"Kinija ir Indija atkuria pozicijas, kurias jos užėmė 18 amžiuje, kai Kinija sukurdavo apie 30 proc., o Indija - 15 proc. pasaulio turto, - atsargos admirolas D.Blairas sakė JAV Kongresui. - Šios dvi šalys pagal BVP iki 2025 metų tikriausiai pralenks visas kitas ekonomikas, išskyrus Jungtinių Valstijų ir Japonijos, nors dabartinė finansų krizė gali šiek tiek sulėtinti šį momentą", - žvalgybos vadovas nurodė pristatydamas metinę grėsmių įvertinimo ataskaitą.

"Terorizmo ir (branduolinių technologijų) platinimo grėsmės tebevyrauja "nestabilumo lanke", o Rytų ir Pietų Azijos šalys pasiruošusios tapti ilgalaikiais pasaulio galios centrais", - sakoma ataskaitoje, kuriame pateikiamos visų 16 JAV žvalgybos agentūrų išvados.

"Japonija išlieka antroji didžiausia pasaulyje ekonomika ir stipri JAV partnerė šiame regione, tačiau pasaulinis ekonomikos lėtėjimas skaudžiai veikia Japonijos ūkį", - nurodė D.Blairas.

Japonija ir Pietryčių Azijos "tigrais" vadinamos šalys, tokios kaip Pietų Korėja ir Taivanas, taip pat kylančios milžinės Kinija ir Indija byloja apie "Azijos pakilimą", kuris gali tapti vienu iš svarbiausių 21 šimtmečio veiksnių, sakoma nacionalinės žvalgybos direktoriaus pranešime.