"Atvykau į Europą atstovauti naujajai (JAV) administracijai, kuri pasiryžusi nustatyti naują toną Vašingtone, taip pat Amerikos santykiuose su visu pasauliu, - J.Bidenas kalbėjo Vokietijos Miuncheno mieste vykstančioje tarptautinėje saugumo konferencijoje. - Mes veiksime. Mes klausysimės. Mes tarsimės. Amerikai pasaulis reikalingas taip pat, kaip, mano nuomone, pasauliui reikalinga Amerika."

Pirmą kartą oficialiai pristatydamas prezidento Baracko Obamos administracijos užsienio politiką, J.Bidenas faktiškai atmetė ankstesniojo JAV prezidento George'o W.Busho doktriną "su mumis arba prieš mus".

Viceprezidentas savo kalboje taip pat leido suprasti, kad Vašingtonas ketina užversti istorijos puslapį apie 2003 metais surengtą JAV vadovaujamų pajėgų invaziją į Iraką ir G.W.Busho skeptišką požiūrį į pasaulinius klimato pokyčius. Dėl šių ir kitų ankstesnės JAV administracijos politikos aspektų Jungtinių Valstijų įvaizdis daugelyje Europos šalių buvo labai pašlijęs.

Tačiau J.Bidenas taip pat leido suprasti, kad JAV ir ateityje bus pasiruošusi panaudoti karinę jėgą, gindama savo nacionalinio saugumo interesus.

"Nėra jokio konflikto tarp mūsų saugumo ir mūsų idealų. Jie sustiprina vieni kitus. Ginklo jėga mes iškovojome savo nepriklausomybę, o per visą mūsų istoriją ginklo jėga gynė mūsų laisvę. Tai nepasikeis", - sakė jis.

Viceprezidentas taip pat pridūrė, jog Vašingtonas dažniau tarsis su sąjungininkais ir labiau įsiklausys į jų nuomonę, tačiau taip pat daugiau iš jų reikalaus - pavyzdžiui, priimti kalinius, šiuo metu laikomus Gvantanamo įlankos karinėje bazėje, kurią prezidentas B.Obama žadėjo uždaryti per metus.

"Amerika darys daugiau, tačiau Amerika prašys daugiau iš savo partnerių, - sakė J.Bidenas. - Grėsmės, su kuriomis susiduriame, nepaiso sienų. Jokia viena šalis, kad iš kokia būtų galinga, negali joms deramai pasipriešinti viena."

Kalboje, kurioje buvo paliesta daug temų, J.Bidenas paragino NATO šalis prisiimti didesnę naštą vykdant misiją Afganistane, bendromis jėgomis priversti Iraną atsisakyti jo branduolinės programos, smarkiai sumažinti branduolinius arsenalus ir sustabdyti, jo žodžiais, "pavojingą dreifą" santykiuose su Rusija.

"Mes toliau vystysime priešraketinę gynybą, kad galėtume atremti didėjančius Irano pajėgumus, jeigu tik bus įrodyta, kad šios technologijos veiksmingos ir rentabilios", - JAV viceprezidentas sakė saugumo ekspertų ir Europos šalių lyderių forume.

Tačiau jis taip pat pažymėjo: "Mes tai darysime tardamiesi su NATO partneriais ir Rusija."

J.Bidenas sekmadienį dalyvaus pasitarime su Rusijos vicepremjeru Sergejumi Ivanovu, kuris taps iki šiol aukščiausio lygio kontaktu tarp Maskvos ir naujosios B.Obamos administracijos, o vėliau grįš į Vašingtoną.