Anksčiau Irako ginkluotosios pajėgos buvo laikomos vienomis stipriausių pasaulyje. Tačiau po pralaimėjimo Persijos įlankos kare 1991-aisiais jų galia išblėso.

Ekspertai mano, kad tada buvo sunaikinta 40 proc. irakiečių kariuomenės ir karinių oro pajėgų. Po daugiau kaip dešimtmetį trunkančių sankcijų, ginklų embargo ir amerikiečių bei britų oro antskrydžių šalies šiaurėje ir pietuose Irako kareiviai yra morališkai palūžę, valdantys pasenusią karinę techniką.

Irako armiją sudaro 17 divizijų su 380 tūkst. karių. Rezerve yra dar apie 500-650 tūkst. vyrų. Būtent reguliarioji armija dėl pralaimėjimo operacijoje "Audra dykumoje" negali pasigirti gera morale.

Armija turi 2 tūkst. tankų, kurių daugelis yra pasenę sovietinių laikų modeliai. Dalis tankų dėl atsarginių dalių trūkumo nenaudojami. Panašios prastos būklės yra ir 35 tūkst. vyrų vienijančios karinės oro pajėgos.

Per paskutinįjį karą jos ypač nukentėjo. Jų pilotai blogai parengti ir neturi skrydžių patirties. Iš maždaug 316 karo lėktuvų, kurių dauguma - pasenę, mažiausiai trečdalis negali pakilti.

Visiškai kitaip atrodo Saddamo Husseino elitinis dalinys - respublikos gvardija. Šis jaunesniajam diktatoriaus sūnui Kusai'ui pavaldus paramilitaristinis būrys laikomas vienu geriausių kovinių dalinių Artimuosiuose Rytuose. 60 tūkst. gvardiečių, Vakarų ekspertų teigimu, yra ginkluoti moderniais ginklais ir ypač lojalūs. Į šį dalinį patenkantys vyrai daugiausiai yra savanoriai iš S.Husseino gimtinės Tikrito regiono.

Karo metu gvardijos ir kitų paramilitaristinių dalinių uždavinys bus sutrukdyti amerikiečiams įsiveržti į sostinę Bagdadą ir kitus didesnius miestus.