Kylančia Baltųjų rūmų Vakarų sparno (jame įsikūrusi prezidento komanda - red.) žvaigžde laikoma 26 metų Alexandra Campoverdi. Ši kalifornietė, turinti Harvardo universiteto diplomą, yra ne tik protinga, bet ir graži. Anksčiau, kol dar nebuvo sumaniusi daryti politinės karjeros, ji apsinuoginusi fotografavosi žurnalui "Maxim", viliojo viengungį televizijos realybės šou "Dėl meilės ir pinigų", taip pat suvaidino epizodinį vaidmenį filme "Konstantinas" su pačiu Keanu Reevesu.

Mąsto kaip B.Obama

Ne mažiau Vašingtone populiarus ir vyriausiasis prezidento kalbų rašytojas 27 metų Johnas Favreau. Šis labai trumpai kirptais plaukais vaikinas atkreipė į save dėmesį per prezidento inauguraciją, nes savo jaunatviška išvaizda labai skyrėsi nuo šalia esančių orių JAV politikos garsenybių. Kukliai stovėdamas šone J.Favreau įdėmiai klausėsi, ką kalba naujasis prezidentas.

Kartą B.Obama yra pasakęs, kad J.Favreau moka skaityti jo mintis. Būtent todėl vaikinas ir tapo pačiu jauniausiu prezidento kalbų rašytoju per visą JAV istoriją. J.Favreau geriau negu kas kitas suprato, jog valstybei sunkiu metu reikia įsimenančios ir žmones motyvuojančios retorikos. Jis nesutriko ir pradėjęs dirbti Baltuosiuose rūmuose - paklaustas, ko labiausiai bijos per 100 pirmųjų naujos administracijos dienų, atsakė: "Mes galime bijoti vienintelio dalyko - patys savęs."

B.Obama pirmą kartą susitiko su J.Favreau prieš ketverius metus, kai šis talkino tuometinio demokratų kandidato į prezidentus Johno Kerry komandai. J.Fevreau įsidėmėjo B.Obamą 2004-aisiais per Demokratų partijos suvažiavimą. Tąkart juodaodis senatorius pasakė kalbą. Tapęs B.Obamos kalbų rašytoju J.Favreau neslėpė, kad visuomet nešiojasi B.Obamos autobiografiją "Mano tėvo svajonės". Ir tai davė rezultatų - visi atkreipė dėmesį, kad jo parengta B.Obamos inauguracinė kalba atrodė tokia, tarsi ją būtų parašęs pats prezidentas.

J.Favreau iki išsekimo dirbo per visą rinkimų kampaniją. Jis eidavo miegoti ne anksčiau kaip 3 val. nakties. Kad nepristigtų jėgų, gerdavo kavą ir energinį gėrimą "Red Bull", o atokvėpio valandėlėmis žaisdavo kompiuterinį žaidimą "Rock Band". Užtat kitą dieną kandidatas į JAV prezidentus turėdavo ką pasakyti žmonėms. J.Favreau dėka amerikiečiai ėmė tikėti tuo, ką kalba B.Obama. Jis net nulėmė B.Obamos pergalę Ajovoje - šis laimėjimas laikomas rinkimų kampanijos lūžiu. J.Favreau buvo parašęs ir dvi rinkimų dienos kalbas: vieną - pergalės atveju, kitą - pralaimėjimo. Kai paaiškėjo rinkimų rezultatai, laimingas J.Favreau savo geriausiam draugui pasiuntė elektroninę žinutę: "Dieve, mes laimėjome."

Tačiau šis ištikimas prezidento gerbėjas kartais dėl savo jaunumo pridaro jam ir rūpesčių. J.Favreau buvo nufotografuotas per vieną vakarėlį, kai su draugu tyčiojosi iš Hillary Clinton - plakate glostė jos krūtį. Ta nuotrauka pateko į "Facebook" ir sukėlė daug nepatogumų prezidentui. Dabar po Vašingtoną sklando gandai, kad J.Favreau jau spėjo užmegzti romaną su A.Campoverdi.

Baltųjų rūmų gražuoliai

Vis dėlto pirmuoju Baltųjų rūmų gražuoliu laikomas ne J.Favreau, o 28 metų virėjas Samas Cassas. Jis gamino valgį Obamų šeimai ir Čikagoje. Šis virtuvės burtininkas mėgsta kurti pirmajai šeimai originalius patiekalus, pavyzdžiui, salotas iš citrusinių vaisių, kuriais labiausiai žavisi prezidento žmona ir dukros.

Su S.Cassu varžosi ir 27 metų atletas Radgy Love'as. Šis 1,95 metro ūgio vyras įsikūręs mažame kambarėlyje šalia Ovaliojo kabineto, nes yra svarbiausias prezidento pagalbininkas visose srityse. R.Love'as žaidžia su B.Obama krepšinį ir surenka numerius prezidento asmeniniu telefonu.

Šie jauni prezidento darbuotojai mėgsta rinktis viename Vašingtono barų netoli Baltųjų rūmų. Jo savininkas taip apibūdino žurnalistams Vašingtono elito naujokus: "Tai kitos kartos žmonės, dievinantys ledinį alų. Be to, jie ir dirba, ir linksminasi iš visos širdies."

Kas priklauso Vašingtono elitui

JAV sostinėje šis dalykas sprendžiamas pagal tai, kas turi teisę pasiųsti prezidentui elektroninį laišką. B.Obama, kitaip nei jo pirmtakai, aktyviai naudojasi kompiuteriu, elektroniniu paštu ir nesiskiria su savo ypač moderniu mobiliuoju telefonu "Blueberry", dar vadinamu "smartfonu".

Kai B.Obama buvo išrinktas prezidentu, kilo diskusija, ar saugumo sumetimais nereikėtų iš jo atimti kišeninio kompiuterio. Tačiau laikinajai administracijai tada vadovavęs Johnas Podesta tam pasipriešino. "Duokite valią saugumo tarnybai ir ji pasodins prezidentą į švino kapsulę rūsyje", - pareiškė jis.

Vis dėlto saugumo sumetimais B.Obama neturi įprasto elektroninio pašto adreso, o geriausi Jungtinių Valstijų kompiuterininkai daro viską, kad programišiai iš Rusijos ir Kinijos neįsilaužtų į prezidento pašto dėžutę. Todėl pakeičiant dažnį kaskart pakeičiamas ir B.Obamos elektroninis adresas. Tik nedaug artimų draugų, prezidento šeimos nariai ir keli patarėjai žino, kaip susirašinėti su B.Obama.

Prezidento elektroninių korespondentų būriui nepriklauso net daug įtakingų JAV politikų. Tarp jų - gynybos sekretorius Robertas Gatesas, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, jau minėtas J.Podesta, taip pat valstybės sekretorė H.Clinton.

Užtat visada susisiekti su prezidentu gali jo administracijos vadovas Rahmas Emanuelis, patarėjai Davidas Axelrodas ir Valery Jarrett, B.Obamos atstovas spaudai Robertas Gibbsas. Tarp jų yra ir labai artimų naujojo prezidento draugų iš Ilinojaus.