"Tai tikrai buvo vidaus cunamis, - sakė Hilsvilio pagalbos centro kapelionas Russellas Hildebrandtas. - Jis tiesiog atėjo, sunaikino viską savo kelyje ir nužudė šimtus žmonių, kurie buvo užklupti visiškai netikėtai".

Viktorijos valstijos premjeras Johnas Brumby sakė, kad, koronerio nuomone, yra daugiau kaip 50 neidentifikuotų lavonų ir kad galutinis per šiuos daugiausiai aukų pareikalavusius Australijos gaisrus žuvusių žmonių skaičius "viršys 200".

Išvargę ugniagesiai, daugiausia - savanoriai, kurie nuo šeštadienio beveik neturėjo poilsio, Viktorijoje bando sustabdyti ugnies plitimą miestelių ir kaimų link. Iš viso dar siaučia 24 gaisrai, kurių kai kurie, kaip manoma, buvo sukelti tyčia.

Hilsvilis, esantis maždaug 50 km į šiaurės rytus nuo Melburno, yra dar viena bendruomenė, kuriai iškilo ugnies pavojus.

Viktorijos ugniagesių departamentas perspėjo, kad meisteliui gresia "karštų pelenų atakos" - reiškinio, kurį mačiusieji lygina su įnirtinga žarijų kruša, - pavojus.

Toliau į rytus, Gipslande, ugniagesiai bando suvaldyti didžiulį gaisrą, kuris driekiasi daugiau kaip 100 kilometrų.

"Susiduriame su maždaug 135 km (ilgio) ugnies linija ir tik maža jos atkarpa, maždaug 12 kilometrų, buvo sulaikyta", - žurnalistams sakė ugniagesių tarnybos pareigūnas Stephenas Wallsas.

Tyrėjai pradėjo didžiausią per visą istoriją tyrimą dėl padegimų, o šalies premjeras Kevinas Ruddas apkaltino padegėjus "milžiniško masto žudymu".

"Nerandame žodžių, kai pagalvojame, kad ... kai kurie tų gaisrų galėjo būti sukelti tyčia, - sakė jis parlamentui. - Tai tiesiog milžiniško masto žudymas ... Rimtai imkimės šio blogio".

Policija aptvėrė ištisus miestelius, kuriuos laiko nusikaltimų vietomis, nors nevilties apimti gyventojai bando grįžti namo ir įvertinti padarytą žalą.

"Kelias po kelio, namas po namo stumiamės į priekį, - sakė Viktorijos policijos vyriausioji komisarė Christine Nixon. - Manome, kad (žuvusiųjų) skaičius didės. Tai labai liūdnas dalykas visiems mums".

Nusiaubtame Kingleike Rossas Buchananas rizikuodamas gyvybe gelbėjo savo namą, tačiau miestelyje siaučiant gaisrams neteko 15-mečio sūnaus McKenzie ir devynmetės dukters Neeve.

"Praradau du vaikus, jų niekas nesugrąžins", - sakė jis televizijai "Sky News".

Annette Smit pasakojo, kaip Kingleik Veste po vienu namu slėpėsi nuo siaučiančių liepsnų, kurios prarijo jos namus. "Žinojau, kad aplink mus žūsta žmonės, žinojau. Lijo (ugnimi), tai buvo kaip lava", - sakė ji "Herald Sun".

Didėjantis žuvusiųjų skaičius privertė valdžią įsteigti Melburne laikiną lavoninę, į kurią jau atvežtas 101 lavonas, pranešė Viktorijos valstijos koroneris.

JAV prezidentas Barackas Obama paskambino K.Ruddui, pareiškė užuojautą ir pasiūlė JAV paramą kovojant su gaisrais, pranešė Baltieji rūmai.

Daugiau kaip 30 JAV ugniagesių skrenda į Viktoriją prisidėti prie savo kolegų iš visos Australijos, informavo "Sky News".

Australai pagalbai jau paaukojo daugiau kaip 30 mln. Australijos dolerių (53,7 mln. litų), o Raudonasis Kryžius paragino aukoti daugiau ir pranešė, kad kai kurie žmonės neteko visko ir liko tik su savo drabužiais ant kūno.

Pasak K.Ruddo, per gaisrus buvo sužeista 500 žmonių, sunaikinta beveik tūkstantis namų, išdeginta 365 tūkst. ha žemės. Nukentėjo 25 savivaldybės, be namų liko daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, kurių daugelis glaudžiasi bendruomenių salėse, mokyklose ir bažnyčiose.