"Merisvilio nebeliko. Negaliu to nupasakoti - liko vien žemė. Jaučiuosi siaubingai", - sakė sielvarto apimtas Ashrafas Doosas (Ašrafas Dusas), turėjęs cukrainę vaizdingame turistų pamėgtame miestelyje, kuris prieš savaitę buvo ištrintas iš žemėlapio.

"Tai buvo jaudinanti diena. Čia buvo mano gyvenimas. Aš praradau gyvenimą. Niekada nesu matęs nieko panašaus, netgi filmuose... Toje vietoje, kur buvau pastatęs cukrainę, teliko žvyro krūva ir kabantis ženklas", - vyras pasakojo žurnalistams.

Policija neleido išlipti iš autobusų 300 gyventojų, dauguma kurių pabėgo iš liepsnų apimto miestelio. Valandą trukusios niūrios kelionės metu žmonėms taip pat nebuvo leidžiama fotografuoti griuvėsių, kurie laikomi nusikaltimo vieta.

Pasak gyventojų, miestelyje išliko tik apie 10 namų. Kai kurie iš jų sakė mėginsiantys iš naujo kurti gyvenimą, išvalę pelenų, išsilydžiusio metalo ir plytų krūvas.

Siaubingi gaisrai, per kuriuose žuvo mažiausiai 181 žmogus, nusiaubė keletą miestelių pietrytinėje Viktorijos valstijoje, tačiau Merisvilis liks uždarytas kaip nusikaltimo vieta, kurioje policija tebeieško kūnų ir padegimo įkalčių.

Baiminamasi, kad miestelyje galėjo žūti apie 100 žmonių, kai krūmynų gaisrai, kurie sparčiai išplito dėl didelės sausros ir stiprių vėjų, prarijo eukaliptų giraitėmis apaugusias kalvas, mažai ką palikdami savo kelyje.

"Grįžti atgal buvo labai sunku, tačiau taip pat labai svarbu - padeda susitaikyti su tuo, kas įvyko. Tai savotiškos laidotuvės", - po kelionės sakė ašarojanti Patricia Beggs.

Policija perspėjo, jog tikriausiai suskaičiuotos dar ne visi žuvusieji per gaisrus. Manoma, kad Merisvilio griuvėsiuose liko dar daug neatpažintų kūnų, tačiau palaikų paieška - lėta ir varginanti.

Penktadienį vienam neįvardytam vyrui, kuris įtariamas sukėlęs keletą kitų krūmynų gaisrų buvo pateikti kaltinimai dėl mirtį sukėlusio padegimo. Suimtasis dėl jo paties saugumo buvo perkeltas į valstijos sostinę Melburną.

Jis turėtų stoti prieš teismą pirmadienį, o visuomenė vis labiau piktinasi, kad kai kurie gaisrai galėjo būti sukelti tyčia.

Jeigu įtariamųjų kaltę pavyktų įrodyti, jiems gresia iki 25 metų kalėjimo, o Australijos premjeras Kevinas Ruddas (Kevinas Radas) netgi pareiškė, kad kaltais pripažinti padegėjai turi "supūti kalėjime".

Apie 4 500 ugniagesių kovojo su maždaug dvylika Viktorijos valstijoje tebesiautėjančių gaisrų, tačiau pagerėjus orams jų darbas tapo lengvesnis.

"Atlėgstanti kaitra, didelė santykinė oro drėgmė ir netgi vakare iškritusi dulksna lengvina mūsų pastangas, o tokia tendencija išsilaikys iki kitos savaitės vidurio", - ugniagesių tarnybos pareigūnas Johnas Maguire'as sakė naujienų agentūrai AFP.

JAV vidaus reikalų sekretorius Kenas Salazaras penktadienį pranešė iš Vašingtono, jog 60 Jungtinių Valstijų ugniagesių jau vyksta padėti kovoti su gaisrais, kurie sunaikino apie 1 800 namų ir išdegino 450 tūkst. hektarų.