Trijų dienų vizito kulminacija taps Draugiškumo deklaracijos pasirašymas, reikšiantis naujos dvišalio bendradarbiavimo eros pradžią.

Nors Prancūzijos prezidentas šioje buvusioje šalies kolonijoje lankosi ne pirmą kartą, tačiau tai pirmas vizitas, kuriam atitinkamą dėmesį skyrė abi šalys. Alžyre savo kadencijų metu lankėsi Valery Giscardas d'Estaingas (Valeri Žiskaras d'Estenas) ir Francois Mitterrandas (Fransua Miteranas), trumpam 2001-aisiais buvo atvykęs ir pats J.Chiracas.

J.Chiracas į Alžyrą atvyko su žmona Bernadette (Bernadet) ir didele ministrų, verslininkų bei menininkų delegacija, tarp kurių yra užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas), muzikos žvaigždė Chebas Mami (Šebas Mami) bei kompanijų "Airbus", "TotalFinaElf" bei "Gaz de France" vadovai.

Prancūzija ir Alžyrą artimai sieja 130 metų trukusi kolonijinė istorija. Alžyrui gavus nepriklausomybę iš šalies pabėgo šimtai tūkstančių Prancūzijos piliečių, o šiuo metu Prancūzijoje gyvena du milijonai iš Alžyro kilusių žmonių.

Tačiau nepaisant artimų ekonominių ir kultūrinių saitų, 1954-62 metų konflikto palikimas nuolat temdė šalių santykius. Alžyro vyriausybė kaltino Paryžių dėl nuolatinio kišimosi, o Paryžius kritikavo Alžyrą dėl įsitraukimo į kruviną pilietinį karą su islamistų sukilėliais.

Dešimtojo dešimtmečio viduryje vykęs karas nusinešė maždaug 100 tūkst. žmonių gyvybių, o Prancūzijoje vykusių sprogdinimų metu žuvo 8 žmonės. Alžyro vyriausybė buvo plačiai kritikuota dėl nepakankamo pasiryžimo laikytis demokratijos ir žmogaus teisių principų, nors daugelį nusikaltimų įvykdė islamistai.