.

„Nepriklausomos“ Maskvoje veikiančios neonacių grupuotės, kurių pagrindinis tikslas susidorojimas su migrantais

Grupuotės pavadinimasApytikris narių skaičiusVeikimo teritorija
Biriulevo frontas600Pietvakarių Maskva: Biriulevo, Čertanovo, Konkovo mikrorajonai
Šiaurės brolija500Šiaurės Maskva, Zelenogradas
Baltieji vilkai120Vakarų Maskva
Legionas-88100Visa Maskva ir Maskvos apskritis
Mirusi galva50Šiaurės vakarų Maskva: Voikovo mikrorajonas
Slavų pasipriešinimas40Butovo mikrorajonas
Slavų separatistai40Pietvakarių ir Vakarų Maskva
Formatas 1840Šiaurės ir Šiaurės vakarų Maskva

- Kokios pagrindinės jūsų veiklos sritis, kaip viską kontroliuojate? Iš kur gaunate finansavimą?

- Sistema partijoje grynai vadistinė. Aš – vadas pačiame viršuje, man padeda politinė taryba, bet jos vaidmuo patariamasis. Aš turiu lemiamo balso teisę. Norintys tapti naujais nariais, kreipiasi tiesiai į mane – skambina, rašo. Aš su kiekvienu susitinku, aiškinu, jei reikia, taip pat daug informacijos yra tinklalapyje.

Mūsų pagrindiniai veiklos momentai – propaganda, agitacija, bandymas įgyti realią valdžią. Niekas pinigų už dalyvavimą partijoje nemoka. Kiekvienas dirba kaip gali. Štai mano kolega – administraciniame aparate, aš turiu audito įmonę, kiti įsigiję tatuiruočių salonus, kirpyklas, parduotuves. Nemažai žmonių tarnauja specialios paskirties daliniuose, Šiaurės Kaukaze.

- Ar palaikote ryšius su kitų valstybių nacionalistais?

- Be abejo, bendraujame su visų valstybių nacionalistais – prancūzų, švedų, ukrainiečių, latvių, netgi su Kuklusklanu. (Tyla)...Gerai, žinau, ko laukiate iš manęs, pasakysiu – esame už baltosios rasės išsaugojimą, nes baltų žmonių pasaulyje, mūsų duomenimis, dabar 4 procentai ar šiek tiek daugiau. Suprantu, kad tai beviltiška kova. Nėra prasmės kovoti prieš kinus. Bet būti ramus nesiruošiu ir sėdėti sudėjęs rankas irgi nenoriu.

Apie Lietuvą, rusų persekiojimą ir draugystę su Baltarusijos ambasadoriumi

- Rusų teisių gynimas Latvijoje ir Estijoje. Ar čia Jūsų ir Kremliaus pozicija sutampa?

- Jokiu būdu! Kai žiūriu, tai ką rodo per televiziją, esu pasirengęs asmeniškai šaudyti visus tuos pseudorusus, kurie žygiuoja ir protestuoja prieš Latvijos valstybę, prieš latvius, prieš jų tradicinius renginius. Per televiziją nerodo tikrų rusų, tik parsidavusius Kremliui ir atidirbinėjančius jo pinigus.

Užsienyje gyvenantys rusai turi grįžti į Rusiją, o ne trukdyti vietos nacionaliniams interesams. Kad ir isterija su Bronziniu kariu. Tuo pat metu, kai Maskvos propaganda keikė estus, čia Maskvoje Chimkose buvo sulygintos su žeme karo lakūnų kapines. Jų niekur neiškėlė, tiesiog sumalė ir pradėjo statybas.

Aišku ir Latvijoje, ir Estijoje yra rusų nacionalistų, bet jie bendradarbiauja su latviais ir estais. Jiems pakeliui – idėjos bendros.

- O Lietuva? Ar ji kažkuo panaši į Latviją ar Estiją?

- Greičiau į Baltarusiją. Apie Lietuvą negaliu pasakyti nei gero, nei blogo. Pas mus Lietuvoje net savo nuolatinio atstovo nėra. Panašiai kaip Baltarusijoje – nacionalistinis judėjimas ten silpnas ir iš visko matyt, kad arba žmonės ramūs arba iš tikrųjų didelės krizės nėra. Gal nėra tokio atotrūkio tarp elito ir eilinių piliečių. Apskritai Baltijos valstybėse viskas daug ramiau nei Rusijoje. Pas mus bręsta kova ir jos metu gali žlugti dabartinis režimas.

Apie baltarusius tik gerai galiu atsiliepti. Mūsų susirinkimai netgi vyksta Baltarusijos ambasados teritorijoje. Nors tai greičiau privati ambasadoriaus iniciatyva. Tiesa, kai fotografuojamės, ambasadorius visuomet sako „Dima, aš su mielu noru, bet šiandien nuotraukos su manimi nebus. Pats supranti, juk kovoje su fašizmu žuvo kas ketvirtas baltarusis.“ Ir aš juos suprantu, todėl ir dabar į Baltarusiją stengiamės nesikišti.

