Per antradienį vėlai vakare vykusį balsavimą T.Blairas užsitikrino parlamento paramą karui prieš Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), tačiau maždaug trečdalis jo Leiboristų partijos parlamentarų po beveik 10 valandų Bendruomenių Rūmuose vykusių dramatiškų debatų balsavo prieš Britanijos dalyvavimą kare.

Tai buvo dar vienas skaudus smūgis T.Blairui po trijų jo kabineto ministrų atsistatydinimo dėl agresyvios premjero politikos Irako atžvilgiu ir tvirtos jo paramos Jungtinių Valstijų prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui).

Britanijos lyderis visą antradienį mėgino įtikinti parlamentą ir dvejojančius šalies gyventojus, kad karas su Iraku pateisinamas. "Mes neturime dvejoti", - sakė premjeras, sakydamas emocionalią kalbą sausakimšoje Bendruomenių Rūmų salėje.

Šiais žodžiais T.Blairas kreipėsi į visus abejojančiuosius dėl karo Irake ir net gi užsiminė, kad gali atsistatydinti, jei parlamentas neparems jo iškilus didžiausiai krizei per visą jo šešerių metų kadenciją vyriausybės vadovo poste.

T.Blairui, kuriam vadovaujant Didžioji Britanija jau dalyvavo kare Kosove, Siera Leonėje ir Afganistane, su opozicijoje esančių konservatorių pagalba pavyko nesunkiai įveikti maištaujančius savo partijos parlamentarus.

Už leiboristų pateiktą antikarinę pataisą balsavo 217 Bendruomenių Rūmų narių, jai nepritarė 396 parlamentarai. Tuo tarpu užvyriausybės pateiktą projektą, kuriame nurodoma, kad būtina panaudoti "visas priemones" siekiant priversti Saddamą Husseiną nusiginkluoti, balsavo 412 parlamentarų, jam nepritarė 149.

Beveik 140 T.Blairo kolegų iš Leiboristų partijos sukilo prieš jį nepaisant visą dieną trukusių premjero energingų raginimų ir jo poziciją palaikančių kitų partijos narių spaudimo pritarti Britanijos dalyvavimui kare su Iraku.

Šaltiniai partijoje sakė, kad jei prieš T.Blairą būtų sukilę daugiau nei pusė iš 411 įstatymų leidėjų leiboristų, jam tai būtų lemtinga.

Premjeras, kuris praeityje ne kartą buvo kaltinamas tuo, jog nepaiso parlamento, kreipdamasis į Bendruomenių Rūmus, sakė: "Jei dabar atsitrauksime, ateityje konfliktai bus neabejotinai daug baisesni ir niokojantys".

Persijos įlankoje sutelkęs 45 tūkst. britų karių, kurie laukia įsakymo pulti Iraką, T.Blairas šią krizę pavadino takoskyra pavojų pilname moderniame pasaulyje.

Tuo tarpu prie parlamento pastato susirinkę demonstrantai skandavo savo šūkį "ne, ne, ne" karui. Kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, dauguma britų, pradedant dvasininkais ir baigiant pagalbos darbuotojais bei popmuzikos žvaigždėmis, nepritaria karinei operacijai Irake.

Laikraščio "The Times" apžvalgininkas Peteris Riddellas (Piteris Ridelas) rašė: "Tony Blairas sustiprino savo valdžią kaip valstybės lyderis nepaisant leiboristų maišto Bendruomenių Rūmuose...Jo asmeninėms pozicijoms pavojus artimiausiu metu nebegresia".