Tiesa, ne visi apie karą rašantys korespondentai liks saugioje užfrontėje. Nemažai žurnalistų, tarp jų ir lietuvių, darbuosis karo lauke. Televizijos operatoriai Liutauras Strimaitis ir Romas Dabrukas, jau regėję ne vieną karinį konfliktą, neketina užsibūti karo bazėse.

R.Dabrukas su Jungtinių Valstijų televizija NBC tariasi dėl darbo Šiaurės Irake, tuo tarpu L.Strimaitis ketina siųsti pranešimus iš Bagdado.

Pats patogiausias karas

Daugelis Vakarų žiniasklaidos atstovų renkasi Dohoje. Čia, nerizikuojant gyvybe, bus galima tiesiogiai stebėti vaizdus iš JAV bombonešių, lėktuvnešių ir net tankų.

„Tai - pats patogiausias karas, kokiame man teko būti", - pripažino Australijos televizijos ABC korespondentas Peteris Loydas. Kaip ir daugelis žurnalistų, pasirengusių nušviesti karą Irake, P.Loydas įsikūręs Kataro sostinėje Persijos įlankos pakrantėje.

„Netgi Baltuosiuose rūmuose Vašingtone nėra taip prašmatniai įrengto spaudos centro", - vakar telefonu iš Dohos „Lietuvos rytui" pasakojo JAV televizijos kompanijos NBC garso operatorius Andrejus Baluckis, pernai per JAV prezidento George'o W.Busho vizitą dirbęs Vilniuje.

Spaudos centras JAV karinių pajėgų bazėje netoli Dohos įrengtas pagal naujausią technikos žodį. Ant sienų - plazminiai televizoriai, ant ilgų stalų - pusantro šimto darbo vietų su didelės spartos interneto ryšiu (ISDN). Salės priekyje - erdvi scena, skirta karo vadų bei spaudos atstovų pranešimams.

Dėmesys išoriniam blizgesiui

Vakar dykumoje prie Dohos tvyrojo 40 laipsnių karštis, tačiau karo bazėje buvo maloniai vėsu - kondicionieriai aušino milžinišką angarą, po kurio stogu įrengta daugybė mažesnių pastatų.

„Kiekviename žingsnyje - išorinis blizgesys. Pentagono vadovybė nori, jog rašantiems apie karą žurnalistams nieko netrūktų. Visi žurnalistai buvo akredituoti iki liepos mėnesio, tačiau bazėje kalbama, kad rašinių apie pergalę prieš Saddamą Husseiną galima tikėtis anksčiau", - „Lietuvos rytui" pasakojo A.Baluckis.

Laiką stumia baruose

Didžiausioms pasaulio naujienų agentūroms ir kitoms žiniasklaidos priemonėms Katare dirba apie 400 žmonių. Dar apie 500 korespondentų yra kitose Persijos įlankos šalyse, JAV lėktuvnešiuose arba pačiame Irake.

Prabangiame Dohos viešbutyje „Ritz-Carlton" visi kambariai rezervuoti iki vasaros. Nelengva gauti vietų ir kituose Kataro sostinės viešbučiuose. „Šiuo metu darbo nėra labai daug, todėl leidžiame laiką baruose arba prie baseino", - kalbėjo P.Loydas.

Sutiko su Pentagono sąlygomis

Užsimojęs nuversti S.Husseiną, Vašingtonas nusprendė, jog operacija turi atrodyti įspūdingai. Mainais už patogias darbo sąlygas didžiausios žiniasklaidos priemonės sutiko su Pentagono sąlygomis, kurios daug kam primena cenzūrą.

Kariškiai neįtikusiems žurnalistams turi teisę reikšti pastabas dėl jų pranešimų pobūdžio ir „imtis kitų veiksmų, kad tai nepasikartotų".

Pentagonas jau seniai rengėsi karui Irake. Neabejodami, kad teks griebtis ginklų, kariškiai prieš kelis mėnesius atrinko 500 žurnalistų ir mokė juos karo bazėse , bei lėktuvnešiuose.

Nei automobilių, nei telefonų

Pentagono paskelbtos taisyklės numato, kad kariškiai gali peržiūrėti filmuotą medžiagą, jeigu ji gali pažeisti Gynybos departamento interesus. Ši sąvoka pakankamai miglota, todėl ja nesunkiai galima pasinaudoti norint nutildyti neįtikusį žurnalistą.

Kariškiams uždrausta neoficialiai bendrauti su spauda. Reporteriams neleista Irake važinėti nuosavu transportu. Pentagonas įspėjo, kad tie, kurie nori po šią šalį keliauti savarankiškai, netenka jokių saugumo garantijų.

Irake žurnalistams kategoriškai nepatariama naudotis palydovinio ryšio telefonais, nes jų signalai gali pritraukti raketas. Kariškiai įspėjo reporterius nelikti už fronto linijos kartu su irakiečių kariais.