Antradienio rytą L.Kaczynskis interviu komerciniam radijui ZET sakė, jog iš Nacionalinio saugumo biuro patarėjų, o ne iš Ūkio ministerijos sužinojęs, kad pirmadienio vakare 18 val. "dujų slėgis Lenkijos ir Ukrainos pasienyje rodė nulį".

"Tai ir Lenkijai kelia pavojų, kurio reikėjo tikėtis", - pabrėžė prezidentas.

Paklaustas ar tikisi, jog Čekija užims griežtą poziciją šiuo klausimu, L.Kaczynskis atsakė: "apie tai kalbėsimės su Čekijos prezidentu ketvirtadienį".

Tuo tarpu Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis susitikime su ES atstovais sakė, kad Lenkija padės Ukrainai laikytis savo pozicijų Ukrainos ir Rusijos ginče dėl dujų. "Lenkija padės Ukrainai, kai ši Briuselyje Europos valdininkams išdėstys savo požiūrį dujų klausimu", - sakė jis per spaudos konferenciją.

"Džiaugiamės žinia, kad numatomas Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos vizitas į mūsų šalį. Svarbu, kad informaciniame triukšme būtų išgirsti mūsų dviejų šalių argumentai, - pažymėjo R.Sikorskis.

V.Juščenka sausio 14 dieną ketina aplankyti Vyslos miestą Lenkijoje.

Lenkijos naftos ir dujų koncernas PGNiG antradienį paprašė Rusijos "Gazprom" padidinti dujų tiekimą per Baltarusiją einančiu dujotiekiu Jamalas-Europa 4-5 mln. kubinių metrų per parą , sakė Lenkijos ekonomikos ministras Waldemaras Pawlakas, kurio nuomone, tai padėtų Lenkijai tesėti dujų tranzito sutartis.

Naujausiais duomenimis, Lenkija gauna tik 15 proc. dujų kiekio, numatyto sutartyje.

Tuo tarpu Lenkijos vyriausybė jau nutarė imtis ypatingų priemonių - mažinti tiekimą didiesiems dujų vartotojams.

"Dujų (tiekimo) sistema veikia be sutrikimų, dėl vartotojų aprūpinimo (dujomis) problemų nėra, tačiau šiek tiek negauta tranzito dujų iš Ukrainos per Drozdovičius, todėl Lenkijos dujų tiekimo sistemos operatorė "Gaz System" paprašė ekonomikos ministro įvesti teisėtas priemones, kurios leistų taikyti laikinus dujų vartojimo apribojimus stambiems pramoniniams vartotojams", - sakė W.Pawlakas.

Pasak W.Pawlako, "kabinetas nutarė leisti tokias priemones, ir tai reiškia, kad mes galėsime lanksčiau reaguoti į dujų tiekimo pokyčius arba tomis sąlygomis, kai taps aišku, kad krizė užsitęsia".