Jei tokių bylų daugės, aukšto rango pareigūnams bus keblu vykti į Belgiją, kurioje yra NATO būstinė, sakė C.Powellas žurnalistams.

1991 metų Persijos įlankos karo metu per JAV pajėgų surengtą Bagdado bombardavimą žuvusių žmonių šeimos ketina Belgijoje pareikšti ieškinį C.Powellui, buvusiam JAV prezidentui George'ui Bushui (Džordžui Bušui), viceprezidentui Dickui Cheney (Dikui Čeiniui) ir JAV armijos atsargos generolui Normanui Schwarzkopfui (Normanui Švarckopfui), kuris vadovavo operacijai "Audra dykumoje" Irake.

Ieškinys bus pateiktas remiantis Belgijoje galiojančiu "visuotinės jurisdikcijos įstatymu", pagal kurį šalies teismai turi teisę nagrinėti bylas dėl bet kurioje pasaulio vietoje įvykdytų karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui bei genocido, nepriklausomai nuo jų aukų bei kaltinamųjų pilietybės ir gyvenamosios vietos.

Per Persijos įlankos karą D.Cheney buvo JAV gynybos sekretorius, o C.Powellas vadovo Jungtiniam štabų vadų komitetui.

C.Powellas pajuokavo, kad dėl teisminio persekiojimo grėsmės kitas NATO ministrų susitikimas gali būti labai trumpas, tačiau pridūrė: "Tai rimta problema. Belgijos įstatymų leidėjai toliau priima ir laikui bėgant švelnina įstatymus, kurie numato tokių bylų galimybę. Remiantis būtent tokiu įstatymu buvo pareikštas ieškinys (Izraelio) ministrui pirmininkui Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui)".

"Įspėjome mūsų kolegas Belgijoje, kad jie turi labai atsargiai žiūrėti į šią galimybę, į šį įstatymą, nes mums kils sunkumų vykti į vietas, kuriose galime susidurti su tokia grėsme, - sakė valstybės sekretorius. - Supranti, kad jei vyksi, gali būti....Kas gali būti tikras?"

1991 metų vasario 12 dieną amerikiečių pajėgos per kladą subombardavo Bagdado gyvenamajame priemiestyje buvusią priešlėktuvinę slėptuvę, nes manė, kad tai buvo Irako kariuomenės vadavietė. Pasak Irako pareigūnų, per šį reidą žuvo daugiau negu 400 civilių gyventojų, tarp jų 261 moteris ir 52 vaikai.

C.Powellas, užsimindamas apie planuojamą invaziją į Iraką, taip pat sakė, kad Belgijos teisininkai jau rengia ieškinį dabartiniam JAV prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) ir gynybos sekretoriui Donaldui Rumsfeldui (Donaldui Ramsfeldui), "nors dar nieko neįvyko".

Garsiausia byla, kuri buvo iškelta remiantis šiuo prieštaringai vertinamu "visuotinės jurisdikcijos įstatymu", yra Izraelio premjerui A.Sharonui pareikštas ieškinys dėl jo vaidmens prieš daugiau nei 20 metų įvykusias žudynes palestiniečių pabėgėlių stovyklose netoli Beiruto.

1982 metų rugsėjo mėnesį sąjungą su Izraeliu sudarę radikalūs krikščionys maronitai įsibrovė į Sabrą ir Šatilą ir nužudė nuo 800 iki 2 000 žmonių. A.Sharonas tuo metu buvo Izraelio gynybos ministras.

Šiuo metu bylos nagrinėjimas sustabdytas, nes A.Sharonas turi teisinį imunitetą, kol eina ministro pirmininko pareigas. Dėl šios bylos Belgijos ir Izraelio santykiai smarkiai pablogėjo.