- Dujų konfliktas su Ukraina? Kas teisus?

- Ukrainiečiai mūsų broliai ir tai, ką daro Putino – Medvedevo propaganda, - dar vienas kremliaus nusikaltimas. Pavyzdžiui, daugiausia mūsų šalininkų gyvena Lvove, o didžiausios ukrainiečių nacionalistų organizacijos UNA-UNSO vadovai reguliariai lankosi mūsų susirinkimuose.

Ir netiesa, kad ukrainiečiai nenori kalbėti rusiškai ar nekenčia rusų. Jie kalba ir mielai, jei žino, kad žmogus nemoka ukrainiečių kalbos. Nešneka jie tik su Kremliaus propagandistais – politikais, žurnalistais, kurie nuvažiavę į vakarų Ukrainą stengiasi viską nupiešti juodomis spalvomis ir apdergti vietos gyventojus.

- Dalyvaujate „nesutinkančiųjų“ protesto maršuose. Ar mitingai ir protesto akcijos - tai vienas iš būdų „paimti“ valdžią?

Iš principo taip, bet dabar tai daryti vis sunkiau. Neseniai Sachaline sulaikė penkis mūsų partijos narius ir pasodino „už bandymą nuversti konstitucinę valdžią“. Juokinga, koks perversmas, kai tie žmonės net pinigų bilietui iki Maskvos neturi.

Čia Maskvoje, net jei į mitingą ruošiasi eiti 20 žmonių, reikia mero J. Lužkovo parašo. Juokinga. Kurgi konstitucinė teisė protestuoti ir reikšti savo nuomonę? Paradoksas, tačiau mes didesni demokratai, nei Kremliaus augintiniai. Pastaruoju metu Putino jaunimo organizacijos ne tik bando naudoti nacistinius simbolius, kurių naudojimu kaltina mus, bet ir aršiai puola emigrantus.

Mūsų tikslas – prezidento administracija, vyriausybė, o galbūt ir prezidento postas. Mūsų žmonės ten jau yra, dirba vienas ministro pavaduotojas, aktyvus mūsų narys, yra žmogus iš administracijos. Belieka laukti ir siekti daugiau, kol galėsime realiai daryti įtaką politiniam gyvenimui.

- Ar buvote susidūrę su saugumu? FSB (Federalinė saugumo tarnyba) kažkaip stengiasi apriboti jūsų veiklą ar bent jau sustabdyti jūsų rasistinę propagandą?

- Aišku, FSB mums nepadeda, bet ir nelabai trukdo. Ten irgi yra mūsų žmonės, kai reikia įspėja, kad nedalyvautume vienoje ar kitoje jėgos akcijoje.

Apie saugumą apskritai atskira istorija. Dabar Rusijoje FSB dirba keturis kartus daugiau žmonių, nei dirbo KGB tarybiniais metais. Vien skyriuje „T“, kuris turi kovoti su terorizmo apraiškom, 40 tūkstančių etatinių darbuotojų.

Nuosekliai mažinama kariuomenė, bet milicininkų ir ypač milicijos specialios paskirties dalinių kiekis auga. Milicijos skyriai yra gavę nurodymus laikytis parengties ir sukurti planus, ką daryti, jei bus bandoma užgrobti centrinės valdžios būstines. Tai pirmieji žingsniai kuriant policinę valstybę. Paradoksas, tačiau mūsų organizacijoje daug daugiau demokratijos ir teisybės.

2008 metais nepatikslintais duomenimis rasinės ir tautinės neapykantos pagrindu buvo nužudyta ir sužeista

VietaNužudytaSužeista
Rusija97428
Maskva57196
Sankt Peterburgas1538
Jekaterinburgas415
Voronežas218
Nižnij Novgorodas213
Penza 14
Kiti miestai17144
Šaltinis: Informacinis – analitinis centras SOVA, http://sova-center.ru

Specialisto komentaras: Analitinio – informacinio centro „SOVA“ direktoriaus pavaduotoja Galina Koževnikova:

Stambių neonacių organizacijų tokių kaip „Slavianskij sojuz“ nariai dažniausiai nėra sulaikomi už nužudymus rasizmo pagrindu. Nusikaltimus „pagal instrukciją“ vykdo tie, kurie nėra organizacijų nariai, bet prijaučia neonacių idėjoms. Norintys pritapti prie skustagalvių, jaunuoliai prisiskaitę propagandos ir konkrečių užpuolimų aprašymo, imasi iniciatyvos. Atgyja tokia tradicija kaip „įšventinimas į skinchedus“ – norintis tapti neonaciu jaunuolis užpuola ir muša kitatautį, tuo metu kiti stebi iš tolo. Sumušei – savas. 2009 metais atsiranda naujas propagandos būdas – neonaciai ragina palikti sprogmenis įvairiuose miestų vietose kaukaziečių ar musulmonų vardu. Taip pat paskelbtas „Rusų tautos priešų sąrašas“, kuriame išvardytos žurnalistų, visuomeninių veikėjų pavardės, pateikiant ir asmeninius duomenis – telefono numerį, namų adresą.