Pirmasis iš turtingiausių Rusijos gyventojų yra grupės "ONEKSIM" prezidentas Michailas Prochorovas, skandalingai pagarsėjęs tuo, kad prieš dvejus metus jį buvo sulaikiusi Prancūzijos valdžia Kurševelio kalnų kurorte pagal kaltinimą sąvadavimu.

Jo turtas, žurnalo "Finans", kuris kasmet sudaro šalies verslininkų reitingus, skaičiavimais, įvertintas 14,10 mlrd. dolerių.

Prieš pat krizę - 2008 metų balandį M.Prochorovas pardavė savo dalį (25 proc. plius vieną akciją) kompanijoje "Norilskij nikel" Olego Deripaskos holdingui "Russkij aliuminij".

Tai įvyko M. Prochorovui ir jo buvusiam verslo partneriui, "Interrosa" savininkui Vladimirui Potaninui, pasidalijus verslą.

Iš pradžių M. Prochorovas paskelbė, kad ketina parduoti savo dalį metalų gavybos kompanijoje būtent V. Potaninui. Vėliau V.Potaninas jau nebeturėjo laisvų lėšų M. Prochorovo daliai išpirkti.

Tačiau po sandorio su M. Prochorovu ir holdingo "Bazovyj element" savininkui O.Deripaskai atėjo sunkūs laikai: manoma, kad jis labiausiai iš visų verslininkų nukentėjo nuo krizės.

Pernai jis buvo įrašytas pirmasis Rusijos milijardierių sąraše su 40 mlrd. dolerių, o šįmet su 4,90 mlrd. dolerių vos pateko į pirmąjį dešimtuką ir užėmė tik aštuntąją vietą.

"Finans" ekspertų vertinimais, verslininko turto prognozė padaryta 2008 metų pabaigoje, "o per šių metų pusantro mėnesio holdingo "Bazovyj element" padėtis tik pablogėjo".

Nepakeitė savo pozicijų milijardierių sąraše Romanas Abramovičius ir Vladimiras Lisinas.

R. Abramovičius tebėra antrojoje vietoje su 13,90 mlrd. dolerių (pernai jo turtas buvo vertinamas 23 mlrd. doleriais), o V. Lisinas - trečiojoje su 7,70 mlrd. dolerių.

Iš pirmojo dešimtuko iškrito Aleksejus Mordašovas, Viktoras Vekselbergas ir Germanas Chanas.

Iš viso dešimties turtingiausių Rusijos žmonių turtas dėl finansų krizės sumažėjo per praėjusius metus 66 proc. - 75,9 mlrd. dolerių.

2008 metų pradžioje Rusijoje buvo rekordiškai didelis dolerinių milijardierių skaičius -101. Tuo tarpu 2007 metais milijardo dolerių vertės turto turėjo Rusijoje tik 61 žmogus.

Visas sąrašas skelbiamas "Finans" svetainėje finansmag.ru/news/6890.