Stulbinanti karjera

Rusiją valdo leningradiečiai. Sankt Peterburge (anuometiniame Leningrade) yra gimę dabartinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, premjeras Vladimiras Putinas ir naujai išrinktas stačiatikių vadovas patriarchas Kirilas (pasaulietiškai – Vladimiras Michailovičius Gundiajevas). Stačiatikių šventiko sūnus gimė 1946 m. lapkričio 20 d. Studijavo Leningrado dvasinėje akademijoje, vėliau joje dėstė, tapo rektoriumi. Šventiko karjera stulbinanti: 31-erių jis jau įšventintas arkivyskupu, 43-ejų pradėjo vadovauti Maskvos patriarchato viešiesiems ir užsienio ryšiams.

Dar gūdžiais 1971 m. Kirilas buvo iš Sovietų Sąjungos išleistas į tarptautinį kongresą Šveicarijoje, o nuo 1978 m. vadovavo Rusijos stačiatikių bažnytinei provincijai Suomijoje. Dažnai važinėti į kapitalistinį užsienį brežnevinio įšalo laikais dvasininkas galėjo tik globojamas KGB ir atsiskaitydamas saugumiečiams. Todėl kartais naujajam patriarchui prikišamas bendradarbiavimas su KGB. Netgi iškelta versija, kad jis buvo KGB agentas.

Nevengia politikos

Kai pernai gruodžio pradžioje mirė patriarchas Aleksijus II, jo dešiniąja ranka ilgą laiką buvęs Kirilas tapo laikinuoju Rusijos stačiatikių vadovu. Jau tada tik nedaugelis abejojo, jog būtent Kirilas bus išrinktas naujuoju Rusijos stačiatikių vadovu. Vienas charizmatiškiausių Rusijos aukštųjų dvasininkų yra puikus diplomatas. Iki šiol jis buvo lojalus Kremliui, bet nedemonstravo, kaip naujojo patriarcho pirmtakas Aleksijus II, absoliutaus palaikymo V.Putinui. Rusijos politinėje arenoje Kirilas reiškiasi kaip gana savarankiškas veikėjas: jis mėgsta aptarinėti visuomeninio gyvenimo temas, ragina modernizuoti Rusiją, daugiau dėmesio skirti nykstančiam kaimui, viduriniajai klasei kurti ir socialinei atskirčiai mažinti. Kirilas visiems Rusijos gyventojams pažįstamas ir iš televizijos ekranų: jis ilgiau nei dešimtmetį vedė populiarią sekmadieninę krikščionišką televizijos laidą.

Užsienio politikoje Kirilas laikosi tvirtos linijos: Rusija yra „trečioji Roma“ – tikrasis krikščionybės centras (po Senovės Romos ir Konstantinopolio). Jis stengiasi stiprinti Maskvos patriarchato įtaką kitų šalių stačiatikiams bei skleisti patį stačiatikių tikėjimą visame pasaulyje. Pavyzdžiui, neseniai jis pašventino cerkvės pamatus Kubos sostinėje Havanoje.

Metropolitas Kirilas prieš kelias savaites pareiškė žurnalistams, kad stačiatikių bažnyčiai nereikia reformų. Tai šiek tiek šokiravo jo šalininkus, tačiau nuramino oponentus. Opozicijai patriarcho rinkimuose atstovavo konservatyvusis Kalugos ir Borovo metropolitas Klementas. Trečiasis kandidatas – Baltarusijos stačiatikių vadovas Filaretas – prieš balsavimą atsiėmė savo kandidatūrą Kirilo naudai. Kirilo oponentai kaltina jį perdėtu liberalumu, kai kurių dogmų laužymu, palankumu Romos popiežiui. Santykiuose su katalikais Kirilas iki šiol palaikė Aleksijaus II nuostatą, jog laikas artimam dialogui dar neatėjo. Tačiau apie prieš metus įvykusį savo susitikimą su popiežiumi Benediktu XVI Kirilas atsiliepė labai šiltai. Tikėtina, kad istorinis Romos popiežiaus vizitas į Rusiją, valdant patriarchui Kirilui, pagaliau įvyks.

Tabakinis metropolitas

Kirilas kartais pravardžiuojamas Tabakiniu metropolitu. Rusijoje keletą metų netilo skandalas dėl nelegalios prekybos cigaretėmis bei alkoholiu, kuria buvo kaltinamas Kirilas ir jo vadovaujama Maskvos patriarchato Viešųjų ryšių tarnyba. Teigiama, kad praėjusiame dešimtmetyje tarnybos įkurtas labdaros fondas kaip tariamą humanitarinę pagalbą įvežė milijonus pakelių neapmokestintų cigarečių. Per vienuolynų sandėlius jos plaukė į rinką. Kilo skandalas, Kirilas buvo nušalintas nuo humanitarinės pagalbos reikalų. Tačiau į valdžią atėjus V.Putinui šios nuodėmės buvo užglaistytos.

Neseniai Federalinė muitinės tarnyba paskelbė, jog „metropolitas Kirilas nesusijęs su prekyba nelegaliai įvežtomis cigaretėmis“. Toks pareiškimas, paskelbtas praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo „tabako skandalo“ ir neabejotinai palaimintas šalies politinių vadovų, rodo, kad Kremlius buvo suinteresuotas Kirilo biografijos „nuplovimu“ ir jo išrinkimu patriarchu. Rusijos valstybės vadovams rūpi užsitikrinti naujojo patriarcho paramą ir lojalumą.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją