Į skandalą įsivėlė penki nevalstybiniai spausdinti leidiniai, kurie yra labiausiai skaitomi ir populiariausi šalyje.

Jie pasipiktino, kai į tėvynę buvo parvežti dviejų Rusijoje nužudytų migrantų - 20 metų Salochidino Azizovo, kuriam buvo nukirsta galva Pamaskvyje Žabkino kaime, ir 32-ejų metų Rasulo Vatanijevo, nuo daugybės sužeidimų peiliu mirusio vienoje Maskvos klinikų, palaikai.

Laikraščių tonui ir antraštėms buvo būdingas iki šiol neregėtas šiurkštumas.

Savaitraštis "Millat" išspausdino pagrindiniame puslapyje fotomontažą, kuriame Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pavaizduotas su fašistine svastika, o greta stovi jaunuolis su pakelta ranka. Straipsnis pavadintas "Putinas kalba, skustagalvis veikia tadžikas miršta. Tadžikistano vyriausybė turi imtis priemonių". Straipsnio tekstas prasideda klausimu: "Rusijos vyriausybė išvien su skustagalviais?".

Laikraštis "Ozodagon" išspausdino straipsnį antrašte "Tadžikams kertamos galvos", o leidinys "Todžikistaon" išspausdino pirmajame puslapyje neonacisto nuotrauką su užrašu "Rusai".

"Mėginimai pateikti pavienius nusikalstamų elementų nusikaltimus Rusijos teritorijoje Tadžikistano Respublikos piliečiams kaip Rusijos vadovybės oficialaus politinio kurso dalį, yra ne kas kita, kaip kryptinga tadžikų visuomenės apgaulė, - sakoma Rusijos ambasados Tadžikistane notoje. - Atkaklus pavienių Tadžikistano žiniasklaidos siekis pateikti Rusiją kaip tadžikų tautos priešą prieštarauja tradicinei draugystės ir bendradarbiavimo dvasiai, vienijančiai mūsų šalis ir tautas".

Rusijos ambasada taip pat pareikalavo nedelsiant imtis priemonių, kad būtų nutrauktas tokių straipsnių platinimas.

Tačiau Tadžikijos žurnalistai atmetė Rusijos diplomatų kaltinimus ir pavadino juos neleistinais.

"Notos, kurioje reikalaujama "imtis kuo skubiausių priemonių, kad būtų nutrauktas tokios medžiagos platinimas Tadžikistano žiniasklaidoje", tonas ir turinys neleistini ir prieštarauja tarptautinėms žodžio ir žiniasklaidos laisvės normoms", - sakoma Tadžikistano žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės nepriklausomų žiniasklaidos priemonių asociacijos pareiškime.

Dokumente taip pat pareikštas susirūpinimas dėl "konflikto tarp Rusijos ambasados Dušanbėje" ir nepriklausomų šalies žiniasklaidos priemonių eskalavimo" , raginamos šalys "būti tolerantiškos oponentų pozicijai".

Savaitraščio "SSSR", kurio publikacijos taip pat sukėlė Rusijos nepasitenkinimą, vyriausiojo redaktoriaus Saefo Mizrobo nuomone, reikalavimas daryti spaudimą leidiniams rodo, kokia yra žiniasklaidos padėtis pačioje Rusijoje.

Su neparankiaisiais, pasak žurnalisto, reikia aiškintis teismo tvarka, o ne reikalauti, kad šalies vyriausybė uždarytų leidinius. Pasak jo, tai yra Tadžikistano įstatymų pažeidimas.

"Manau, Maskva iki šiol nesuvokia, kad Centrinės Azijos valstybės, konkrečiai - Tadžikistanas, jau seniai nepriklausomos šalys. Jeigu ambasada turi faktų, kad mes iškreipėme faktus ar įžeidėme, būtina kreiptis į tesimą. o mes pasirengę ten įrodyti savo tiesą", - sako S.Mizrobas.

Spausdinti leidiniai Tadžikistane išleidžiami kartą per savaitę.