Pakistanas pateikė policijai "pirmą informacinį pranešimą" - taip Pakistane vadinami skundai policijai - ir po tyrimo, atlikto remiantis Indijos pateikta informacija, dėl tų atakų buvo areštuoti šeši žmonės, nurodė R.Malikas.

Pasak jo, byla įregistruota specialiųjų tyrimų skyriuje Islamabade.

Tai pirmas kartas, kai aukštas Islamabado pareigūnas pripažino, kad Pakistane vyko tam tikras planavimas.

Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Vishnu Prakashas sakė, kad kol kas negali atsakyti į tuos pranešimus.

Indija dėl atakų Mumbajuje kaltina uždraustą Pakistano kovotojų grupuotę "Lashkar-e-Taiba".

R.Malikas sakė, kad sulaikytas įtariamas jų organizatorius Zaki-ur-Rehman Lakhvi. Inicijuotos baudžiamosios bylos aštuonių įtariamųjų atžvilgiu - dėl kaltinimų pagalba teroro aktui ir sąmokslu įvykdyti teroro aktą.

Pasak R.Maliko, iš viso jau areštuoti šeši įtariamieji, o dar du tebėra laisvėje. Vienas sulaikytųjų buvo parviliotas į Pakistaną iš Barselonos Ispanijoje.

Premjero patarėjas nurodė, kad tyrėjai atsekė vieną laivo variklį, kuriuo užpuolikai naudojosi plaukdami iš Pakistano į Indiją, ir atliko kratas dviejose įtariamųjų slėptuvėse šalies pietuose.

Kiti įkalčiai rodo buvus ryšius su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis, tad Pakistanas prašys FTB pagalbos, sakė jis.

"Nustatėme tas vietas, kuriomis teroristai naudojosi prieš pradėdami (vykdyti atakas)", - sakė R.Malikas ir pridūrė, kad jie į Mumbajų trimis laivais išplaukė iš Pakistano pietuose esančio Karačio. "Kai kurie kaltinamieji, kurie buvo areštuoti, pateikė mums visą ataskaitą", - nurodė jis.

Pasak jo, detektyvai atsekė, kad vieno laivo variklis buvo iš parduotuvės Karačyje ir kad tos parduotuvės savininkas pateikė pirkėjo telefono numerį, kuris padėjo atsekti banko sąskaitą Hammado Amino Sadiqo vardu.

Pareigūnai areštavo H.A.Sadiqą ir gavo iš jo informacijos apie dvi "teroristų slėptuves", vieną - Karačyje, o kitą - maždaug už dviejų valandų kelio automobiliu.

R.Malikas H.A.Sadiqą pavadino "pagrindiniu operacijos planuotoju", bet plačiau apie tai nekalbėjo.

Tyrėjai nustatė vietas, kuriose užpuolikai treniravosi, kaip įvykdyti su jūra susijusią savo plano dalį.

Pasak R.Maliko, surinkti įrodymai rodo sąsajas su "Lashkar-e-Taiba" vadovybe, įskaitant Zaki-ur-Rehmaną Lakhvi ir Zarrarą Shahą (Zararą Šahą), kuris, kaip tvirtina Indija, sumanė šias atakas.

Vienas įtariamasis, Javedas Iqbalas, buvo Barselonoje, bet dabar yra sulaikytas Pakistane.

Tyrėjai aiškinasi ir dėl Italijoje sumokėtos pinigų sumos, taip pat - 238 JAV dolerių (640 litų), sumokėtų Ispanijoje už interneto domenų vardus, nurodė R.Malikas, bet daugiau detalių nepateikė.

Jis sakė, kad teroristai naudojo Indijos SIM korteles.

Be to, įtariamieji naudojo skaitmeninę telekonferencijų sistemą, kurios tiekėjas yra įsikūręs Hjustone, JAV Teksaso valstijoje, o vienas palydovinio ryšio "Thuraya" telefonas buvo išduotas vienoje "Artimųjų Rytų šalyje".

"Tai ne vien Pakistanas, o ir kitų šalių sistema", - sakė R.Malikas.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad kai kurios iš Italijos ir Ispanijos pervestos lėšos buvo panaudotos toms atakoms finansuoti, be to, teroristai naudojo Austrijos SIM korteles.

R.Malikas nurodė, kad Pakistano tyrėjams nepavyko patvirtinti devynių per atakas nukautų užpuolikų tapatybės, tačiau Pakistanas yra patvirtinęs, kad tas užpuolikas, kuris buvo sučiuptas gyvas, yra pakistanietis.

Po atakų, kurias Indijos finansų sostinėje Mumbajuje įvykdė 10 užpuolikų, smarkiai padidėjo įtampa tarp Indijos ir Pakistano, tačiau pastarosiomis savaitėmis nuogąstavimai dėl galimo šių branduolinį ginklą turinčių kaimynių konflikto sumažėjo.