Kalbėdamas parlamentinės Kaliningrado srities problemų monitoringo darbo grupės posėdyje, kuris pirmadienį vyksta Maskvoje ir kuriame dalyvauja Lenkijos, Lietuvos ir ES atstovai, V.Bogomazovas pabrėžė, kad Rusija "besąlygiškai laikosi savo įsipareigojimų, numatytų pernai lapkritį Briuselyje pasirašytame susitarime".

Tačiau, pažymėjo ambasadorius, "mes turime klausimų partneriams".

Pasak V.Bogomazovo, Lietuva vienašališkai nusprendė pakeisti savo pasienio kontrolės taisykles, ir tai sukėlė tam tikrų sunkumų Rusijai. "Neigiamai sprendimas atsiliepė ir keleivių srautui", - pridūrė jis.

Pasak ambasadoriaus, šių metų sausį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, keleivių srautas į Kaliningrado sritį iš kitų Rusijos regionų sumažėjo 18 procentų. Pirminiais Kelių susisiekimo ministerijos duomenimis, ši neigiama tendencija išliko ir vasarį, pažymėjo jis.

Be to, V.Bogomazovas pareiškė, jog didelį susirūpinimą kelia reglamento projektai dėl supaprastintų tranzito dokumentų išdavimo formų ir režimų, jie netrukus turi būti apsvarstyti ES ir patvirtinti Europos Parlamente, sakė ambasadorius. Tačiau, jo nuomone, šiuose projektuose neatsižvelgiama į Rusijos siūlymus, perduotus į visų Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministerijas.

V.Bogomazovas pabrėžė, jog Rusija siekia, kad jos piliečiai gautų supaprastintus kelionės dokumentus pagal pasus pirkdami bilietą, ir jiems nereikėtų atsakinėti į daugybę - apie 30 - papildomų klausimų.

Savo ruožtu dalyvaujantis darbo grupės posėdyje Lietuvos ambasadorius Rimantas Šidlauskas pažymėjo, jog lemiamą vaidmenį priimant šiuos reglamentus turės Europos Sąjungą, nes šie dokumentai turi atitikti Šengeno reikalavimus.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva pradėjo įgyvendinti nacionalinę tranzito iš ir į Kaliningrado sritį tvarką, pagal kurią galiojančiu kelionės dokumentu nepripažįsta Rusijos karinio bilieto. Taip pat kelionės dokumentu nebelaikomas vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai gali įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

Pagal pernai lapkritį pasiektą ES ir Rusijos susitarimą, nuo šių metų liepos 1 dienos į Kaliningrado sritį ir iš jos vykstantys Rusijos piliečiai turės gauti supaprastintą tranzito arba supaprastintą kelionės geležinkeliu dokumentą.