Tada, besiremiant preliminariais duomenimis, buvo sutarta, kad tai masinė kapavietė, tačiau liko aibė neatsakytų klausimų.

Praeitą savaitę, Piotras Szwedowskis, Malborko miesto atstovas, atskleidė, kad kapavietėje rasta 1,8 tūkst. žmonių palaikų, kurie, tyrėjai yra įsitikinę, Antrojo pasaulinio karo metais buvo Malborko gyventojai bei tapo masinių skerdynių aukomis.

P. Szwedowskis teigė, kad kas dešimtas lavonas buvo su šautine žaizda galvoje. Be to, visi žmonės buvo palaidoti nuogi, „be batų, be rūbų, be asmeninių daiktų, o kasinėjimuose naudoti metalo detektoriai neaptiko nė vieno dirbtinio danties“.

Tyrėjai mano, kad masinių žudynių aukos buvo Vokietijos piliečiai, nužudyti 1945 metais, Raudonajai armijai žygiuojant link Berlyno. P. Szwedowskis teigė, kad dalis aukų tikriausiai neišgyveno tada buvusios šaltos žiemos, o dalis tapo artilerijos aukomis, nes buvo palaidoti bombos išmuštame krateryje.

Kadangi keletas palaikų turėjo smurtinės mirties požymių, Lenkijos valdžia pradėjo tyrimą, praneša Vokietijos žurnalai „Spiegel“ ir „Bild“.

Malborko (vok. Marienburgo) miestas prie kurio Viduramžiais įvyko Žalgirio mūšis, Lenkijai atiteko tik po Antrojo pasaulinio karo.